Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Är stjärnans skada enbart av ondo?

Janne Väyrynen. Foto: Marcus Vilson | Vilson Media

Det stora affischnamnet för Nybros satsning – Janne Väyrynen – är skadad och kommer missa en rad matcher i inledningen. En katastrof? Nej – mitt i allt elände så finns det en del positivt att plocka ur det hela.

Först och främst vill jag poängtera att det naturligtvis aldrig finns något positivt med en skada. Men givet situationen som nu drabbat Nybro med Janne V:s nyckelbensbrott så kan det vara läge att plocka fram andra vinklar än att det enbart är en sportslig katastrof med hans frånvaro.

Väyrynen är det stora affischnamnet för Nybros satsning. Det var honom hela den mäktiga swishkampanjen i våra var upphängd omkring. Men, om vi ska vara helt ärliga så är det inte Sidney Crosby eller Connor McDavid det handlar om här. Det vill säga; Nybro har tillräckligt många bra spelare i skiktet närmast under Janne V i skicklighetsgrad för att detta ska kunna ordna upp sig på bästa sätt ändå.

Hans skada är inte på nivån som om HC Dalen skulle tvingas klara sig utan bröderna Thörnberg under en längre tid och gå från en stark Allettan-kandidat till givet vårserielag.

I spelare som Janne Kettunen, Hannes Johansson, Eero Savilahti, Adam Persson, Fredrik Strömgrem, Sebastian Borg, Lukas Macklin med flera har man sylvass spets som nu till en början naturligt kommer få ta ett ännu större ansvar.

För jag har nämligen under sommaren funderat över en sak: Vad händer om liret klickar för Janne V och det går troll i grejerna? Jag vet naturligtvis inte hur tankebanorna går och gått bland hans lagkompisar, men från omgivningen kan jag ändå att FÖR stort fokus lagt på JV:s briljans.

Ibland har jag brottats med frågan: Läggs det FÖR stort ansvar och fokus på honom?

Hur det än är med den saken så finns det ingen Väyrynen att tillgå nu till en början. Ansvaret kommer vila på andra, och nu ligger autostradan öppen för någon annan att kliva fram och visa att man ska ha mycket speltid i avgörande situationer.

Kanske öppnar detta upp för killar som Oliver Nilsson och Markus Ruuskanen? Två spelare som definitivt skulle kunna ha bärande roller i de flesta andra toppklubbar, men där det på förhand ser tufft ut för dem hos Real Nybro.

Nybro har en trupp som även utan Janne Väyrynen ska kunna vinna den södra grundserien utan problem. Ska man vara helt ärlig så ska de kunna utmana om en allsvensk plats utan honom.

Nu kommer han komma tillbaka och förmodligen kunna tas emot som en bonus till en redan stark trupp.

Ytterligare en sak. Om det nu var förutbestämt av högre makter att Väyrynen skulle drabbas av en skada under säsongen 21/22 så kunde tajmingen knappast varit bättre än nu. Tänk om den kommit mitt i brinnande kvalserie istället? När alla kedjor och powerplay suttit…

DEN smällen hade kunnat vara ödesdiger för Storsatsningen.

Exit mobile version