Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Så slutar kvalet till Hockeyallsvenskan

Seriespelet är avklarat och nu stundar slutspel samt kvalserie. Nedan kommer hockeystaden.se guida er igenom hur det hela kommer sluta. Smaklig spis.

Fotnot: Playinserierna mellan Teg – Wings och Halmstad – Tranås är inte färdigspelade. Men jag tror att de som vann match 1 även kommer att avancera vidare och skickar därmed in Teg och Halmstad i kvartsfinalleken. Skulle Wings chocka och slå ut Teg så kommer det förändra valen i kvartsfinalen. Halmstad och Tranås är nog mer “samma/lika” när hugade spekulanter ska välja motstånd.

Till kvartsfinalerna väljer lagen i tur och ordning enligt följande: Boden, Väsby, Surahammar, Mariestad, Kalix, Karlskrona, HC Dalen och Borlänge.

Valbara lag till kvartsfinalen: Huddinge, Vimmerby, Piteå, Strömsbro, Lindlöven, Visby/Roma, Halmstad och Teg.

Boden

Lag att välja mellan: Huddinge, Vimmerby, Piteå, Strömsbro, Lindlöven, Visby/Roma, Halmstad och Teg.
Väljer: Teg

Det enda rimliga här är att Boden funderar över Piteå och Teg. Två lag man haft lätt för under de två senaste säsongerna. Trots att det varit jämnare matcher mot Teg så tror jag ändå inte att man vågar välja rivalen Piteå. Så det blir Teg.

Så går det: Boden är ett mycket bättre lag i grunden än Teg. Det kommer bli tufft, tajt och detta kan mycket väl gå till tre matcher. Men till syvende och sist så drar Boden det längsta strået.

Tips: 2 – 1 i matcher till Boden.

Väsby

Lag att välja mellan: Huddinge, Vimmerby, Piteå, Strömsbro, Lindlöven, Visby/Roma och Halmstad
Väljer: Lindlöven

Man borde rimligtvis överväga Huddinge här. Dels av geografiska skäl, samt att Huddinge är en organisation på nedgång som här och nu troligtvis är nöjda bara att ha tagit sig till slutspel. Men lagens fem möten hittills den här säsongen har varit jämna bataljer och Väsby kan knappast känna sig säkra på att vinna två av tre är.

Därför går man på det något sportsligt säkrare kortet Lindlöven och tar en lite längre resa.

Så går det: Lindlöven bör inte vålla Väsby några som helst bekymmer.

Tips: 2 – 0 i matcher till Väsby.

Surahammar

Lag att välja mellan: Huddinge, Vimmerby, Piteå, Strömsbro, Visby/Roma och Halmstad
Väljer: Huddinge

Succégänget Surahammar har haft knallhårda fajter mot Strömsbro. Visserligen fick man med sig 6 -3 mot Gävle-laget i antal poäng från allettan och man vann det senaste mötet. Men hur man än vrider och vänder på det lär “Sura” vara favoriter mot Strömsbro. Därför tror jag man går på Huddinge. Smidigare resa mot ett lag som man i folkets ögon kommer vara lite underdog mot. Ni vet historiens vingslag och allt det där.

Lite synd ändå. För backar man bandet en sisådär 50-60 år så är ju Surahammar – Strömsbro ett möte som förpliktigar.

Så går det: Surahammar har alla möjligheter i världen att slå ut Huddinge. Men jag tror faktiskt att Huddinges mer rutinerade garde kommer fälla avgörande här.

Tips: 2 – 1 i matcher till Huddinge

Mariestad

Lag att välja mellan: Vimmerby, Piteå, Strömsbro, Visby/Roma och Halmstad
Väljer: Halmstad

Slutspelsgänget med stort S räds nog inget lag här. Man har plusstatistik mot Vimmerby. Men jag tror ändå man går på det lägst rankade laget här. Nämligen Halmstad.

Så går det: Mariestad har på papperet ett mycket bättre lag än Halmstad och är dessutom ett erkänt skickligt slutspelslag. Det kommer bli tufft och tätt, men i slutändan tror jag BoIS vinner detta komfortabelt.

Tips: 2 – 0 i matcher till Mariestad.

