Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Hockeyettans 50 vassaste värvningar

Efter en hektisk vår och sommar har nu sommarstiltjen infunnit sig även bland Hockeyettans värvningsansvariga. De flesta trupper är så när som fulltaliga – även om det med all säkerhet kommer dyka upp en rad spetsvärvningar i augusti. Hockeystaden.se har listat de 50 vassaste värvningarna hittills. Notera att det endast är bekräftade värvningar med på listan.

50. Casper Andersson (fw), Tranås

Känns som att 24-åringen blivit bättre säsong för säsong i Hockeyettan. Med Tranås inräknat så har han redan hunnit med att representera fem klubbar i tredjeligan. En stark tvåvägscenter och bra tekare som bör bli oerhört nyttig för Tranås i vinter.

49. Sebastian Walfridsson (b), Nybro

Spelat U18-VM som junior och har allsvensk rutin. Har under två säsonger i Visby visat att han är ett framtidsnamn. Nu ska han kliva upp en Hockeyettan-nivå med spel i Nybro och det kan innebära att det definitiva genombrottet kommer.

48. Sebastian Huczkowski (fw), Kalix

Hel och frisk är detta en producerande spelare och det kommer ett brandskattat Kalix behöva säsongen som kommer. “Husse” gör oftast fler mål än assists under säsongerna och det får Kalixpubliken hoppas att han fortsätter med.

47. Joshua Karlsson (b), Lindlöven

Nästan lite fusk att kalla detta för ett nyförvärv då det endast skiljer ett halvår från det att den reslige backen lämnade Lindlöven för allsvenska AIK. Men låt gå ändå. I en tid när alla backar ska vara som Erik Karlsson så är det befriande att se försvarare av Joshua Karlssons kaliber som sätter styrkan och skottblockeringen i främsta rummet.

Med sina 205 centimeter och 102 kilo är 21-åringen svår för ettriga motståndarforwards att passera och han kommer återigen göra stor nytta i försvarsarbetet. För mig lite överraskande att han inte landade ett allsvenskt kontrakt i något av de tilltänkta bottenlagen inför den kommande säsongen. Men Lindlöven är att gratulera.

46. Elias Lindström (fw), Visby

Centern har hunnit samla på sig värdefull allsvensk rutin från 99 matcher med AIK. Gjorde en helt okej debutsäsong i ettan för Väsby ifjol och när han nu byter “ä” mot “i” så är känslan att ett genombrott lurar runt hörnet för den skicklige tvåvägscentern. Stark och snabb som jobbar hårt för laget.

45. Marcus Björk (b), Hudiksvall

En stabil back som säsongen som var fick ett poängmässigt genombrott i Borlänge. Har hunnit samla på sig rutin från ligan efter en rad säsonger och 25-åringen kommer passa bra in i Hudiks lagpussel.

44. Tobias Sjökvist (fw), Lindlöven

Efter ett par starka säsonger i Köping och Borlänge i slutet av 10-talet var tanken att han skulle ta nästa kliv i Tranås. Den tanken slog dock inte så väl ut och det blev bara 1,5 säsong i Hylands födelsestad. Hamnade i Linden i mitten av den förförra säsongen och hittade där tillbaka till sin fina poängform.

Vill man vara elak så kan man säga att Sjökvist producerar som bäst i väst och när nu Linden byts ut mot Lindlöven så finns det egentligen ingenting som talar emot att produktionen kommer fortsätta.

43. Josh Laframboise (fw), Skövde

57 mål och 117 poäng på 45 matcher för Åmål i division 2 ifjol är såklart anmärkningsvärda siffror. Dock ska vi veta att kvalitén på den västra tvåan är mer eller mindre usel. Men ändå, kikar man bakåt i Laframboises karriär så är den genomlusad med mål och poäng oavsett nivå.

