Site icon hockeystaden.se

02:orna som tagit Hockeyettan med storm

Det är alltid spännande att se hur förstaårsseniorerna tar sig an klivet från juniorhockeyn till seniorditon. Nedan listar hockeystaden.se de tio spelare födda 2002 som imponerat mest hittills.

02-kullen i svensk ishockey är en väldigt skicklig sådan och bakom de stora dragplåstren såsom Alexander Holtz och Lucas Raymond så återfinns spelare som Emil Andrae, Oskar Olausson, William Eklund, Helge Grans, med flera. Faktum är att tre svenska 02:or fått speltid i NHL under säsongen och hemma i SHL har 22 stycken 02:or fått speltid.

Årskullen har såklart också satt färg i Hockeyettan och om topp sex på den här listan var en rätt enkel match att sätta, så blev det desto svårare att klämma in de på platserna sju till tio,

10. Oscar Hagman (fw), Karlskrona

Jag tycker Västerås-sonen växt in i seniorhockeyn på ett väldigt bra sätt och är en av de som överraskat positivt under hösten i KHK. Har sinne för mål, men fått en lite mer tillbakadragen roll i KHK, men fortsätter utvecklingen så kan jag garantera att Hockeyettan inte är ändhållplatsen på hans karriär.

9. Fritz Abrahamsson (mv), Skövde

Tanken var nog inte att SIK-produkten skulle axla förstaspaden i år. Men jösses vad han har gjort det bra mellan stolparna för Skövde.

8. Kalle Holm (b), Dalen

Den unge backen får enormt mycket förtroende av ledarstaben i Dalen och spelar i avgörande situationer under matcherna. Sägs ha en enorm talang inom sig och det återstår att se om han kan få ut den på högre nivå än Hockeyettan. För där har 20-åringen redan bevisat sig. Skjuter som en häst sparkar.

7. Tim Welin (b), Kalmar

Den spelskicklige backen får enormt mycket förtroende av tränaren Viktor Tuurala och spelar både i boxplay och powerplay. 20-åringen har också svarat upp bra och levererat både poäng och defensiv städlusta.

6. Gustav Salmi Lilja (fw), Dalen

Jordfräsen imponerade på mig redan ifjol när han gjorde några matchen för HV i allsvenskan. Orädd, tuff och smäller på i närkamperna. Var inlånad i ett gäng matcher till Dalen redan ifjol och gjorde det enormt bra i kvalserien där bara bröderna Thörnberg straffade honom i den interna poängligan.

Har följt upp den succén i höst och ligger just nu endast bakom rutinerade Alex Ek i den interna poängligan.

5. Gustav Marnetoft (fw), Sundsvall

Han har redan “härdats” med en full säsong med Karlskrona i Hockeyettan för två säsonger sedan. Efter att ha spelat för Timrås juniorer ifjol har han nu tagit plats i Sundsvall. Och han har verkligen t a g i t plats och leder tillsammans med Marcus Sirén och backen Pontus Englund medelpadingarnas offensiv.

En tuff och hård spelare som dessutom besitter en del offensiva skills. Något han verkligen visat under säsongsupptakten.

4.Filip Barklund (fw), Lindlöven

Besitter en enorm offensiv förmåga och den har den NHL-draftade talangen verkligen fått att blomma ut i Hockeyettan.

3. Lucas Torstensson (b), Väsby

Spelskicklig och kreativ så det skvätter och blir över. Var inne på lån från Almtuna redan ifjol och visade redan då vad han gick för. Får förtroende av tränaren Jussi Salo och det har 20-åringen förvaltat på bästa sätt.

2. Oscar Tellström (fw), Mariestad

Efter en dunderhöst med Vännäs för tre år sedan så värvades han till Luleås organisation och försvann väl lite från radarn efter det. Men han fortsatte att vräka in poäng för Luleås juniorer och gavs även chansen för klubben i SHL. Efter en mellanlandning i Kristianstad så anslöt den offensivt skillade forwarden till Mariestad inför säsongen.

Tillsammans med den mer rutinerade Jesper Lindén så har de stått för närmare 40 procent av Mariestads totala målskörd under hösten. Snacka om imponerande.

Skrapade ihop 13 strutar och elva målgivande passningar under hösten. Fortsätter han på samma sätt i Allettan så är det Hockeyallsvenskan nästa säsong.

1. Anton Johannesson (b), Dalen

20-åringen med födelseort Gnosjö har varit snuskigt bra i serieupptakten. Utöver att han gjort dubbla mål i från “omöjliga” vinklar så är han att likna vid en härförare därute på isen. Det känns som att han har mer tid än alla andra spelare och han har förmågan att styra tempot själv.

Vi kan redan nu slå fast att Johannesson inte kommer spela kvar i vare sig Dalen eller Hockeyettan nästa säsong. Det skulle faktiskt inte förvåna mig om han tar samma resa som Joel Persson gjorde för några år sedan. Om någon SHL-sportchef vågar chansa.

Exit mobile version