Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Det allsvenska tipset

Montage. Foto: Pixabay

På fredag drar Hockeyallsvenskan igång och det ska äntligen börja tävlas om poäng. Så här tror hockeystaden.se att det hela slutar efter 52 omgångar.

14. Troja

Sakta men säkert har man tagit kliv framåt under försäsongen och det finns viss fog för optimism hos fansen. Men jag känner att det saknas kraft framåt i nuvarande bygge och det skulle nog behövas två forwards till av klass för att de ska kunna utmana på riktigt uppåt i tabellen.

Nykomlingar brukar ofta ställa till det för de etablerade lagen i början av en serie. Därför är det minst sagt ett tungt avbräck för Ljungby-laget att keepern Wictor Ragnewall är avstängd under den första månaden. Både Linus Lundin och Anton Svensson är högst kompetenta målvakter, men Lundin har inte spelat match på över ett år och Svensson är ny på nivån.

Jag tror ändå att defensiven kommer sitta hos Troja i tränaren Roger Forsbergs inarbetade system. För att återknyta till inledningen så finns det stor risk för att avsaknaden av fler spetsspelare framåt kan komma att fälla Troja i matcher som står och väger under vintern.

13. Almtuna

Lyckades ifjol kravla sig över strecket som gav spel i playin. Sedan dess har man tappat två ledande backar i Marcus Karlström och Filip Hasa och årets backsida ser tunn ut minst sagt. Lägg därtill att med bara timmar kvar till säsongspremiär så ser även målvaktssidan tunn ut.

Offensivt tycker jag att det ser helt okej ut i årets Almtuna med spetsar som Emil Berglund, Viktor Hertzberg, Tobias Liljendahl och Jesper Norbäck. Men summa summarum tror jag Almtuna får rikta in sig på bottenstrid i vinter.

12. Vita Hästen

Av de backar som var i Vita Hästen hela förra säsongen så var det Kim Johansson, Niklas Folin och Marcus Fagerudd som fick mest förtroende av tränaren Tony Zabel.

Nu är trion borta och östgötarna har fått renovera om hela sin backsida. Lägg därtill att man plockar in två nya målvakter i Jesper Myrenberg och Adam Ohre. På försäsongen har det ändå sett helt okej ut. Men sammanfattningsvis får jag ingen bra känsla kring årets upplaga och det primära målet måste vara att undvika kval.

11. Västervik

Smålänningarna skrällde rejält ifjol och tog sig till semifinal i slutspelet där Timrå till slut blev för övermäktiga. Succén har lett till stor spelaromsättning i Västervik där man till kommande säsong plockat in hela 17 nya spelare. Lägg därtill succétränaren Mattias Karlins sorti.

Det kan nog ta tid att foga ihop alla nya byggklossar av spelare och tränare.

10. Tingsryd

Fjolårets åttonde plats var den bästa placeringen på tre år för Tingsryd. Men som vanligt när lite mindre klubbar går bra så försvinner deras bärande spelare och Smålandsgänget har tappat sitt målvaktspar samt sina två bästa backar i Rasmus Bengtsson och Ludvig Claesson.

Har drabbats av en stor jobspost i och med skadan på målvakten Tomas Rydén och det är bara för Tingsrydsfansen att hoppas på att någon av Carl Hjälm och den sent inkomne Daniel Rosengren kliver fram.

Backsidan känns på förhand lite mera oklar och där behövs det nog att två eller tre spelar över förväntan om Tingsryd ska lyfta högre i tabellen. Framåt kommer Daniel Öhrn tillbaka och det tror jag kommer betyda mycket för det här laget.

9. Kristianstad

Har under sina två allsvenska säsonger hamnat på kvalplats. Men nu finns det fog för optimism hos skåningarna känner jag. Med värvningarna av Gustav Bouramman, Amil Krupic och Gustav Olhaver har man redan på förhand snäppat upp statusen på truppen.

Lägg därtill rekryteringarna från Hockeyettan av bland andra Jakob Stridsberg, Viktor Grahn och Kristoff Kontos. Tre absoluta toppspelare i tredjeligan och trion kan mycket väl redan i vinter bli ledande spelare för KIK. Jag skulle faktiskt bli förvånad om de inte blir det.

Frederik Dichow och Olof Lindbom är i sammanhanget två oprövade kort längst bak. Men Dichow är en talang som gjorde det bra under det fåtalet han spelade hemma i Danmark ifjol och Lindbom har två allsvenska säsonger i Mora bakom sig och bör ha blivit varm i kläderna nu. Men det krävs att någon av dessa kliver fram.

8. Södertälje

Det första man slås av när man dyker ner i SSK:s trupp är “Jäklar vilken konkurrens det är på forwardssidan. Bakom Tobias Lindberg, Colin Smith och Brett Pollock så kanske det inte osar stjärnglans direkt, men det är kompetenta spelare hela högen som kommer få kriga om speltiden bakom den förmodade förstalinan.

Jag ser inte riktigt samma konkurrens på backsidan. Även om den lagdelen på intet sätt är dålig så är känslan att någon mer back behöver plockas in för att spetsa till det. Längst bak hittar vi Fredrik Bergvik och nye Nikita Tolopilo. Det känns stabilt, men inte mer än så.