Det var fler klubbar än Skövde som var ute efter kanadensarens signatur efter fjolårets poänglavemang. Men oavsett vad, det tål att upprepas: Skillnaden mellan den västra tvåan och Hockeyettan är monumental. Så hur man än vrider och vänder på det så är detta en chansvärvning, men en chansvärvning som kan visa sig landa i en dundersuccé.

42. Caleb Eefting (b), Kalmar

Råkade ut för en hemsk olycka dagen innan nyårsafton när han fick en skridsko i halstrakten i ett möte mellan Mörrum och KRIF. Är tillbaka nu och börjar om i Kalmar. Har en hög potential och såna som kan hockey betydligt bättre än mig viskar om att det kan finnas en allsvensk framtid hos 26-åringen.

Kommer från start få alla möjligheter att lägga beslag på en plats högt upp i hierarkin i Kalmars försvarsled.

41. Felix Lidgren (fw), Dalen

En offensivt skillad forward som även bidrar defensivt. Efter två starka säsonger i Östersund kommer han troligtvis få ett stort ansvar på sina axlar i Dalen, något han förmodligen kommer växa ännu mer av. Ledaregenskaper.

40. Jonas Nyman (fw), Forshaga

Efter några starka poängsäsonger i Skövde och Vimmerby var känslan att nästa anhalt för värmlänningen skulle bli allsvenskan. Istället blev det KRIF och det resulterade i en lite svalare säsong produktionsmässigt.

Vänder hem till Värmland och Forshaga nu och i en relativt tunn och oerfaren trupp finns möjligheten för Nyman att vara den store stjärnan och härföraren.

39. Adam Bäckstrand (fw), Vimmerby

En offensiv spelare som under två säsonger i Mörrum gjort 56 poäng och det är bara stjärnan Marcus Paulsson som straffar honom poängmässigt i klubben under den tiden.

Vimmerby är inne i en rebuild och känslan är att 22-åringen kommer få en stor och viktig roll i den.

38. Jesper Ylivainio (fw), Piteå

Har inte haft en lugn säsong på flera år. Har det inte varit klubbyten mitt i så har det handlat om skador. Men får Ylivainio vara hel och fräsch så är han en offensiv kraft att räkna med.

37. Simon Andersson (fw), Boden

Spelade i både pojk- och det yngre juniorlandslaget tidigare i karriären. Har testats i allsvenskan och producerade fint med poäng i Karlskrona säsongen som var. En snabb och teknisk spelare som även bidrar med hårt arbete för laget. Känns som talangen kommer passa bra in i Bodens pussel.

36. Jesper Hultberg (fw), KRIF

Tillhör inte de största stjärnorna i ligan, men har gjort det helt okej under sina år i Mörrum. Inledde också väldigt bra i Karlskrona dit han värvades under den förra säsongen innan en skada satte käppar i hjulen. Har målsinne men också en hårt arbetande forward som är bra i båda riktningarna.

35. Lucas Torstensson (b), Väsby

Backen fick rejäla lovord från alla håll och kanter när han klev in i Väsbys trupp på lån från Almtuna. Är en spelskicklig back och känslan är att han kommer få en rejäl chans att utnyttja den potentialen i Väsby.

34. Linus Marcko (mv), Surahammar

22-åringen har fört en undanskymd tillvaro i först Lejon och sedan Örnsköldsvik där han inledde den förra säsongen. Men det var när han kom till Östersund som den breda hockeyettanallmänheten fick upp ögonen för honom när han kom in och storspelade i vintras.

I Surahammar kommer han få tampas med David Otter om speltiden och på förhand känns detta som ett par som kan matcha fram varandra till framgång.

33. Robin Liljekvist (b), Boden

En svår spelare för motståndarna att möta. Mycket på grund av hans enorma kroppshydda och räckvidd. Men utöver fysiken besitter han även skridskoskicklighet och poängmakande. Smattrade in 25 (8+17) poäng från sin backplats i Kalix ifjol.

