Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Blir den exotiska värvningen vårens joker?

Under söndagen blir det (till slut) debut i Hockeyettan för ett av säsongens mest spännande nyförvärv: Tranås sydkorean Chong Min Lee. Debuten har låtit vänta på sig. Detta beroende på ett smärre avstängningshaveri från 22-åringens tid i division 2.

Det är alltid spännande med exotiska inslag i Hockeyettan, spelare från nationer där hockeyn knappast får intresse-smurfen att slå frivolter av engagemang.

Gällande Chong Min Lee har jag faktiskt inte lyckats få fram i vilket land han började sin hockeybana. Enligt hans profil på eliteprospects är han född i Sydkoreas huvudstad Seoul, men någon moderklubb står inte angiven. Det första laget han enligt EP ska ha spelat för är ett U18-lag i Vancouver. Men jag har ingen aning om hur karriären såg ut innan dess.

Dock är han sydkoreansk landslagsman och har spelat ett U18-VM för landet för några år sedan.

Chong Min Lee spenderade sin juniortid i den kanadensiska ligan BCHL och gjorde på 134 matcher 62 poäng. Det kan vara svårt att få en bild av ligans status i djungeln av alla boktstavskombinationsligor som finns på andra sidan Atlanten. Men på de fem senaste säsongerna så har 41 spelare med en bakgrund i BCHL tingats i NHL-draften. Så det är ingen dussinliga direkt.

Kollar man innevarande säsong i Hockeyettan så hittar vi Halmstads Garett Milan som i sina ungdom gjorde 155 poäng under sina år där och historiskt hittar vi namn som Ryan McLeod, Max Coatta och Henry Acres som satt avtryck i Hockeyettan, men som också har sin bakgrund i samma liga som Chong Min Lee.

Inför denna säsongen värvades sydkoreanen till Nässjö HC i division 2. Där stod han för 26 (12+14) poäng på 18 matcher och med det placerade han sig i toppen av grundseriens poängliga. Det var därefter ett hårt skadedrabbat Tranås slog till och värvade honom i början av december.

Tanken var att han skulle debutera mot Linden, men han har fått vänta ända tills nu med sin debut. Saken är nämligen den att han i en match mot Mjölby den 1 december drog på sig 2 minuter för charging. Normalt sett så brukar en tvåminutare stanna vid just det, men Mjölbys sportchef valde att anmäla situationen i efterhand och disciplinnämnden valde att stänga av i sju matcher, mellan den 7 december och 16 januari.
– De tar ett beslut om sju matcher när domaren står fast vid att det är två minuter charging. Han står dessutom i den bästa vinkeln av alla. Ändå kör nämnden över domaren trots att han är helig. Jag tycker att disciplinnämnden är inkonsekvent i bedömningarna på något sätt, sa en upprörd Tranås-sportchef Stefan Fransson till Tranås tidning i mitten av december.

Stefan Fransson hade mer svador att dela ut i intervjun med tidningen.
– Jag tycker allvarligt talat att det är riktigt pinsamt när föreningar tar fram ett klipp och skickar till disciplinnämnden. Jag är irriterad över att föreningar håller på och anmäler varandra efter matcher trots att vi pratar om att vi inte ska göra det. Det är jäkligt lågt.

Efter en överklagan kapades två matcher av straffet, men då Tranås tvingats skjuta upp matcher på grund av pandemin så har forwarden ändå fått vänta tills nu med sin debut.

Vad jag har kunnat läsa mig till om Chong Min Lee så är det en poängfarlig forward med en explosiv skridskoåkning. Han verkar även ha driv och skalle för att bli så bra som möjligt och besitter också en ödmjukhet inför sina uppgifter.

Det är alltid svårt att på förhand utse potentiella genombrottsmän. Men Tranås sydkorean besitter alla attribut för att kunna bli en riktig joker i vårserien. Den södra tvåan är stark och han har visat att han kan prestera där.

Han har 14 matcher på sig.

Exit mobile version