Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Så kan Brödernas Väsby bygga sin stjärntrupp

Grattis till Nybro Vikings får vi säga efter deras avancemang till Hockeyallsvenskan. Men för oss som slaviskt följer Hockeyettan väntar en oerhört intressant silly season även utan Nybro. Väsbys hamburgersatsning ska bli oerhört intressant att följa och här nedan försöker jag ta ut nästa säsongs trupp.

För några månader sedan basunerades det ut att Brödernas, hamburgerkedjan, går in i Väsby och satsar kapital från och med nästa säsong. Tolkar man diverse intervjuer med sportchefen Tom Tärnström så kommer det dock inte bli någon huvudlös satsning. Man vill satsa på kontinuitet.

Eftersom jag gillar att leka sportchef så har jag tagit mig friheten att hjälpa Tärnström på traven här. Grundförutsättningarna för mitt truppbygge är följande:

  1. Nuvarande kontrakt gäller, antar jag. Det måste jag förhålla mig till
  2. De har på sin hemsida kommunicerat att det kommer förlängas med en del spelare
  3. Efter diverse uttalanden så tror jag att Väsby kommer värva smart, inte nödvändigtvis megastjärnor.

Om vi inleder med de spelare som har kontrakt över nästa säsong så ser det ut på följande vis:

Målvakter:

Victor Olsson
Linus Ryttar

Målvaktssidan är bra. Ryttar har rutinen från allsvenskt spel och Olsson är en “coming man” som har gjort det riktigt bra under säsongen sedan han kom tillbaka efter skada. Klåfingrig som jag är så hade jag velat pilla i den här lagdelen för att peta in ett “namn”. Men tror inte Väsby kommer röra den här delen.

Backar:

Daniel Carlqvist
Elias Ewerthz
Oliver Lexenberg
Lucas Torstensson
Rasmus Sörgardt

En stabil grund att börja bygga en starkare backsida till nästa säsong. Mer om vilka jag vill förlänga med och värva nedan.

Forwards:

Erik Aterius
Adam Falk
Tobias Liljendahl
Axel Olsson
Nicklas Nousiainen
Calle Åsell

Även här känner jag att man har en stabil grund att bygga på och det är en härlig mix av kreativ flärd samt gnuggande.

DE HÄR SKA MAN FÖRLÄNGA MED

Fredrik Stridlund
Filip Rydström
Christian Hägg

Efter två 53-poängssäsonger så är jag tveksam till att Väsby lyckas behålla Carl Wassenius. Han vill nog ta ett kontrakt i allsvenskan nu. Även Dick Axelsson lär ju lämna och så finns det ett gäng andra spelare man nog inte förlänger med.

Eftersom jag antar att Väsby vill spetsa sin backsida så tror jag inte att mer än en pjäs från nuvarande trupp kommer få förlängt och där väljer jag Fredrik Stridlund före Mikael Lengmo på grund av mer rutin.

Christian Hägg är Christian Hägg och passar perfekt in i Väsbys spel. Han kan dessutom fungera i olika roller. Filip Rydström misstänker jag har allsvenskt intresse på sig, men chansar på att han väljer att stanna för att ta Väsby upp i allsvenskan.

Då har vi alltså en trupp som ser ut på följande vis:

Målvakter:

Victor Olsson
Linus Ryttar

Backar:

Daniel Carlqvist
Elias Ewerthz
Oliver Lexenberg
Lucas Torstensson
Rasmus Sörgardt
Fredrik Stridlund

Forwards:

Erik Aterius
Adam Falk
Tobias Liljendahl
Axel Olsson
Nicklas Nousiainen
Calle Åsell
Filip Rydström
Christian Hägg

Nu börjar det roliga. Nu ska vi värva. Jag misstänker att Tom Tärnström vill fortsätta på spåret med en relativt jämn trupp. Samtidigt tror jag att han kommer blicka mot allsvenskan i stor utsträckning, samt även leta efter kopplingar till Stockholmshockeyn.

