Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: 40 klubbar – 40 potentiella genombrottsmän

Jacob Grönhagen, Oliver Nilsson, Caleb Eefting, Isac Olsson och Victor Eriksson. Foto: Marcus Vilson | Vilson Media och Henrik Skoglund

Varje säsong kliver de där lite oväntade namnen fram hos klubbarna och blir succéer. Idag går hockeystaden.se igenom lag för lag och funderar över vilka det kan bli säsongen 21/22.

Det ska sägas från start: Det var fruktansvärt svårt att sätta kriterierna kring detta. Vissa på listan hade små genombrott redan ifjol eller förfjol, men där känslan är att det finns mer.

Hos vissa lag finns det egentligen bara etablerade namn på rostern än så länge och även där fick jag gå på spåret “känslan är att det finns mer”.

Långt ifrån alla lag är färdigbyggda och denna lista kan komma att uppdateras ju mer trupperna fylls på längre fram.

Med det sagt, varsågoda för diger långläsning denna söndagsafton.

Boden

Linus Hedman (fw)

Gjorde fyra mål på sex matcher för Piteå för ett par säsonger sedan när han var där på lån. Under första riktiga seniorsäsongen ifjol för Hudiksvall blev det 13 mål och med det kom han delad trea i den interna poängligan.

En skridskostark, irrationell och hårt jobbande forward och känslan är att han, trots sin ringa storlek, kan bli en perfekt mönsterbrytare i Boden.

Borlänge

Victor Eriksson (mv)

Fram tills fjolårssäsongen strösslades det direkt inte med chanser mellan stolparna för 22-åringen. Men de gånger den egne produkten gavs chansen gjorde han det riktigt bra. Eller vad sägs om åtta segrar på elva matcher och riktigt fin statistik?

Konkurrerade ut den tänkta ettan Alexander Johansson ifjol och fick ett litet genombrott på nivån. Nu är tanken att Eriksson ska axla ansvaret som förstekeeper helt själv och det finns en hel del som talar för att det stora genombrottet nu ligger på lut.

Enköping

Sebastian Lindström (b)

Har aldrig spelat för någon annan klubb än Wings om man räknar från U16 och uppåt. Har trots att han bara är 20 år redan spelat 119 matcher i Hockeyettan och beskrivs som en stabil back som är stark i egen zon. Var assisterande lagkapten ifjol och det ska bli synnerligen intressant att se vad miljöombytet kan göra för karriären.

Forshaga

Wilson Johansson (fw)

En offensivt begåvad forward som inte fått det att lossna anfallsmässigt under sina två säsonger i Mora i Hockeyallsvenskan. Har kommit till Forshaga för att klubben tror på honom och lär ges många chanser från start i någon av de två topplinorna.

Halmstad

Karl Påhlsson (fw)

För två säsonger sedan gjorde han 60 poäng för HV71 i Superelit. Det fick allsvenska Vita Hästen att knyta till sig den offensivt begåvade 20-åringen. Gavs dock få chanser i Norrköpings-gänget som istället satsade på NHL-lån i början av säsongen och Påhlsson lånades istället ut till Borås där man väl får säga att ynglingen gjorde det helt okej i ett havererande lag.

I Halmstad lär han ges chansen i någon av de kedjor som är tänkta att producera framåt och nu finns det fog att tro på ett seniorgenombrott.

Hanhals

Jonatan Lundin Andersson (fw)

Lika säkert som vi vet att det regnar på midsommar, lika givet är det att någon slår igenom i Hanhals varje vinter. Lundin Andersson har 13 SHL-matcher på kontot med Frölunda har testats i juniorlandslaget. Han har dessutom spelat på lån i Hanhals under åren och gjort det helt okej.

Inledde fjolåret i Karlskrona men vände hem till Hanhals i november och som bonus lånades han även in till Frölunda för fyra matcher. När han nu inleder den kommande säsongen i Hanhals är känslan att han kommer få en ledande roll från start.

Dalen

Emil Larsson (fw)

Hade skadebekymmer ifjol, men här ligger det ett genombrott av stora mått på lut. Det är en ruggig konkurrens på forwardssidan hos Dalen, men tar han plats i någon av toppkedjorna så finns det potential för riklig poängproduktion. Är en användbar PP-spelare.

Huddinge

Albin Andersson (mv)

Det ska sägas att Albin Andersson kommer få slita hårt för att få speltid mellan Huddinges stolpar. Namnen Sebastian tillhör det rutinerade gardet och lär få de flesta matcherna.

