Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Vem bestämmer egentligen i svensk hockey?

När man trodde att soppan mellan ligaorganisationen Hockeyettan och vissa klubbar inte kunde bli värre så klev Örnsköldsvik in i handlingen och sa “Hold my beer”. Nu måste förbundet rent ut sagt visa lite jäkla handlingskraft innan hela Hockeyettan imploderar.

Under lördagskvällen meddelade Örnsköldsvik att man icke avsåg att resa till Boden för den schemalagda matchen dem emellan. Man vill att matchen flyttas till ett senare datum. Bakgrunden till det beslutet är i korta drag att Boden inte vill vara med i det TV-avtal som 38 andra klubbar i ligan är med i.

Boden tillsammans med Karlskrona menar istället att de tjänar mer på att sända själva och det surras nu i kulisserna om ett uppror bland många av de övriga klubbarna. Idag har vi kunnat läsa om att Mörrum inte vill åka till Karlskrona för match på onsdag.

Detta är inget jag vet, men för den konspiratoriske så kan man ana en samlad aktion från flera av de andra klubbarna. De har helt enkelt fått nog. Så det kan nog ligga en hel del i de rykten som valsar runt om fler bojkotter.

Den som hoppas att denna krönika går ut på att välja sida och kasta skit på någon av parterna går bet. Jag kan i mångt och mycket ha förståelse för samtliga parters intressen i detta.

Men helt klart är att vi riskerar att få se fler flyttade matcher. Blir det tillräckligt många så kommer det med största sannolikhet påverka starten av allettorna och vårserierna. Schemat är redan komprimerat som det är.

Det är det svenska ishockeyförbundet som äger makten över sändningsrättigheterna till syvende och sist. Det är också förbundet som äger tävlingen Hockeyettan. Men förutom att man häromsistens heligt gav blanka fan i riksidrottsnämndens utslag om att ingen klubb ska tvingas vara med i en ligaorganisation, så har inte förbundet gjort speciellt mycket för att lösa den här konflikten. Inte utåt sett i alla fall. Men inte heller inåt sett av vad jag fått till mig.

Nu om någonsin är det nog dags att förbundet kliver in och visar vem det egentligen är som bestämmer i svensk ishockey. Hockeyettans ledning och Boden/Karlskrona har haft mängder av chanser och möjligheter att komma överens, men inte lyckats. Vem som helst inser att de inte kommer göra det de kommande dagarna heller.

Såvida inte nu någon sätter ner foten så kaffekopparna rasar ur skåpen. Förbundet har den makten – men vad det verkar så har de inte den pondusen. Hade vi verkligen varit i denna situation på Rickard Fagerlunds tid?

Haha. Knappast. Den gamle ordföranden hade delat ut hårtorkar så kalufserna flugit all världens väg.

Tidigare har konflikten varit en skrivbordskamp. Men sedan igår har den drabbat det sportsliga och så vill varken jag eller någon annan ha det.

Visa att det faktiskt är ni som bestämmer i svensk ishockey nu, förbundet!

Exit mobile version