Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Favoriterna med mest och minst vinnarerfarenhet

Fem klubbar pekas inför säsongen ut som huvudkandidater att ta klivet upp till Hockeyallsvenskan. En av de fem saknar i nuläget helt erfarenhet i sin trupp att ha tagit klivet upp tidigare. I en annan är det mer eller mindre halva manskapet som nått framgång.

Från norr till söder pekas Hudiksvall, Väsby, Troja, Nybro och Karlskrona ut som förhandsfavoriter till att vara med och fajtas ändå in på mållinjen i vår om den åtråvärda allsvenska platsen till säsongen 23/24. Alla fem kan i nuläget visa upp sylvassa trupper och det ska alldeles säkert vässas till ytterligare på några håll också.

Men hur står det egentligen till med vinnarerfarenheten hos gängen?

Vi kan ju börja med hur många spelare i respektive trupper som varit med tidigare och plockat upp något lag från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan. Eftersom Troja har klivit upp tre gånger de senaste 14 åren så är det väl måhända rätt naturligt att de leder den statistiken överlägset. Anmärkningsvärt är att Hudiksvall har noll spelare i sin nuvarande trupp som tagit upp ett lag till allsvenskan.

Här får ni topp 13 på hur många spelare i respektive trupp i Hockeyettan som varit med och plockat upp ett lag till allsvenskan. Inom parantes hittar ni totalen på hur många gånger spelare i truppen lyckats med bedriften.

1. Troja: 9 (13)
2. Karlskrona: 4 (4)
3. KRIF: 3 (3)
3. Nybro: 3 (3)
3. Halmstad: 3 (3)

6. Enköping: 2 (3)
6. Skövde: 2 (3)
8. Kalix
8. Kalmar
8. Väsby

8. Örnsköldsvik
8. Surahammar
8. Nyköping

Totalt är det 49 spelare som just nu står under kontrakt i Hockeyettan som har varit med och plockat upp en klubb till andraligan.

Som ni märker på listan ovan så har fyra av de fem tippade toppklubbarna representation. Endast Hudiksvall med noll spelare saknas.

Hur viktigt är det då att ha den här sortens rutin i truppen? För kollar vi på de två senaste gängen som tagit klivet upp så diffar det rejält. När Troja klev upp 2021 hade de sju spelare i truppen som gjort resan förut. I vårens Östersund fanns det ingen spelare med den erfarenheten.

Så svaret på frågan är väl helt enkelt att det inte har någon avgörande betydelse. Men personligen är jag rätt övertygad om att det i alla fall inte är av ondo att ha många spelare i sin trupp som tidigare i karriären varit med i en vinnande grupp.

Hur ser det då ut med vinnarerfarenheten i övrigt i dessa fem trupper? Hur många spelare har någon eller flera gånger under karriären gått hela vägen och vunnit ett mästerskap eller varit med att avancera med ett lag i seriesystemet? Allt som sajten Elite Prospects har samlat om spelarnas meriter under karriären har räknats samman. Allt från avancemang mellan J18-serier på lägre nivå till SM-guld på seniornivå har tagits med. Inom parantes totala antalet framgångar.

1. Troja: 17 (32)
2. Nybro: 13 (18)
3. Väsby: 12 (19)
4. Karlskrona: 12 (15)
5. Hudiksvall: 8 (13)

Som ni märker så är Troja överlägsna här med.

Exit mobile version