Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Skrota kvalserien – behåll kvalserien

Det är dags att göra om slutspelet i Hockeyettan. Kvalserien har spelat ut sin roll, men för att blidka alla förespråkare för modellen så kan den ändå behållas. Snurrigt? Inte alls. Häng med nedan.

Jag tänker inte påstå att Vimmerby inte förtjänade sin plats i Hockeyallsvenskan. De har rakt igenom gjort en ruggigt stark säsong och toppade formen i kvalserien med bland annat en imponerande bortaseger mot Kristianstad.

Men. Två saker vill jag ta upp här. Dels i Vimmerbys möte med Väsby där de sistnämnda plockade ut målvakten vid likaläge då de helt enkelt var tvungna att ta tre pinnar för att ha fortsatt chans på allsvenskt spel. Chansningen lyckades inte, utan istället kunde Vimmerby sätta segermålet med en sekund kvar av ordinarie tid.

I den sista omgången så kunde man pulvrisera Halmstad med 8–1 på hemmaplan. Ett Halmstad som inte hade ett skvatt att spela för. Ett Halmstad som i det första mötet lagen emellan i kvalserien vann med 6–3 på hemmaplan. De resterande fyra mötena lagen emellan den här säsongen har slutat med uddamålssegrar för något av lagen.

Aldrig att Halmstad hade torskat med 8–1 om matchen gällt något för dem.

De tre poängen mot ett Väsby som jagade segern fällde Hudiksvall som slutade strax bakom Vimmerby i tabellen.

Innan nu halva Vimmerby ska slänga sig på tangentbordet och idiotförklara mig: Varje match lever sitt egna liv efter de förutsättningar som finns på förhand att ta hänsyn till. Vimmerby hade kunnat ta klivet upp ändå utan hjälp av de två exempel jag tar upp ovan.

Men med allt detta sagt. Den som lyssnar på podden Mjörnbergs Trashtalk har redan hört detta och nu målas förslaget ut med bredare pendeldrag i textform.

Det är dags att rita om slutspelet nu. Jag tycker faktiskt inte att det är sportsligt rättvist att avsluta med en kvalserie. Men att få ihop ett rakt slutspel i Hockeyettan där runt hälften av lagen ska kunna vara med låter sig helt enkelt inte göras utan att slutspelet ska pågå i en halv evighet. Därför tänker jag att man kan skala bort mer än hälften av slutspelslagen redan i den första omgången av slutspelet.

Mitt förslag:

Precis som nu så går lag 1 och 2 i de båda allettorna direkt till det andra slutspelssteget. Lag 3 till 8 samt de fyra gängen från vårserierna spelar ett gruppspel med enkelmöten. Det vill säga fyra grupper a fyra lag. Segraren i varje grupp går vidare till kvartsfinal och resterande slutspel kan avgöras i kvart- semi och final i bäst av fem matcher.

Hur grupperna ska delas in skulle kunna fungera på olika sätt. Man skulle kunna låta de fyra bästa lagen, lag 3 till 4 i de båda allettorna få välja sin gruppmotståndare. Enligt mig är inte detta helt optimalt. Jag förespråkar nog istället en förutbestämd modell baserat på rankingen i allettan och vårserien. Ska vi gå på årets ranking så hade grupperna delats in på följande bis. Inom parantes rankingen lagen hade.

Grupp A

(1) Halmstad
(8) Dalen
(12) Visby
(16) Kalix

Grupp B

(2) Lindlöven
(7) Väsby
(11) Vallentuna
(15) Borås

Grupp C

(3) Tranås
(6) Karlskrona
(10) Mariestad
(14) Strömsbro

Grupp D

(4) Boden
(5) Sundsvall
(9) Hanviken
(13) Troja

De två högst rankade lagen får en extra hemmamatch. Grupperna skulle garanterat leva hela vägen till sista omgången också.

På detta vis får vi en mer rättvis epilog av slutspelet samtidigt som de som älskar kvalserien får inte bara en, utan fyra serier att älska.

Exit mobile version