Site icon hockeystaden.se

Talangerna som kan hamna i Hockeyettan

Silly season är i full gång och Hockeyettans sportchefer håller på att pussla ihop sina trupper. I landets högsta juniorserie finns ett helt koppel av spelare som klivit ur junioråldern och många av dem lär hamna i tredjeligan till hösten.

04:orna gjorde under säsongen sina sista juniormatcher och kliver till hösten in i seniorvärlden. En hel del i kullen har redan testat på spel i Hockeyettan och några av de mer framstående från säsongen 23/24 har redan kritat kontrakt med klubbar.

Alexander Sandberg, HV71, spelade i stort sett hela säsongen på lån i Dalen och gjorde det riktigt. Visade på en mognad i spelet och bra på att skydda pucken. Marwin Wedemo har skrivit på för Mariestad efter två starka säsonger i Vännäs. Här ska tilläggas att han inte spelat på lån från någon storklubb, utan haft seniorkontrakt.

Alexander Sandberg gjorde ett bra intryck under sin utlåning till Dalen. Foto: Henrik Skoglund

På tal om Dalen förresten. Både Hampus Sandahl (HV71) och Liam Svensson (Oskarshamn) kommer spela för klubben nästa säsong. Svensson spås en lysande framtid och gjorde ett gästspel i Dalen redan under innevarande säsong där han gjorde det riktigt bra. Har verktygen för att bli en toppspelare.

Wings landade den kanske mest intressanta spelaren av alla 04:or som den gångna säsongen höll till i J20 Nationell. Lukas Cederholm var en av de bättre backarna i J20 Nationell sett till hela säsongen och högst bidragande till att de kunde plocka hem ett SM-silver. Cederholm kan mycket väl bli Wings ledande back kommande säsong.

Lukas Cederholm. Foto: Henrik Skoglund

Wings som förövrigt också landat forwarden Oscar Bramberg från Luleå. En av nyckelspelarna i ett starkt Luleå under säsongen. Bramberg lånades ut under två matcher till Kalix i december och tackade för förtroendet med att göra 4 (1+3) poäng under dessa matcher. Förvisso mot strykgäng som Clemensnäs och Vännäs, men kapaciteten finns onekligen hos centern.

Det finns fler spelare att nämna som redan nu gjort klart med någon klubb i Hockeyettan. Men så finns det också en hel rad av intressanta talanger som ännu finns på marknaden. Här nedan kan ni läsa om 25 av dessa.

Tim Almgren (fw), Örebro

Återkom på lån till moderklubben Enköping från Örebros verksamhet och snittade över en poäng per match i Hockeyettan. Bra skott och teknik och kan bli en riktig joker kommande säsong i ligan.

Amill Andersson (fw), Skellefteå

Stark skridskoåkare med bra offensiva egenskaper som fick bra poängutdelning i Skellefteå under sitt sista juniorår.

Vigor Andersson (b), Modo

Modos J20-lag hade en mellansäsong men den storvuxna backen var ändå en av de som kunde kvittera ut betyg godkänt då han var en av lagets ledande spelare.

Felix Bergkvist (b), Frölunda

Haft en brokig juniorkarriär där tiden har delats mellan juniorhockey i Tingsryd och seniorspel med moderklubben Tidaholm i division 3. I Småland fick han även testa på några matcher i allsvenskan med TAIF.

Den senaste säsongen har han dock tillhört Frölundas äldre juniorlag och det vore en överdrift att påstå att han stuckit ut där. Samtidigt har han visat upp ett stabilt spel och med tanke på bakgrunden inom seniorhockeyn så känns han mogen för en roll i Hockeyettan kommande säsong. En back med framtiden för sig.

Hamnar Felix Bergkvist i Hockeyettan. Foto: Henrik Skoglund

Elias Callgren (fw), Luleå

Låt vara att hans tre mål på lika många matcher för Kalix kom mot Vännäs och Clemensnäs. Men Callgren har näsa för mål och hela hans juniorkarriär har handlat om att tända den röda mållampan. Ryktas om Nordamerika för honom kommande säsong.

Oliver Casselsten (b), Rögle

Har varit större delen av säsongen på lån i Halmstad och gjort det extremt bra under sin första seniorsäsong. En av de ledande backarna hos hallänningarna under den pågående kvalserien. Här lär det inte saknas anbud och det vore konstigt om inte mer penningstarka klubbar än Halmstad är med och budar på backtalangen.

Elias Degnell (b), Djurgården

Den spelskicklige och tekniska backen har under de två senaste säsongerna fått möjligheten att spela matcher för Tyresö/Hanviken och han har gjort det riktigt bra. En av de ledande spelarna i Djurgårdens J20-lag och har spelat drygt 20 matcher för a-laget i allsvenskan denna säsongen.

Mycket möjligt att den här herren kan landa ett allsvenskt kontrakt nästa säsong. Men jag skulle inte heller bli förvånad om någon toppklubb i ettan rycker i honom.

Petter Eriksson (b), Västerås

Det var inte bara på seniornivå som gulsvart stod för en mindre lyckad säsong. J20-laget var ytterst nära att ryka ur högsta serien och hade det blivit fallet så hade det kunnat få betydande konsekvenser för hela klubben.

Petter Eriksson var dock en av de bättre spelarna i laget och kan ändå kvittera ut ett godkänt betyg.

Philip Fankl (fw), Leksand

En spelskicklig center som med sin stora kroppshydda inte lär få några problem att kliva in i seniorhockeyn.

