Site icon hockeystaden.se

Förutsättningarna inför avgörandet

Lagen har bara en eller två matcher kvar av seriespelet i Hockeyettan innan kvalspel tar vid. Nedan tar vi oss en titt på förutsättningarna inför avgörandet.

Norra allettan

Här är Hudiksvall och Östersund redan klara för semifinalspel genom sina topp två-placeringar. Däremot är det högdramatiskt i botten och striden om den sista slutspelsplatsen.

Forshaga på åttonde plats och Strömsbro strax under strecket har bägge 24 poäng. Värmlänningarna har två mål i handen gällande målskillnaden. Men Strömsbro har å andra sidan två matcher kvar, medan Forshaga bara har en. Gävle-laget kan vid poäng mot Boden idag gå förbi och då ligger all press hos Forshaga i onsdagens avslutande omgång.

Södra allettan

Idag kan Kalmar säkra semifinalplatsen genom minst två poäng borta mot Huddinge. Egentligen så kan det räcka med en poäng också då trean Väsby är 22 mål bakom när det kommer till målskillnad.

Norra vårserien

Här väntar ett dramatiskt avgörande på onsdag. Lindlöven har säkrat en kvartsfinalplats genom serieseger och Teg kommer sluta tvåa. Men sedan blir det intrikat om den sista playin-platsen.

3. Wings, 29 poäng (+11 i målskillnad)
—————————————————-
4. Vallentuna, 28 (0)
5. Sundsvall, 26 (+12)
6. Köping, 24 (-2)
—————————————————-
7. Enköping, 24 (-6)
8. Örnsköldsvik, 23 (-8)

Onsdagens sista omgång bjuder på den del delikata möten. Örnsköldsvik tar emot Wings där bägge lagen måste vinna för att antingen greja playin eller nytt kontrakt utan negativt kval. Samtidigt reser Vallentuna till Sundsvall där båda har en chans att snuva flygplatsgänget på konfekten. Samtidigt så måste Sundsvall spana neråt i tabellen för att inte riskera att bli omkörda av främst Köping och Enköping.

Enköping tar emot Teg på hemmaplan och måste troligtvis vinna den. Köping möter Lindlöven borta.

Södra vårserien

Striden står om förstaplatsen där Visby just nu leder. Men Halmstad ligger en poäng bakom och måste samtidigt hålla Tranås bakom sig för att inte mista hemmaplansfördelen i playin.

1. Visby, 40 (+27)
—————————————————-
2. Halmstad, 27 (+29)
3. Tranås, 36 (+12)

Onsdagens sista omgång bjuder oss på dessa matcher gällande de inblandade lagen:

Tranås – Hanhals
Mörrum – Visby
KRIF – Halmstad

Slutspelsrankingen

Detta är en företeelse som folk bryr sig om. Men det är svårt att hålla koll på kvotpoängen mellan lagen. Här tycker jag ligan borde implementera en dymanisk rankingtabell på sin hemsida för att få upp intresset ytterligare.

För det är ju som så att de åtta högst rankade lagen inför kvartsfinalspelet har hemmaplansfördelen. De sju högst rankade kommer dessutom få välja sitt motstånd. Åttan får ju ta de som blir över.

Samma sak i semifinalspelet där de sex främsta har hemmaplansfördel och de fem högst rankade får välja motstånd.

Rankingen baseras på följande:

Serietillhörighet > tabellplacering > poängkvot > målskillnad

Nedan ska hockeystaden.se försöka ger er förutsättningarna för hur lagen ligger till i rankingen. Vi baserar det på hur lagen ligger till just nu, men också möjligt utfall.

Semifinalspelet

1. Hudiksvall
Placering: 1 Poängkvot: 2,42

Här är det redan klart att Hudiksvall kommer få välja först i semifinalspelet.

2. Nybro
Placering: 1 Poängkvot: 2,08

Riskerar att bli omsprungna av rivalen Kalmar på upploppet då KHC har en match mer att spela och det dessutom mot motståndare som inte har så mycket att spela för. Nybro har Karlskrona i onsdagens sista omgång och motståndarna vill nog komma till kvartsfinalen med en seger i ryggen.

Tappar man förstaplatsen så är risken stor att både Östersund och Kalmar passerar i rankingen och då får man välja som fyra.