Kalix

Lag att välja mellan: Vimmerby, Piteå, Strömsbro och Visby/Roma
Väljer: Piteå

En så kallad “No brainer”. Aldrig att Kalix sätter sig på en buss och kuskar 100 plusmil söderut för att möjligtvis få lite enklare motstånd.

Så går det: Kalix har plusstatistik på Piteå under säsongen. 10 – 5 i poäng. Men då ska man veta att lagen är som starkast mot varandra på bortaplan. Så det här är sannerligen ingen lätt nöt att knäcka. Jag tror, liksom i fallet med Huddinge, att Piteås något mer rutinerade spets kan bli avgörande här när lagen helt uppenbarligen verkar trivas i varandras ishallar.

Tips: 2 – 1 i matcher till Piteå

Karlskrona

Lag att välja mellan: Vimmerby, Strömsbro och Visby/Roma
Väljer: Vimmerby

KHK har självförtroende nog att välja alla tre lag här. Men frågan är om man känner för att ge sig ut på strapatsliknande resor i buss till Gävle eller färja till Gotland? I Vimmerby vet man vad man får och har vunnit tre av fyra möten mellan lagen denna säsongen.

Så går det: Trots att formkurvorna är till Vimmerbys fördel och att smålänningarna dessutom är ett erkänt skickligt slutspelslag så lägger jag mina slantar på KHK här. I grunden har de ett bättre lag än Vimmerby.

Tips: 2 – 1 i matcher till Karlskrona.

HC Dalen

Lag att välja mellan: Strömsbro och Visby/Roma
Väljer: Strömsbro

Jag tror Dalen aktar sig för Visby. Dels åkte man ut mot dem i playoff för några år sedan. Förvisso vann man övertygande på Gotland i fjolårets premiär av den södra Allettan. Men då var det seriespel. Jag tror respekten för gotlänningarnas slutspelskunnande är för stor och dessutom har man färsk erfarenhet av att välja “fel” när man ifjol tog Mariestad som har ett liknande DNA som Visby.

Så går det: Offensivt kan Strömsbro mäta sig med Dalen. Men tror ändå att Dalens förstalina med bröderna Thörnberg och Adam Hirsch kommer dra det längsta strået här.

Tips: 2 – 1 i matcher till Dalen

Borlänge

Kan inte välja utan får Visby/Roma

Så går det: Borlänge har blandat och gett hela säsongen. Visby har kommit igång rejält på slutet och jag tror de kommer trötta ut och mala ner Borlänge.

Tips: 2 – 0 matcher till Visby/Roma

Lag vidare till semifinal dit Hudiksvall, Nybro, Östersund och Kalmar redan kvalificerat sig.

Boden
Väsby
Huddinge
Mariestad
Piteå
Karlskrona
Dalen
Visby/Roma

Semifinaler

Lag som väljer: Hudiksvall, Nybro, Östersund, Kalmar, Boden och Väsby
Valbara lag till semifinalen: Huddinge, Mariestad, Piteå, Karlskrona, Dalen, Visby/Roma

Hudiksvall

Lag att välja mellan: Huddinge, Mariestad, Piteå, Karlskrona, Dalen, Visby/Roma
Väljer: Huddinge

Hudiksvall är en maskin i år och räds knappast något av de valbara lagen. Men tror de kommer gå på något de känner väl och då är det Piteå, Huddinge och Visby/Roma som står på menyn. Jag tror det blir Huddinge som får den “äran” på grund av smidigast resa. Men jag håller inte för uteslutet att de går på något av de andra gängen heller.

Så går det: Det här ska inte vara några problem för Hudiksvall vars defensiv kommer stoppa Huddinges enda egentliga vapen, offensiven.

Tips: 2 – 0 i matcher till Hudiksvall

Nybro

Lag att välja mellan: Mariestad, Piteå, Karlskrona, Dalen, Visby/Roma
Väljer: Dalen

Nybro har liknande plusstatistik mot både KHK och Dalen och vem minns inte den förkrossande 8 – 0-vinsten hemma mot Karlskrona i allettan? Men frågan är om de vågar välja KHK. Jag känner att det där nog beror lite på vilka spelare ett på backsidan skadeskjutet Blekinge-gäng kan ställa på isen.