Samtidigt lär Albin Andersson få fler möjligheter till spel än vad han hade ifjol bakom Robin Johansson i Nybro och när han väl fick chansen gjorde han det bra. Så potentialen finns.

Hudiksvall

William Eckmyhl (b)

Lyckades inte ta en plats i Timrå, men med tanke på konkurrensen på backsidan i laget som slutligen gick upp till SHL är det knappast konstigt. Gjorde det fantastiskt bra när han senare lånades ut till Sundsvall. Eckmyhl kommer till Hudiksvall för att utvecklas, få speltid och ta nästa kliv i karriären. Kan bli en succé kommande vinter.

Sundsvall

Pontus Englund (b)

Kändes en smula överraskande när 20-åringen lämnade Karlskrona och istället flyttade hem till Sundsvall. Gjorde det helt okej i KHK:s försvarsled säsongen som var. Men i Sundsvall väntar en stor roll för den välväxte backen och där får han chansen att att växa ut till en general på blålinjen.

Kalix

Marcus Leijonhufvud (fw)

Kollar man igenom Kalix nuvarande trupp så finns det faktiskt en hel del kandidater för stora genombrott. 19-åringen snittade nästan en pinne per match för Växjös juniorer ifjol och när säsongen sedan stängdes ner för juniorerna lånades han ut till Kiruna AIF där det blev 10 (6+4) poäng på 15 matcher.

Har en historik av att ösa in poäng på juniornivå och Kalix har en historik av att spelare utvecklas i klubben. Så det här kan bli en perfekt matchning.

Kalmar

Anton Brandhammar (b)

Den nye sportchefen Daniel Stolt bygger ett synnerligen intressant lag i Kalmar och det finns en hel del potentiella storstjärnor i vardande. Brandhammar har varit undangömd i den västra och östra serien de senaste säsongerna, men har ständigt förbättrat sig. Det ska bli väldigt intressant att följa honom nu i den starka söderserien.

Karlskrona

Jacob Grönhagen (fw)

En stark och fysiskt spelande center som är som klippt och skuren för seniorhockey. Testades av HV71 i tio SHL-matcher ifjol och var då en frisk fläkt. Gjorde det väldigt bra för både Hammarby och Dalen ifjol och var bland de bättre i laget hos de senare när det vankades slutspel.

KHK:s trupp är långt ifrån färdigbyggd och det ryktas om att de stora offensiva kanonerna är kvar att hämta in. Grönhagen lär få starta långt ner i hierarkin, men har alla attribut för att klara den utmaningen och gnaga sig uppåt i formationerna ju längre säsongen lider.

Kiruna AIF

Alexander Nilsson (mv)

Om AIF ska ha någon möjlighet att undvika negativt kval krävs det att ett gäng spelare kliver fram och slår personbästa. Nilsson kom in som junior i Kalmar för några år sedan och storspelade smålänningarna till play off. Sedan dess har karriären kanske inte riktigt lyft på det sätt man trodde där och då, men frågan är om inte ett miljöombyte kan göra susen.

Kommer få tampas med Aleksanteri Heiskanen om förstaspaden och ännu så länge är finländaren ett oskrivet kort. Vägen ligger öppen för Nilsson.

Kiruna IF

Edmunds Augstkalns (b)

Anslöt under fjolårssäsongen och benämndes redan då som en succéback. Så genombrottet har väl på så vis redan kommit för 26-åringen som har meriter från KHL, Asia Leauge och en rad andra ligor.

Den bereste letten trivs som fisken i vattnet i Kiruna och eftersom det finns rejäl fog att tro att IF kan snika åt sig en plats i Allettan i vinter så kommer den landslagsmeriterade backen få en större scen att visa upp sig på.

KRIF

Eddie Levin (fw)

Den här herren jagades av en hel del klubbar ifjol, men KRIF vann hans signatur och han gjorde 25 (14+11) poäng under debutsäsongen. Har näsa för målet och med en seniorsäsong i ryggen känns det nu som att han är redo att blomma ut på allvar.

Kumla

Oscar Berghult (fw)

Har ett fint spelsinne och en storlek som banar väg. Kom tvåa i Malungs interna poängliga ifjol och i ett Kumla, som till stor del bygger nytt, kan han omgående få en viktig roll. Har för vana att göra mycket poäng var han än befinner sig.

Köping

Eric Juhlin (fw)

Den juniorlandslagsmeriterade forwarden inledde fjolåret i Växjös juniorlag innan han först anslöt till Surahammar och senare Köping. Med tanke på att de två ettan-klubbarna vid de tillfällen Juhlin var i klubbarna stred i botten av tabellen så gjorde han det bra efter förutsättningarna.

