Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Varför ska inte Skladnichenko få chansen?

Nybros värvning av ryssen Nikolai Skladnichenko har rört upp en hel del känslor bland fans till andra lag runtom i Hockeyettan. Det finns en hel del med Rysslands attack mot Ukraina att uppröras över – men bör vi verkligen uppröras över Nikolai Skladnichenko?

Putins vidriga anfallskrig mot Ukraina har satt Europa i rejäl gungning och vårt kära gamla trygga Norden känns inte så tryggt längre. Rysslands attack är en attack mot hela vår kontinent och vår säkerhet. Det rör såklart upp känslor hos oss alla. För min del kommer det lite närmare då jag i ett av alla projekt jag är inblandad i har en ukrainsk kollega som vid krigets början befann sig i Kiev.

Det är när man varannan timme går in och kollar Teams-appen för att se om han varit online inser att det förskräckliga som händer inte händer “där”, det här händer här. Och nu.

Väst har satt in stenhårda sanktioner mot Putin och hans gelikar och vad vår lilla ankdamm kallad hockeyvärlden anbelangar så har det blivit paria att skriva på för en KHL-klubb. Helt rätt, ingen ska stötta Putins sportwashing och för varje icke-ryss som skriver på för en KHL-klubb så läggs det ytterligare lite, lite tyngd till Putins makt.

I samband med attackens första dagar vill jag minnas att jag själv var ute och svingade på Twitter med åsikten att alla ryska idrottspersoner utomlands skulle stängas av.

“Stäng av ALLT för dom. Kalla hem internationella idrottare verksamma i Ryssland. Stäng av ryska idrottare verksamma utomlands”, skrev jag.

Vanligtvis brukar jag inte skriva saker i affekt. Men detta var ett utslag av det. Att icke-ryssar bör hålla sig borta från KHL står jag fortfarande fast vid. Jag stöttar även alla de förbund som stängt av Ryssland från internationella mästerskap och tävlingar. Så väl lagidrottare som individuella som tävlar för landslaget. Putin med hantlangare ska inte få någon som helst idrottslig luft att stoltsera med.

Men sedan blir det knivigare tycker jag. Att vi har framstående ryska stjärnor som Ovechkin och Kaprizov med flera i NHL är ju sannerligen en fjäder i hatten för den hockeyälskande Putin. Sportwashing.

Men å andra sidan: Ska vi förvägra dem att utföra sitt arbete utomlands och därmed tvinga hem dem till lejonets kula? Ivan Fedotov kan säkert berätta att det inte är speciellt tryggt som ryss på hemmaplan heller.

På tal om Kaprizov, han uppgavs för ett tag sedan vara efterlyst i hemlandet för att han påståtts ha vägra utföra sin militärtjänstgöring. Artemi Panarin har inte heller haft det så lätt med de som sitter i maktställning i hans hemland.

Det finns de som skrikit sig hesa på Twitter om att Nybrovärvningen Nikolai Skladnichenko “…MINSANN SKA FÖRDÖMA KRIGET OFFENTLIGT INNAN HAN SKA SPELA EN ENDA MATCHJÄVEL FÖR NYBRO!!!”

Varför?

Varför ska Skladnichenko ta den risken att utsätta sig själv och sina nära och kära för den faran? För ni ska inte tro att det är riskfritt att kritisera makten i Ryssland.

Navalnyj. Perepilitjnij. Litvinenko. Skripal. Googla namnen. Läs på och begrunda sedan om ni i Skladnichenkos situation hade vågat uttala er mot er egen regim. Jag vet att jag inte hade vågat det.

När jag var liten lärde jag känna en utländsk familj (Ej rysk) som på ett eller annat vis satt sig upp mot makten i sitt hemland. Utan att gå in på detaljer så kostade det dem några familjemedlemmar som avrättades innan resten hann att fly.

En kvinna jag pratade med en gång berättade att hennes ryske man, trots 20 år-isch äktenskap, fortfarande inte nämnt ett knyst om sin uppväxt i Sovjetunionen. Jag gissar nu: Kan de bero på rädsla för makten han växte upp under?

I Sverige kan vi i stort sett säga vad som helst för att kritisera de som bestämmer utan repressalier. Men det funkar inte riktigt som i Sverige överallt på vår planet.

Jag tycker faktiskt det har blivit en illaluktande epidemi runt om i sociala medier-Sverige att ALLA MÅSTE HA EN ÅSIKT!!! Varför måste alla ha det? Jag tycker faktiskt att det är rätt tröttsamt att alla ska ha en åsikt om precis allt mellan himmel och jord.

Med allt detta skrivet, tycker jag då att det ska värvas ryssar på löpande band hejvilt till svenska klubbar? Nej, det tycker jag inte. För att det är en så pass infekterad fråga och vi ska inte hjälpa Putin att sportwasha. Men samtidigt tycker jag inte heller att vi kan förvägra de ryssar som vill komma hit och spela en rättvis chans. Alla ryssar är inte onda. Det är viktigt att komma ihåg. Långt ifrån alla ryssar. I själva verket så är det bara en liten, liten del som kan klassas som onda.

Jag är som person väldigt mycket emot att straffa individuella människor för något som regimen gör. Men självklart beror det på de åsikter individerna bär på också.

Jag tycker att de svenska klubbar som spanar på en rysk förstärkning bör göra sin research noga. Hur har spelaren uttryckt sig på sociala medier angående kriget i Ukraina? Stöttat Putin? “Sorry, no deal”.

Kan spelarna visa upp ett “clean sheet” och samtidigt inför klubben bedyra att de inte står bakom Putin och hans galna idéer så tycker jag de ska ges chansen. Alternativet är att de annars tvingas tillbaka till Ryssland, och ska vi inte vara större än så som medmänniskor? Det är knappast så att det är gemene ryss som attackerat Ukraina, det är ett ytterst fåtal i makteliten som ligger bakom det.

Men. Jag håller med om att frågan är väldigt svår. Knappast svartvit.

I fallet Skladnichenko så vet jag inte ett smack om hur han har det privat. Men med tanke på att han spenderat två av de tre sensate säsongerna på svensk mark så kan man väl anta att han funnit sig väl tillrätta här och skaffat sig vänner och bekanta. Kanske till och med svensk flickvän? Vad vet jag. Om han nu vill stanna kvar, vilket han bevisligen vill, ska vi verkligen tvinga bort honom då?

Jag vill avsluta med att verkligen b e t o n a att jag är precis lika arg och ledsen som alla andra normalt funtade människor över det som pågår i Ukraina. Men jag vägrar skriva under på att en hockeylirare som vill utföra sitt arbete i Sverige ska lida för vad makten i hans land gör. Om han inför klubben bedyrar att han inte står bakom.

Exit mobile version