Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Därför kommer succégänget INTE rasa ihop

Foto: Marcus Vilson | Vilson Media

Mot egentligen alla odds har Surahammar inlett säsongen på ett alldeles utomordentligt sätt och stormar fram. Men kommer det nederlagstippade laget att hålla hela vägen till Allettan? Det finns den hel del som talar för det.

Surahammar har tagit 17 av 18 möjliga poäng under säsongsinledningen och leder den västra serien med fyra poäng före Mariestad och Nyköping på plats två och tre. Två tippade topplag.

Det finns säkerligen en och annan som sitter och väntar på Surahammars ras. Klubben har under de senaste säsongerna haft något av en loserstämpel på sig och i februari varje år har det raljerats (Japp, jag är en av de som gjort mig rolig över detta) om när jumbon vid transferdeadline värvat in spets som ska hjälpa dem att hålla sig kvar i ettan genom kval. Något som de lyckats med år efter år. Efter år.

När de 2020 värvade lite mer blygsamt vid deadline så kom det en viss pandemi och ställde in kvalet och räddade därmed kvar Sura i ettan.

Men det ska sägas laget de ställer upp med i år på papperet är klasser bättre än de lagsammansättningar som åkt runt tidigare år och förlorat.

Allting började i våras när Surahammar skrällde i vårseren och näääästan tog sig till playin. Då gjorde man det till stor del med inlånade transatlanter som visade sig vara jackpottar.

Framgången gjorde att Sura kunde attrahera lite bättre och mer etablerade spelare än tidigare. Lukas Söderlund är ett exempel. Han hade knappast valt Surahammar om han inte sett att klubben faktiskt kan nå framgång.

Det finns fler än Söderlund att peka på, men summa summarum trodde nog ingen på denna succén,

“Okej, att de har lag för att lägga bottenlagen bakom sig, men knappast så mycket mer”, tänkte nog de flesta.

I år är grundserien bara 18 omgångar lång och ifjol krävdes det 30 poäng i väst för att vara femma efter 18 omgångar. Snittet för vad som krävts för femteplatsen efter 18 spelade matcher de tre senaste säsongerna är 28,33. I runda slängar krävs det alltså “bara” fyra trepoängare till för Surahammar för att de ska gå till Allettan. På tolv försök.

Det finns dock en hel del som talar för att Surahammar kommer ta fler än de 12-13 poäng till som behövs. De kommer självklart inte vinna rubbet som återstår, men de kommer troligtvis kunna gå minst 50/50 poängmässigt under återstoden av grundserien.

Vad grundar du det på? undrar ni säkert.

EFFEKTIVITETEN

Surahammar har gjort mål på 11,74 procent av sina skott. Man brukar prata om att ett lag som ligger alldeles för högt i effektivitet inte kommer lyckas hålla i det över tid.

10 procent brukar vara ett riktmärke här och det är möjligt att Surahammars effektivitet kommer dippa en smula, men det ska mycket till att den ska sjunka så pass mycket att det kommer bli en akut fara för laget.

DEFENSIVEN

Laget har hittat rätt i defensiven från starten av säsongen och har under sina tre senaste matcher snittat ett insläppt mål per match. En välfungerande defensiv brukar vara ett vinnande koncept och även om effektiviteten framåt skull sjunka kan man luta sig mot styrkan bakåt.

SPELÖVERTAGET

Den här punkten är vansklig, men jag tar med den ändå. Ser man till antalet skott som avlossats av bägge gängen i Surahammars matcher så är det västmanlänningarna som står för 56 procent av dessa.

Corsi brukar vara ett utmärkt mätverktyg för detta, men där är det antal skottförsök som räknas. Inte antal skott på mål.

Men punkten är ändå värd att belysa. För den berättar ändå något.

POWERPLAY

Surahammar har varit ytterst framgångsrika i powerplay och ligger just nu på en nästan 37-procentig effektivitet där. Detta är naturligtvis inte hållbart över tid. Samtidigt indikerar en bra start i spelformen att de har skickligheten och även om procenten kommer minska över tid så talar mycket för att de fortsatt kommer vara framgångsrika.

När powerplayprocenten minskar så kommer detta påverka måleffektiviteten överlag, men som jag är inne på ovan så har jag svårt att se att den kommer sjunka så pass drastiskt att det blir alarmerande. Som också nämns innan så har de dessutom en stark defensiv att luta sig mot.

BOXPLAY

85,71 procent. Att jämföra med de 69,23 de slutade grundserien på ifjol. Även här har Surahammar hittat en väg till framgång och faktum är att det endast var Borlänge i premiären som lyckades få hål på Suras boxplay med två mål. Sedan dess har man hållit nollan i tolv raka numerära överlägen.

Det finns helt enkelt väldigt mycket som talar för att Surahammar fortsatt kommer vara framgångsrika.

Exit mobile version