32. Dennis Finn Olsson (fw), Segeltorp

Har två raka 30-pluspoängs-säsonger bakom sig i Hockeyettan och i ljuset av detta förefaller valet av givna slagpåsen Segeltorp som ett fullständigt mysterium. Man skulle ju kunna tro att 22-åringen siktade på en sista säsong i ettan som bärande spelare i ett topplag.

Men nu är det som är och Finn Olsson kommer naturligtvis bli oerhört viktig för Segeltorp.

31. Oliver Lindgren (fw), Huddinge

Efter ett gäng säsonger i ettan fick han rejäl fart på poängproduktionen säsongen som var och gjorde 32 (14+18) poäng för Kiruna IF. En allround spelare som siktar uppåt i karriären och kommer i en bättre omgivning få alla möjligheter till det.

Ovanligt att Huddinge värvar spets utifrån som inte har någon självklar koppling till klubben sedan tidigare.

30. Calle Wäng (b), Troja

Har väl inte riktigt fått det där stora genomslaget i Hockeyettan då även han hållit till i relativt undanskymd miljö. Med tanke på hur Trojas backsida är byggd så kommer Wäng få ta ett stort defensivt ansvar och det är där hans främsta egenskaper ligger, att ligga rätt i banan och på ett säkert sätt transportera pucken ur egen zon.

29. William Magnusson (fw), Teg

22-åringen visade redan under juniortiden att han kan göra poäng och inledningen av seniorkarriären i Sverige var inget undantag. Tillbaka i moderklubben nu efter en utflykt till Nidaros i den norska andraligan där han vann skytteligan på 25 mål. Magnusson kan säkerligen nå upp till samma siffra i Hockeyettan säsongen som kommer.

28. Rasmus Similä (fw), Piteå

En av hela ligans största talanger och gjorde som junior 29 (11+18) poäng i moderklubben Kiruna IF säsongen som var. 20-åringen beskrivs som en allround spelare med bra skills som dessutom är målmedveten med sin hockeykarriär.

Piteå är inne i en spännande förändringsprocess och med nye tränaren Mikael Aaro i spetsen så kan nog Similä utvecklas ännu mer i sin nya miljö. Här kan ett gigantiskt genombrott lura runt hörnet.

27. Tatu Kokkola (fw), Kalmar

Var en av toppcentrarna i den finska andraligan Mestis när han hämtades till Vimmerby ifjol. Slutade tvåa i den interna poängligan och nu flyttar han vidare till länsrivalen Kalmar.

26. August Hedlund (mv), Karlskrona

Kom fram som en ung och ytterst lovande talang i allsvenska AIK för ett par säsonger sedan. Sedan dess har karriären stått och stampat lite. Han har gjort det bra i både Tranås och Väsby, men inte på den nivå som man som utomstående hade förväntat sig.

Men potentialen finns att vara en av ligans absolut bästa målvakter och han tog Väsby till kvalserien i våras och räddade Tranås kvar i ettan för ett år sedan. Så att han är som bäst när det gäller som mest råder det inget tvivel om.

Sedan är frågan hur Karlskrona ska bygga sin målvaktssida. Hedlunds eventuella framgång beror helt och hållet på vem som kommer in för att komplettera målvaktssidan.

25. Emil Cederlund (mv), KRIF

I ett Mörrum som mer eller mindre föll samman säsongen som var så var Cederlund en av de bättre. Cederlund spetsar till KRIF:s målvaktssida en aning och på förhand känns han som det givna förstavalet.

24. Oskar Lindgren (b), Vimmerby

I skrivande stund så är det lite oklart vart Vimmerbys lagbygge tar vägen. Med det sagt så kommer stabile Lindgren bli oerhört viktig i de bakre leden. En Back som tränaren vet vad han får av varje kväll och kommer med färsk allsvensk erfarenhet från Troja.

Kommer bli tuff för motståndarna att möta. Återigen.

23. Oskar Matushkin (b), Nybro

Åren i Piteå gjorde honom till en notorisk poängplockare i Hockeyettan. Efter en utflykt till allsvenskan och Tingsryd slog han ifjol personligt poängrekord i tredjeligan när han gjorde 31 (11+20) poäng för Boden.