Så går det: Det är det här Nybro har gått och väntat på hela säsongen. Trots “bara” ett knappt övertag inbördes mot Dalen under säsongen så tror jag att det är nu Vikings sätter gasen i botten på alla fronter.

Tips: 2 – 0 i matcher till Nybro

Östersund

Lag att välja mellan: Mariestad, Piteå, Karlskrona, Visby/Roma
Väljer: Piteå

Det finns inte en chans att man blickar söderut här. Man tar Piteå som man har tre av fem vinster mot under säsongen.

Så går det: Jag tror att det är Östersunds tur i år att äntligen få titulera sig ett kvalserielag. Man känns mer kompletta än Piteå.

Tips: 2 – 1 i matcher till Östersund.

Kalmar

Lag att välja mellan: Mariestad, Karlskrona, Visby/Roma
Väljer: Visby/Roma

Kalmars nuvarande form gör att man nog känner att man kan slå vilket lag som helst. Dessutom har man plusstatistik på både Mariestad och KHK under säsongen. Samtidigt är detta två gäng som redan inför säsongen nämndes i starka ordalag kring kvalserien.

Sportchefen Daniel Stolt och tränaren Viktor Tuurala är två herrar som gärna går sin egna väg. Så jag skulle faktiskt inte bli förvånad om man väljer en tripp till Gotland som ett slags statement inför en eventuell kvalserie. “Titta, vi vågade det ingen annan brukar våga”.

Så går det: Här tar det stopp för Visby för denna gången. Kalmar vinner sina matcher på olika sätt och har definitivt kapaciteten att manövrera ut gotlänningarna.

Tips: 2 – 1 i matcher till Kalmar.

Boden

Lag att välja mellan: Mariestad och Karlskrona
Väljer: Karlskrona

Jag tror Boden lärde sig läxan från ifjol och aktar sig för att välja Mariestad. Karlskrona har tunnare trupp och är i en bedrövlig form.

Så går det: Det kommer bli knalltufft i detta “Vill-inte-skriva-på-tv-avtalet-derby”. Men känslan säger att Boden drar det längsta strået.

Tips: 2 – 1 i matcher till Boden.

Väsby

Kan inte välja utan får Mariestad

Så går det: Mariestad var bättre resultatmässigt under lagens tre inbördes möten i allettan. Men det var jämnt. Men jag tror BoIS slutspels-DNA och målvakten Tobias Sandberg kommer fälla avgörandet här.

Tips: 2 – 1 i matcher till Mariestad

Till kvalserien: 

Hudiksvall
Nybro
Östersund
Kalmar
Boden
Mariestad

Kvalserien

6. Boden

Det har varit mycket motgångar och ojämnt över hela säsongen för Boden och slår min profetia in så har det även varit en småkrånglig väg till kvalserien. Jag tror inte man kommer ha något med toppstriden att göra utan får vara nöjda med att ha tagit sig såhär långt.

5. Kalmar

Trots att man varit skadeskjutna under hela säsongen så har man överträffat allas förväntningar. Men i den här serien har jag svårt att se hur de ska kunna ta sig upp bland topp 3-gängen.

4. Östersund

Kommer göra debut i kvalseriesammanhang och historiken säger att man behöver lite rutin från dessa sammanhang för att stå distansen ut.

3. Mariestad

Skiljelinjen. Jag tror de kvarvarande tre lagen kommer bråka rejält om den plats som ger allsvenskt spel till hösten. Mariestad samlade på sig värdefull kvalserie-rutin ifjol och har en stark trupp även i år.

Men frågan är om BoIS kan utmana de två lagen som kommer hamna över dem i seriesammanhang. Absolut i en playoff-runda. Men inte här.

Men nästa år; då jävlar, som stadens store son Björn Rosenström skulle ha sagt.

2. Hudiksvall

Som nämnts innan så är Hudiksvall en maskin den här säsongen. Tränaren Dennis Hall har verkligen satt sin prägel på det här gänget och jag håller definitivt inte för uteslutet att de tar klivet upp redan i år.

1. Nybro

Men, min absoluta favorit till att kunna titulera sig allsvenskt lag till hösten är ändå Nybro. De har det vassaste målvaktsparet. De har den solidaste backsidan och de har offensiva trumfkort. Överlag så har de den starkaste bredden och laget känns väldigt smart byggt.

Exit mobile version