3. Östersund
Placering: 2 Poängkvot: 2,11

Redan klart att de kommer sluta tvåa i den norra allettan och med största sannolikhet så kommer de få välja som trea. Finns en liten, liten risk att Kalmar kan smita förbi om de tar full pott i slutet samtidigt som de ligger kvar på sin andraplats när allt ska summeras. Men vinner Östersund sin avslutande match mot Kiruna AIF så behöver de inte oroa sig.

4. Kalmar
Placering: 2 Poängkvot: 1,96

Kalmars förutsättningar redogörs för ovan. Vinner de idag mot Huddinge så är de klara för semifinalspel. Kan dock bli omsprungna av Väsby och i så fall bomma direktplatsen till semin.

Kvartsfinalspelet

1. Boden
Placering: 3 Poängkvot: 1,88

Har Strömsbro och Piteå kvar att möta. Inga lätta matcher för Boden. Boden som dessutom har Surahammar flåsande i nacken i tabellen plus att Väsby kan gå om dem i rankingen. Så långt ifrån klart, men Boden har allt i egna händer för att få välja först.

2. Väsby
Placering: 3 Poängkvot: 1,81

Chansen till en direktplats till semifinalen lever fortfarande. Väsby kan även gå om Boden. Men sämre än trea i den södra Allettan kan de inte bli och sämsta möjliga utfall för ex-allsvenskarna är att de får välja som tvåa i kvartsfinalvalet.

3. Surahammar
Placering: 4 Poängkvot: 1,77

Årets succégäng har en liten chans att gå om Boden i tabellen, men den är knappast trolig. Kan även bli omkörda av KHK. Men den känns inte heller trolig. Känns nästan som hugget i sten att “Sura” kommer få välja som trea.

4. Karlskrona
Placering: 4 Poängkvot: 1,65

Vid tre poäng mot Nybro samtidigt som Surahammar förlorar så kan de tredjeplatsen här. I så fall blir det en målskillnadshistoria. Men KHK bör snegla bakom sig istället, för de riskerar nämligen att både Mariestad och Dalen går förbi i tabellen och då faller de ännu längre ner i rankingen.

5. Mariestad 
Placering: 5 Poängkvot: 1,62

Har chansen att gå om Karlskrona i tabellen och då skuttar de upp ett hack här. Men kan även falla några placeringar då både Kalix och Dalen har chansen att gå förbi.

6. Kalix
Placering: 5 Poängkvot: 1,54

Har i stort sett säkrat femteplatsen i den norra allettan. Om Borlänge tar full pott i sina två avslutande matcher så måste dock Kalix ta en poäng i sin avslutande match mot Hudiksvall. Vinner Kalix den samtidigt som Mariestad förlorar så går de upp på valplats. Men det scenariot känns inte jättetroligt.

7. Dalen 
Placering: 6 Poängkvot: 1,54

Bjuder Dalen på målkalas mot Hanviken i sista omgången samtidigt som både Karlskrona och Mariestad förlorar så kan de faktiskt knipa fjärdeplatsen i tabellen. Det är faktiskt inte ett helt otänkbart scenario. Men då ska mycket klaffa. Men å andra sidan så var det ju precis på det sättet de tog sig till allettan. Så osvuret är bäst här.

Det här är även den sista platsen där möjligheten ges att välja motståndare. Åttan får ju ta de som ingen annan valt.

8. Borlänge 
Placering: 6 Poängkvot: 1,4

Har två matcher kvar att spela och kan vid full pott passera Kalix i tabellen samt även Dalen i slutspelsrankingen.

Piteå
Placering: 7 Poängkvot: 1,32

Har möjligheten att lugga Borlänge på sjätteplatsen i tabellen och hemmaplansfördel. Men kommer inte få välja motstånd hir det än blir.

LAGEN SOM KOMMER VÄLJAS

Dessa lag ovan är de som fortfarande har chansen på både hemmafördelen och att få välja. Nedan får ni de lag som redan nu vet att de kommer väljas.

Forshaga/Strömsbro – Allettan
Vimmerby – Allettan
Huddinge – Allettan
Lindlöven – vinnare norra vårserien
Visby/Halmstad – vinnare södra vårserien
Segrare playin norra
Segrare playin södra

Exit mobile version