Lär kunna lyfta sitt spel än mer i Nybro.

22. Emil Öhrvall (fw), Visby

Kommer närmast från en utpräglad defensiv roll hos allsvenska Karlskoga. Har de sex säsongerna innan dess spelat i olika ligor i Nordamerika. Öste in poäng som junior för HV71 och det är i en offensiv roll han ska användas i Visby. Succévarning på 24-åringen.

21. Linus Lundström (fw), Visby

Sprutade som ung in poäng för Nynäshamn i ettan innan han drog ut på ett nio år långt äventyr i Europa. Återvände till Sverige inför den förra säsongen och var med att ta upp Östersund till allsvenskan.

Är en notorisk poänggörare och lär kunna fortsätta med det även på Gotland.

20. Todd Winder (fw), Karlskrona

En poängspelare av rang som har levererat fint med poäng för Vimmerby under de två senaste säsongerna. I KHK kommer han dessutom få en bättre omgivning omkring sig och en mer renodlad offensiv roll.

19. Isak Garfvé (fw), Borlänge

Har trots sin unga ålder av 20 år redan hunnit med att samla på sig rutin från både SHL och allsvenskan. Spelade 45 matcher för Mora säsongen som var och beskrivs som en spelare med brett register.

Har under åren testats flitigt i juniorlandslagssammanhang

18. Adam Ingvarsson (fw), Tyringe

Lämnade moderklubben Mörrum med endast två omgångar kvar av serien i våras i något som var en protest mot hur han tyckte klubben sköttes. Är i sina bästa stunder en av ligans allra skickligaste spelare och besitter definitivt kvaliteter för spel högre upp.

Men har varit hårt drabbad av skador och verkar även ha varit rätt nöjd med att spela på hemmaplan. När han nu för första gången lämnar Mörrum så ska det bli ytterst intressant att se vart karriären tar vägen.

Hittar han toppformen även i Tyringe så kommer han bli guld värd.

17. Filip Forsmark (b), Tranås

Gjorde det bra i Karlskrona under sin första hela seniorsäsong och jag skulle bli mycket överraskad om det inte jobbades på en fortsättning från klubbens håll. Är en pucksäker tvåvägsback som med rätt förtroende kan bli en viktig bricka i Tranås speluppbyggnad och offensiva spel kommande säsong.

Skillsen finns definitivt hos denne talang.

16. Miro Lehtimäki (fw), Troja

Med meriter från både Liiga och Mestis så kliver den 25-årige finländaren in i Troja med stora förväntningar på sig. Speciellt efter sina 24 (serie och slutspel) mål på 38 matcher föregående säsong. Men jag tror inte att Troja-fansen ska förvänta sig ett nyförvärv som nätar kväll efter kväll i Ljungbys tjusiga arena.

Bryter man ner hans målskörd så märker man att han målade i 14 av de 38 matcher han lirade. Vidare hade han poäng i 20 av dessa.

Ovan ska inte ses som kritik, bara en liten notering om att han verkar vara en så kallad “streaky” spelare som när allt stämmer så ramlar det ofta in fler än en puck.

I Troja kommer snajpern dessutom få bättre omgivning än vad han hade i Visby och det finns fog att tro på ett något jämnare målflöde samt att han kan bli en sån som kliver fram ur skuggorna när matcher ska till att avgöras.

15. Simon Ericsson (b), Tyringe

Var en av hela ligans bästa backar säsongen 20/21 trots att han spelade i ett då genomuselt Tyringe. Det gav honom ett kontrakt i allsvenskan med Kristianstad men en knäskada spolierade hela säsongen och nu är han tillbaka i moderklubben.

Men det är inte bara hans färdigheter på isen som nykomlingen Tyringe kommer få dra nytta av. Intrycket man får är att det verkar vara en helyllekille och en ledartyp som visar vägen för de andra. Trots sin ringa ålder av 23 år.