Köping lär få kriga i botten även i år, men med en seniorsäsong i benen kan Juhlin bli en ledande spelare för dem.

Linden

Filip Ljungdahl (fw)

En center som jobbar hårt och som, trots sin ringa erfarenhet, spelat ett moget spel. Hade en kaptensroll i Oskarshamns juniorlag ifjol och 20-åringen känns som en intressant byggkloss i årets Linden.

Lindlöven

Isak Jonsson (fw)

Om man undantar Kumlas fantastiska förstakedja ifjol så var Jonsson poängbäste spelare med 27 (8+19) poäng. Med tanke på att det var hans första seniorsäsong så är det riktigt starka papper.

Lindlöven lär bli framgångsrikare än vad Kumla var ifjol och Jonsson kan komma att ta ytterligare kliv i den för honom nya miljön.

Mariestad

Isac Olsson (mv)

Mariestad är långt ifrån färdigbyggda och här lär det nog komma in någon utespelare som har större genombrottspotential. Olsson lär inte få stå så värst många matcher bakom Tobias Sandberg. Men om Sandberg skulle svikta eller drabbas av skada tror jag Olsson är redo att axla ansvaret.

Har två säsonger bakom sig som förstekeeper i ett hopplöst Malung där han mest fått fokusera på att hålla nere siffrorna. Men det har Olsson gjort väldigt bra och i en toppklubb har han alla möjligheter att växa ännu mer.

Mörrum

Caleb Eefting (b)

Eftersom Mörrum har förlängt med så många från fjolårets trupp, där en hel del får betraktas som genombrottsmän, så var det svårt att hitta någon given. Men frågan är om inte den 25-årige kanadensaren har ett dundergenombrott runt knuten?

Ni kan storyn om Eefting vid det här laget: Han började spela organiserat först som 19-åring hemma i Kanada och har jobbat sig upp genom det svenska seriesystemet de senaste åren. Hade en poängmässigt bra säsong i Kalix för två år sedan och gjorde det helt okej när han kom till den tuffare söderserien ifjol.

En säsong två i en och samma klubb tror jag kan göra honom redo för större uppgifter.

Nybro

Oliver Nilsson (fw)

Hade en rörig säsong ifjol där han lånades ut från allsvenska Tingsryd till tre olika klubbar i Hockeyettan. I Nybro blev det succé och han gjorde sex mål i slutspelet samt kvalserien.

Det kommer bli hård konkurrens om de offensiva platserna i Nybro kommande vinter, men Nilsson har visat att han kan leverera i en toppkedja.

Nyköping

Isak Dahlin (fw)

En spelskicklig herre som kom igång efter jul under sin debutsäsong i Hockeyettan. Var en av väldigt få spelare i fjolårets Nyköping som gick plus i plus/minus-statistiken. Nyköping överlag känns spännande i år och med en bättre omgivning och en (förmodad) kortare startsträcka kan Dahlin bli en succéspelare.

Piteå

Victor Edström (fw)

Det finns olika grader av genombrott. Edströms 23 poäng under debutsäsongen i ett hackande Piteå var fullt godkänt. Känslan är att 21-åringen har mer i sig nu när han är varm i kläderna.

Segeltorp

Joel Thulin (fw)

Segeltorp har tappat i stort sett all spets från ifjol och får någonstans börja om på ny kula. Thulin gjorde en helt okej första seniorsäsong ifjol när han anslöt från SSK:s J20-lag. Med tanke på att det finns hål att fylla i toppkedjorna i vinter finns det stor chans att han ökar på sina 18 (7+11) poäng.

Skövde

Alexander Ternblad (fw)

Stark center som imponerade på Skövde-ledningen när han lånades in från Färjestads juniorverksamhet ifjol. Kommer troligtvis inte få en bärande roll i någon av toppkedjorna, men känns som klippt och skuren för en nyttig roll längre ner i hierarkin.

Strömsbro

Lucas Gustavsson (b)

Debuterade i Hockeyettan redan säsongen 17/18 för Valbo. Gick sedan till Brynäs juniorverksamhet innan han för två år sedan spelade för Nyköping. Skrev sedan på för Strömsbro inför fjolåret, men fick säsongen delvis förstörd av skador. Revanschläge nu för Gustavsson nu.