BACKAR IN

Jacob Spångberg, Almtuna

318 matcher i allsvenskan för 28-åringen som jag tror kan få det tufft att få förlängt i Almtuna. Har tidigare i karriären gjort drygt två säsonger i Väsby, varav en i allsvenskan. Kan klubben och skulle vara en perfekt värvning som spetsar backsidan.

Martin Liljekvist, Kalix

Fått ett offensivt lyft sedan han lämnade Stockholm och drog till Norrland. Men det är främst för hans fysiska attribut som jag känner att Väsby borde värva in honom. Har potential att bli en backgeneral som dessutom kan användas i olika spelformer. En annan aspekt att plocka in honom är att han är högerfattad. En bristvara i den backuppsättning jag byggt.

Här var jag inne på tanken att plocka in rightaren Viktor Larsson som tillhört både Mora och Västervik under säsongen. Men jag valde Liljekvist före på grund av fysiken.

FORWARDS IN

Simon Eriksson, Nybro

I min 13 forwards starka uppställning så har jag Axel Olsson som 13:e forward. I fjärdekedjan hade jag från början grindern Erik Aterius och Nicklas Nousiainen. Den sistnämnde har ju tagit ett enormt offensivt kliv den här säsongen. Men har ett bra defensivt tänk och ska Väsby vässa så tror jag inte han får plats högre upp helt enkelt.

Eftersom jag misstänker att Väsby vill fortsätta att vara ett jobbigt lag att möta så känner jag att Nybros Simon Eriksson är som klippt och skuren för en roll som högerforward i fjärdekedjan här. Han gillar att göra livet surt för sina motståndare och att spela fysiskt. Nu när Nybro gick upp i allsvenskan så tror jag inte att det finns en roll för honom hos smålänningarna längre.

Isak Salqvist, Västervik

Hade ett sanslöst genombrott förra säsongen i Wings och det ledde till ett allsvenskt kontrakt med Västervik. Där har han inte alls fått chansen, men troligtvis samlat på sig en hel del rutin. Jag tror 22-åringen skulle må bra av ett omtag i Hockeyettan och har tidigare i karriären visat upp ett starkt målskytte. Känns som en bra Väsbyvärvning.

Maksim Semjonovs, AIK

Efter en stark höst värvades 22-åringen till AIK mitt under säsongen 21/22 och i Solnagänget blev det omgående stark poängleverans. Den nyss avslutade säsongen har dock varit tyngre för honom och jag funderar på om det inte även här skulle vara nyttigt med ett omtag i en toppklubb i Hockeyettan.

Oscar Bjerselius, Mora

Min tänkta förstecenter. Var en offensiv speldosa som junior och spelade JVM. Men har inte fått fäste i vare sig SHL eller Hockeyallsvenskan. Skador har hämmat honom. Är från Stockholm och kan Väsby locka med en bra lön samt en stor roll så skulle det här bli en attraktion i Hockeyettan.

Albin Grewe, Mora

Långskott. Men jag tänker att om Väsby lyckas locka Bjerselius så kan de kanske få med Grewe på köpet också. Duon har spelat ihop under väldigt många säsonger och bland annat vunnit U18-VM tillsammans. Även Grewe har haft det tufft i allsvenskan och borde kunna lockas på samma premisser som Bjerselius.

Det här skulle då ge en slutlig trupp som ser ut på följande vis:

Victor Olsson
Linus Ryttar

Daniel Carlqvist
Elias Ewerthz
Oliver Lexenberg
Lucas Torstensson
Rasmus Sörgardt
Fredrik Stridlund
Jacob Spångberg
Martin Liljekvist

Erik Aterius
Adam Falk
Tobias Liljendahl
Axel Olsson
Nicklas Nouisianen
Calle Åsell
Filip Rydström
Christian Hägg
Albin Grewe
Oscar Bjerselius
Isak Salqvist
Maksim Semjonovs
Simon Eriksson

Exit mobile version