Enormt viktig värvning för nykomlingen Tyringe.

14. Anton Johansson (fw), Troja

23-åringen har gjort över 100 allsvenska matcher i en defensiv roll i Oskarshamn och Vita Hästen. Var med i det IKO-lag som charmade hockeysverige för några säsonger sedan genom att bragdartat gå upp till SHL. Exploderade poängmässigt i Visby ifjol och bevisade då att han kan leverera framåt på den här nivån.

Jag tror att det är främst för hans defensiva egenskaper Patrik Ross har hämtat honom till Ljungby och vi lär få se många dödade boxplay med Johansson i huvudrollen. Men givetvis kommer han få möjligheter i powerplay också och jag skulle tippa på att man ser honom som andra- eller tredjecenter i hierarkin.

13. Anton Johannesson (b), Dalen

2002 är en synnerligen gyllene årgång i svensk ishockey som fått fram spelare som Lucas Raymond och Alexander Holtz. När den här kullen vann brons i inofficiella U17-VM så var Johannesson Sveriges poängbäste back.

Inför NHL-draften 2020 så nämndes faktiskt den här killen i samma andetag som Emil Andrae, ni vet han som vann Guldgallret som allsvenskan bäste junior förra säsongen.

Till slut draftades Johannesson av Winnipeg Jets som 133:e spelare totalt men sedan följde en tung period med en skada som höll den talangfulle Nittorps-produkten borta från spel hela säsongen 20/21.

Efter att ha spelat sitt sista juniorår i HV71 ska han nu ta det första steget ut i seniorvärlden och det vet alla som följer Hockeyettan att det inte bara är att kliva in i serien och dominera som förstaårssenior. Men här finns det potential och jag hörde redan i vintras från en som sett HV71:s J20 att Johannesson borde få en tröja i a-laget till kommande säsong om HV skulle spelat allsvenskt då.

Dalens sportchef och tränare Pelle Gustafsson utmålade honom som en av ligans bästa backar när Johannesson presenterades.

12. Adam Hirsch (fw), Kalmar

Gjorde 45 (17+28) poäng förra säsongen för Dalen och man kan argumentera för att han lirade med bröderna Thörnberg större delen av säsongen. Absolut, det gjorde han, men han har producerat fullt godkänt med poäng tidigare säsonger i ettan också.

Gjorde bra ifrån sig när han var utlånad till allsvenskan och HV71 och jagades av fler toppklubbar under våren.

Åkte på en rejäl smäll i vårens slutspel men rykten säger att han är fullt återställd från denna.

11. André Astley (fw), Surahammar

Centern var en av de som till en början gick i bräschen för Surahammars succé, dessutom som lagkapten. Men i mitten av december bestämde han sig för att ta en allsvensk chans i Almtuna. Surahammars succé fortsatte utan honom och Astley gjorde det helt okej i allsvenskan.

Nu är han tillbaka i moderklubben och jag misstänker att 27-åringen kommer ta vid där han slutade sin förra sejour, det vill säga att vara en ledande spelare.

10. Christian Hägg (fw), Väsby

En rutinerad forward med karaktär som kommer göra sitt till för att det kommer göra ont att möta Väsby i vinter. Förutom att han kan liknas vid en jordfräs på isen så har han även en stor portion spelskicklighet innanför västen och med över 250 matcher i ligan och 199 poäng så vet han vad som krävs för att nå framgång.

Var med och plockade upp Östersund i våras och kommer naturligtvis bidra med den rutinen också till Väsby.

9. Filip Sjöberg (fw), Hudiksvall

22-åringen har varit en av de offensiva dragloken i Sundsvall de två senaste säsongerna. En snabb och teknisk spelare som exploderade poängmässigt säsongen som gick.

8. Samuel Eriksson (fw), Hudiksvall

En av hela ligans absolut bästa och mest produktiva forwards. Något han visat de två senaste säsongerna i först Sundsvall och sedermera Kalix. Har snittat över en poäng per match de två senaste säsongerna.