Surahammar

Lukas Zukauskas (fw)

23-åringen är ett totalt oskrivet kort och det är svårt att veta hur den litauiska högstaligan står sig jämfört med Hockeyettan. Men 23-åringen har snittat närmare två poäng per match där de senaste säsongerna. Surahammar har följt honom på nära håll och vet vad de får i den fartfyllde och fysiske forwarden.

Teg

Alexander Andersson (b)

En enormt passningsskicklig back som gjort det bra i Halmstad under två säsonger. Han var given i powerplay redan i Per Gessles hemstad och kommer troligtvis vara än mer cementerad på Tegs blålinje när det vankas numerärt överläge.

Kommer troligtvis öka på poängskörden än mer säsongen som kommer och med största sannolikhet kommer det bli spel i Allettan för backen som var en stor bidragande anledning till Halmstads succé för två säsonger sedan.

Tranås

Rasmus Koskinen (fw)

Svårt att hitta en potentiell genombrottsman som “kommer från ingenstans” i det här gänget. Det är rutinerat, men ändå inte stjärnfyllt. Koskinen fick ett genombrott på nivån redan ifjol och han har alla chanser i världen att bygga på det säsongen som kommer.

Tyresö/Hanviken

Ludvig Georgsson (b)

Backen hade en riktigt fin säsong i Segeltorp ifjol och gjorde 20 (7+13) poäng. Tyresö/Hanviken är ett snäpp upp och kan 20-åringen ta med sig sin fina formkurva dit så kan det ånyo bli en trevlig säsong för både han och hans nya klubb.

Vallentuna

Erik Aterius (fw)

Vallentuna verkar lämna stjärnsatsningen från ifjol, men kan ändå ställa ett intressant gäng på benen där det känns som många kan ta kliv säsongen som kommer. En av dessa Erik Aterius som har några tunga år bakom sig där hemflytten till Borås inte blev någon jättesuccé.

Till Aterius försvar ska sägas att det var rörigt i Borås ifjol och laget gick tungt. I Vallentuna får han ett totalt sett bättre och jämnare lag omkring sig där det finns alla möjligheter för 22-åringen att ta en topproll.

Vimmerby

Måns Krämer (b)

Även i Vimmerby finns det några spelare att välja emellan som potentiella genombrottsmän. Måns Krämer gjorde det bra i Hanhals under sin första seniorsäsong och är fostrad i Frölundas juniorverksamhet, vilket borgar för kvalité. Stark defensivt, men har även offensiva uppsidor.

Just nu känns rankingen av Vimmerbys backsida väldigt oklar, och Krämer har alla möjligheter i världen att lägga beslag på en topp 4-position.

Visby/Roma

Filip Lindblad (mv)

Man kan väl säga att genombrottet kom redan ifjol då Lindblad gick och vann målvaktsligan i den södra Allettan. Men det känns som att det finns mer att ta av 22-åringen och den stenhårda konkurrensen med Anton Malmborg lär trigga bägge två till stordåd.

Vännäs

Johan Warg (fw)

Genombrottet kom redan ifjol med 22 (14+8) poäng på 26 matcher. Men kommer fortsatt ha en framskjuten roll i vårens succélag och det skulle inte förvåna om poängsiffran ökas på kommande vinter.

Väsby

Gustav Eurenius (fw)

Har näsa för att göra poäng, något han visat med eftertryck under sina år i LHC:s juniorverksamhet. Fick inte riktigt ut den talangen under sina 17 matcher för Almtuna i allsvenskan ifjol, men när han lånades ut till Wings i Hockeyettan kom utdelningen.

Väsby väntar på spetsen sägs det och det är väl högst oklart var i hierarkin Eurenius tillslut kommer få starta. Men potentialen för ett stort genombrott finns i den stora kroppshyddan.

Wings

Sebastian Linder (fw)

Vann Oskarshamns J20:s interna poängliga säsongen som var med 22 (10+12) poäng och kom på nionde plats i den totala poängligan. Har enligt statistiken för vana att göra mycket poäng och det återstår att se vad det kommer resultera i nu på seniornivå.

Örnsköldsvik

Oskar Byström (b)

Var bra under sin första seniorsäsong ifjol och ynglingen visade att han klarade omställningen från juniorhockeyn på bästa sätt. Tar han ett kliv till säsongen som kommer?

Östersund

Carl Skärström (fw)

Efter en säsong med Lindlöven och en i Östersund så är känslan kring Skärström att det finns 30+ poäng i honom. En väldigt offensivt skillad spelare som mycket väl kan vinna den interna poängligan säsongen som kommer.

Exit mobile version