Filip Hesselvall (fw), Södertälje

Södertälje brukar kunna spotta ur sig välskolade spelare från sin verksamhet. Hesselvall har varit kapten för J20-laget under säsongen och även en ledande spelare spelmässigt.

Filip Hesselvall. Foto: Henrik Skoglund

Eric Hultgren (fw), Brynäs

Leksandsprodukten bytte moderklubben mot rivalen Brynäs inför den här säsongen. Ett riktigt lyckat drag då han dels vann den interna poängligan i juniorlaget, men också fått chansen under några matcher med a-laget i allsvenskan. En spelare som kommer kunna bidra på seniornivå nästa säsong.

William Hjälm (mv), Örebro

Har samma moderklubb (Älta IF) som målvaktslegendaren Tommy Söderström. Men det är inte därför William Hjälm är med på den här listan. Han har fått stå i skuggan av talangen Herman Liv större delen av säsongen. Men radade faktiskt upp segrar för Örebro i slutet av seriespelet.

Örebros juniorverksamhet har gjort sig kända för att spotta ut bra målvakter. Hjälm är bra skolad och lär ha ögonen på sig från diverse sportchefer och sportgrupper i Hockeyettan.

William Hjälm. Foto: Henrik Skoglund

Joel Jonsson (fw), Oskarshamn

Hela juniorligans poängkung med 24 mål och 41 assists. Besitter en bra spelförståelse och bra på att ta spelet framåt för sitt lag. Men har också mycket att jobba på för att bli en toppspelare på högre nivå än Hockeyettan.

Med tanke på det så är jag osäker på om han kommer ges chansen av Oskarshamn i allsvenskan redan kommande säsong då de verkar bygga ett slagkraftigt lag efter degraderingen från SHL.

Calle Karlsson (fw), Oskarshamn

Oskarshamnsprodukten har piskat in poäng i den högsta juniorserien i år. Men varken han eller hans offensiva lekkamrater kunde rädda laget undan degradering och plus/minus-statistiken på minus 31 är inget som imponerar.

Men han bör kunna sätta avtryck i Hockeyettan då de offensiva verktygen finns där. Skulle bli ytterst förvånad om inget av de 40 lagen sajnar honom under silly season.

Maximilian Kilpinen (fw), Modo

En spelare som mycket väl kan bli en attraktion. Besitter ett vasst skott och har näsa för mål. Draftad av Detroit men rent poängmässigt har det ännu inte lossnat på seniornivå för forwarden.

Verktygen finns dock i lådan och han lär ha allsvenska anbud att ta ställning till. Frågan är dock om han kommer erbjudas någon större roll till en början. Då kan det vara ett smartare karriärdrag att ta en säsong i ettan innan han testar på spel i högre serier.

Fabian Ledin (fw), Örebro

Tävlingsinriktad och intensiv spelare som spelar med mycket fart under skridskorna. Fick testa på seniorhockeyn med en match i Karlskrona under säsongen. Hade en strulig säsong i Örebro till en början beroende på en skada. Men efter jul tog sig säsongen och det här är en spelare som med fördel kan värvas till en checking-line, men som också kan producera poäng framåt.

David Lindholm (fw), Linköping

Tog ett rejält offensivt språng säsongen som var och vann LHC J20:s interna målliga. Målskyttar är alltid eftertraktade.

Oskar Lundkvist (fw), Luleå

Poänggörare som varit utlånad både till Piteå och Östersund under säsongen. Hans fem pinnar på sju matcher med Piteå går knappast att klaga på. Har fin kemi med Oscar Bramberg som ni kunnat läsa om i början av den här artikeln. Blir det Wings för Lundkvist också.

Oskar Lundkvist. Foto: Henrik Skoglund

Johannes Mäki (fw), Luleå

Har inte haft någon direkt strålande säsong och satte inte heller avtryck under sin sex matcher långa utlåning till moderklubben Kiruna. Men jag har förstått att det finns en framtidstro på honom från hockeykunnigt folk och det är möjligt att seniorkarriären inleds hemma i Kiruna.

Isac Nielsen (fw), Rögle

Utpräglad målskytt med fina offensiva egenskaper som även kan spela hårt och tufft. Moderklubben är Mörrum, men fick spenderat det mesta av juniortiden i Växjö innan han den senaste säsongen spelat för Rögle.

Oscar Pantzare (b), Frölunda

17 mål som back är inte illa pinkat och han beskrivs som en offensiv back med ett bra skott. Skolningen i Frölunda håller hög klass det här är en back som kommer kunna sätta avtryck i Hockeyettan.

August Renemark (b), Rögle

Testades av Halmstad under försäsongen och fick goda vitsord efter det. Har varit en stabil pjäs för Rögles J20-lag under säsongen och intresse från ettan lär inte saknas.

August Renemark. Foto: Henrik Skoglund

Otto Stahre (fw), Mora

En kille som Mora trodde väldigt mycket på när de värvade honom från Frölunda under förra säsongen. Trots det har han bara fått chansen två gånger i a-laget. Skulle må bra av en stor roll i ett lag i mittenskiktet i Hockeyettan.

Helmer Styf (fw), Modo

Beskrivs som en spelare med stor potential. Har testat vingarna på seniornivå med några matcher i SHL för Modo och för Piteå i Hockeyettan. Framtidslöfte som mycket väl kan blomma i en bra Hockeyettanmiljö kommande säsong.

Vladimir Troshkin (b), Almtuna

Ukrainare som spelat juniorhockey i Schweiz innan han kom till Sverige. Bra allroundback tillför i bägge ändar av isen.

Exit mobile version