Nu kommer det bli större konkurrens om speltiden i ett av ettans absolut spetsigaste lag.

7. Christian Lindberg (b), Troja

21-åringen fick ett duktigt genombrott i Vimmerby säsongen som var och testades även i allsvenskan med Vita Hästen. Jag trodde nog att han skulle kunna landa ett allsvenskt kontrakt till nästa säsong, men blev tidigt klar för Troja.

En mångsidig back med spetsegenskaperna i offensiven.

6. Johannes Nilsson (fw), Karlskrona

En oerhört smart spelare som under sina två senaste säsonger i Hockeyettan för Väsby gjorde över 80 poäng. Har även visat att han kan leverera på allsvensk nivå. Funkade inte riktigt för honom i Vita Hästen ifjol och avslutade säsongen i Frankrike. Tanken var spel i utlandet även kommande vinter för 27-åringen. Men när det inte blev så är Karlskrona att gratulera.

5. Jonathan Wikström (fw), Troja

Jag var fullständigt övertygad om att han skulle hamna i allsvenskan kommande säsong. Trots sporadiskt med istid i HV71 säsongen som var så tycker jag definitivt att han höll för allsvenskan.

En smart spelare med hög arbetskapacitet som lär få speltid i både powerplay och boxplay hos Troja. För att inte tala om förtroendet han lär få under de sista minuterna av matcherna.

Var med i den svenska JVM-truppen för några säsonger sedan.

4. Linus Ryttar (mv), Väsby

Det är ändå lite överraskande att han väljer att kliva tillbaka ner i Hockeyettan efter två raka säsonger i allsvenskan där jag tycker att han gjort det helt okej. Men för Väsby är det såklart bara att tacka och ta emot. Senast det begav sig i tredjeligan för Ryttar var säsongen 19/20 där han var briljant och en av ligans absolut bästa målvakter.

I Hockeyettanfinalen 2020 och allsvenskans playout 2021 var han enastående och klev verkligen fram för sitt lag. Här kommer Väsby ha en matchvinnare när matcherna börjar gälla saker till våren.

3. Filip Cruseman (fw), Karlskrona

134 matcher i SHL och 299 framträdanden i allsvenskan. Det är en rutinerad pjäs som återvänder till det KHK som han en gång i tiden var med om att spela upp i SHL samt göra 13 mål för under debutsäsongen i högstaligan.

31-åringen kommer såklart bidra med både spel och poäng. Men kanske viktigast ändå: Ett enormt hjärta för klubben som han spenderat fem säsonger i. Cruseman kommer inte komma “hem” för att lattja lite puck på ålderns höst, han kommer hem för att ge klubben och supportrarna framgång.

2. Tobias Liljendahl (fw), Väsby

Efter åtta raka säsonger i allsvenskan väljer 27-åringen att flytta hem till moderklubben Väsby igen. Här får man en spelare som har hela paketet. Han kan användas både som center och ytter, han har fina offensiva egenskaper och sist men inte minst är han en ledare och härförare både på och utanför isen.

Här får Väsby in en spelare som har kapaciteten att vara bäst på isen kväll efter kväll.

1. Alexander Bergström (fw), Karlskrona

Osby-produkten blommade sent i karriären och SHL-debuterade först som 29-åring. Blev landslagsman, KHL – och OS-spelare på andra sidan 30-strecket och gjorde en poäng per match säsongen som var för Krefeld i den tyska högstaligan.

Bergström kommer inte tillbaka till KHK för att han saknar anbud, 36-åringen kommer dit för att han vill hjälpa klubben uppåt igen i seriesystemet.

Alexander Bergström kommer tillsammans med Filip Cruseman att leda det här laget både poängmässigt och med allt annat som hör till för att skapa framgång för en grupp människor som har ett mål att sträva efter.

Bergström är en ledare som inte räds för att säga vad han tycker och han kommer inte tillåta att någon av hans lagkamrater faller ur ramen nästkommande säsong.

Exit mobile version