Sammanfattningsvis tycker jag SSK har ett lag som ska kunna vara med och bråka om en direktplats till slutspelet. Men mer än så lär det inte kunna bli.

7.. Mora

Jag har läst och hört en del som varnar för Mora som ett topplag. Jag håller inte riktigt med. De har gjort en del tunga tapp i bland annat backen Mattias Nörstebå och centern Ludvig Larsson. Å andra sidan får de behålla spelare som Daniel Ljunggren och Lukas Wernblom.

Man har kryddat med målvakten Andreas Ljunggren, backen Axel Bergkvist och den poängfarlige amerikanen Paul Bittner.

Måhända att de vässat till laget en smula jämfört med ifjol och det är möjligt att de kan lägga beslag på någon av de sista direktplatserna till slutspelet. Men på förhand känns det inte som att det blir mer än en sjundeplats för det här gänget.

6. AIK

Har en hel kader med anfallare som kan producera framåt. Anton Holm, Fredric Weigel, Max Gerlach, Max Lindholm och Nicklas Heinerö för att nämna några. Vi ska inte heller glömma det faktum att Christian Sandberg är tillbaka efter två säsonger i HV71.

Eric Norin, Malte Setkov och Alexander Deilert är topp 4-backar i det här laget, men bakom dessa ser det lite tunnare ut. Så minst en till back av hög allsvensk klass behöver plockas in.

Det största frågetecknet kring AIK får sättas på målvaktsparet. Alexander Sahlin hade ett par säsonger för några år sedan när han var riktigt bra. Men fjolåret var desto tuffare och han behöver studsa tillbaka. Pavel Khomchenko har några KHL-matcher på meritlistan, men 26-åringen har spenderat merparten av sin seniorkarriär i farmarligan VHL. Där har han förvisso varit helt outstanding om man ser till statistiken, men klassen på ligan är väldigt spretig och på förhand är han ett oskrivet kort.

5. Björklöven

Sportchefen Per Kenttä brukar kunna trolla fram framgångsrika lag. Kommer han lyckas i år igen? Tyler Vesel, Justin Crandall och Zach Palmquist har tillhört de ledande spelarna under Björklövens två senaste framgångsrika säsonger. De har försvunnit iväg nu.

Men det är också klasspelare som stannar kvar. Bakåt kommer Daniel Rahimi troligtvis regera och framåt kommer Olle Liss, Alex Hutchings och Axel Ottosson fortsätta leverera. Lägg därtill Mathias Nörstebö och hyperintressante Veeti Vainio på backsidan samt de offensiva transatlanterna Gerry Fitzgerald, Ryan Gropp och Felix Girard som kommit in.

Det kommer vara många om budet mellan plats fem till två och Björklöven kan mycket väl vara i täten av klungan efter 52 omgångar.

4. Karlskoga

Sitter på en av seriens bästa defensiva enheter med de stabila målvakterna Lars Volden och Marcus Hellgren längst bak. Nygamle Henrik Larsson är en toppback i ligan och Johan Larsson samt William Pethrus är inte långt bakom honom. Bakom den här trion finns det några andra kompetenta backar samt att det är sen gammalt att lirar man forward i BIK så ska man lägga ner det hårda jobbet bakåt också.

Det är på forwardssidan man gjort de tyngsta tappen under våren och sommaren. Men på något sätt brukar det där alltid ordna upp sig för Karlskoga och det finns alltid ett par som blommar ut. Har en förmåga att alltid tillhöra toppen.

3. Västerås

I Johan Gustafsson och Linus Ryttar har VIK seriens bästa målvaktspar. Mycket beroende på Gustafsson såklart som har vunnit VM, JVM, SM och CHL. Vid samtliga titlar förutom VM-guldet 2013 var det med JG mellan stolparna. Den vanan av att vinna kan bli guld värd för Västerås när det vankas slutspel och kanske final till våren.

Det verkar finnas en tro i och runt klubben att man ska kunna lyckas att ta sig till SHL, det signalerar ju bland annat värvningen av Daniel Gunnarsson från Leksand samt förlängningen med Jimmie Jansson Lorek.

Västerås känns vassa i samtliga lagdelar och det här bygget kan bära långt.

2. Modo

Har blandat och gett på försäsongen. Styrkemässigt har de definitivt ett lag för topp fyra. Dock vet vi av erfarenhet att Modo underpresterat förr. Det som gör att jag tror på dem i år är att det har pratats väldigt lite om Ö-vikslaget inför säsongen. Jag tror det kommer passa dem att smyga lite under radarn och där all press ligger på HV71 som “laget att slå”.

Man kanske inte ska förvänta sig underverk av den nye tränaren Mattias Karlin från start. Men jag gillar Modos defensiva block och hittar de snabbt fram till spelidén så kan det bli en rolig säsong.

1. HV71

På papperet har den degraderade SHL-klubben Hockeyallsvenskans klart bästa trupp. Men att vara bäst på gamla avverkade träd är ingen garanti för framgång. Dock tycker jag att HV71 gjort det mesta rätt sedan uttåget i april och det blåser positiva vindar inom Jönköpings-hockeyn igen.

Dessutom verkar det finnas en medvetenhet och ödmjukhet från klubbledningen i att säsongen definitivt inte kommer bli någon lätt resa tillbaka. Den inställningen talar för HV71.

Exit mobile version