Site icon hockeystaden.se

Ettanklubbarna som får fram flest talanger

Det brukar vara en flitig diskussion om vilka klubbar i Hockeyettan som har bäst ungdoms- och juniorverksamhet. Nedan tar hockeystaden.se ett lite större grepp om det hela och har slutligen kommit fram till tre klubbar som är lite bättre än övriga.

Hur mäter man egentligen hur framgångsrik en klubb är på junior- och ungdomssidan. Är det antal egna produkter i a-laget som är det enda rättvisa måttet, eller är det vilken serietillhörighet lagen närmast under a-laget har? Eller är antalet egna produkter som tagit steget vidare till större klubbar med hockeygymnasium med riksintag?

Gällande klubbarna i Hockeyettan så vill vissa mena att antal egna produkter i a-laget är det enda rättvisande måttet på en framgångsrik ungdomsverksamhet. Tillåt mig tvivla starkt på den, om nu den egna verksamheten varit så fantastisk, varför har man då inte också mängder av spelare högre upp i seriesystemets hierarki?

Naturligtvis applåderar jag de klubbar som satsar på många egna produkter. Det är klart att det stärker identiteten kring a-laget. Men jag vete tusan om fem spelare i a-laget i Hockeyettan är ett större kvitto på en framgångsrik ungdomsverksamhet än vad tre egna produkter i SHL skulle vara.

Nu vill jag på intet sätt hänga ut Skövde här. Men de har använt sig av tio egna produkter i sitt a-lag under säsongen. En enda Skövde-produkt har spelat i SHL under säsongen och det är Max Friberg som är född 1992 och knappast kan vara ett bevis för hur sprudlande eller icke sprudlande Skövdes ungdomsverksamhet har varit de senaste åren.

Återigen: Bra jobbat Skövde att ni ger era egna talanger chansen i a-laget. Det är aldrig fel att ge publiken spelare att identifiera sig med.

Jag tror att det rättvisaste måttet för att mäta hur junior- och verksamheten mår just nu är en kombination av väldigt många saker där antalet egna produkter i a-laget ingår, men inte som en bärande del. Istället tror jag man ska titta på var U16- och U18-laget befinner sig och har befunnit sig de senaste åren. Adderat till detta så bör man lägga stor vikt vid hur många egna produkter klubbarna i Hockeyettan slussat vidare till föreningarna som huserar i J20 Nationell.

Jag satte mig därför och kollade igenom hur många av spelare med en Hockeyettanklubb som moderförening som under innevarande säsong tillhört en J20 Nationell-klubb (Från och med nu kallade för elitklubbarna för enkelhetens skull). Men jag har inte bara nöjt mig med J20-lagen, utan också kollat hur det ser ut i deras J18- samt U16-lag. Då får man ett någorlunda tidspann.

Viktigt att poängtera att min lilla undersökning gäller spelare födda 2003 och senare.

Följande klubbar har fostrat fem eller fler spelare som under säsongen tillhört elitklubbarnas J20- J18- och U16-lag:

Sundsvall 20
Strömsbro 20
Dalen 11
Troja 10
Surahammar 9
Tranås 9
Vallentuna 9
Örnsköldsvik 9
Huddinge 8
Forshaga 8
Nyköping 8
Segeltorp 8
Borås 7
Borlänge 7
Tyringe 7
Halmstad 6
Teg 6
Wings 6
Kiruna IF 5
Vimmerby 5

En kvick analys ger vid handen att de tre främsta gängen ligger i omedelbar geografisk närhet av en SHL-klubb och därmed blir det ju lite enklare för den större klubben att plockare spelare nästgårds än att ge sig ut i landet och plocka likvärdiga spelare, men till en större kostnad med boende etc, etc…

Tre klubbar har inte producerat en enda spelare till elitklubbarna. Det handlar om Mariestad, Visby och Vännäs.

Om då kikar på den andra parametern som jag tycker är en bra måttstock, hur klubbarnas junior- och ungdomslag presterar just nu, så har två klubbar i Hockeyettan representation i de högsta serierna för U16 och J18 samt den näst högsta serien på J20-nivå. Dessa är Karlskrona och Sundsvall. Tilläggas bör att Troja just nu kvalar till den högsta U16-serien. Vidare har tio klubbar representation i J20 Regional (Näst högsta serien) samt J18 Regional (Högsta serien). Dessa klubbar är:

Troja
Karlskrona
Borås
Borlänge
Strömsbro
Huddinge
Boden
Piteå
Sundsvall
Vännäs

Av de 20 klubbar på listan ovan som producerat flest talanger till elitklubbarna så har alltså Troja, Sundsvall, Strömsbro, Borås, Borlänge och Huddinge även starka juniorlag som kan hävda sig bland de stora.

För mig är det ett tecken på att de här sex klubbarna både klarar av att bli av med sina främsta talanger samtidigt som de klarar av att hålla en fortsatt hög standard i sitt juniorarbete.

Hur många egna produkter har dessa sex klubbar använt sig av i a-truppen under säsongen?

Huddinge 8
Borlänge 7
Sundsvall 7
Troja 6
Strömsbro 6
Borås 6

Slutligen för att få ett effektivare mått så kollade jag egna produkter bland dessa sex klubbar födda mellan år 1998 och 2002 som under säsongen spelat i NHL, AHL, SHL eller Hockeyallsvenskan. Troja har två spelare som spelat i AHL under säsongen inom den ålderskategorin, nämligen målvakten Arvid Holm och backen Helge Grans. Det ska även nämnas att 97:an Jacob Larsson spelat NHL-hockey under säsongen.

Bland juniorer så är det några stycken som spelat SHL-hockey under säsongen.

Jag kollade även Hockeyallsvenskan och där har Sundsvall haft två spelare medan Troja och Borlänge haft en var.

Vart landar vi då när vi kokar ner allt detta? Jo, Sundsvall, Strömsbro och Troja har bra ungdomsverksamheter som har visat sig vara gedigna över tid. De har både lyckats skicka vidare talanger till elitklubbarna, men även lyckats hålla sin egna junior- och ungdomsverksamhet på en hög nivå samtidigt som de egna produkterna också ges chansen i a-laget.

Men om vi går tillbaka till den här artikelns första lista så tror jag att det finns klubbar strax bakom den här duon som inom några år kan vara med och utmana. Halmstad har en fin verksamhet och har så haft under flera år, likaså Borås och Tranås. För att nämna några.

Exit mobile version