Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Vem ska nu slå det “omöjliga” rekordet?

Foto: Marcus Vilson | Vilson Media

Det fanns ett unikt rekord inom räckhåll. Men när Nybros Rasmus Johansson nu aviserat att det är slutspelat är frågan om hans delade rekord på antal avancemang mellan Hockeyettan och allsvenskan någonsin kommer slås?

Som journalist letar man ständigt efter unika vinklar. De där vinklarna som fångar läsarna lite extra. En sådan tänkbar skulle kunna vara flest antal gånger en spelare gått upp från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan.

Division 1/Hockeyettan blev landets tredjeliga 99/00 och på de drygt 20 år som passerat har fyra spelare lyckats med bedriften att gå upp från ettan till allsvenskan vid tre tillfällen.

Den förste att lyckas med detta var Martin Fjällby som år 2000 och 2002 gick upp med Vallentuna. 2005 anslöt han till tvångsdegraderade AIK och var med att plocka upp dem igen.

Vi fick vänta länge på att någon skulle lyckas komma upp i Fjällby-nivå. Närmare bestämt tolv år. När Troja med Rasmus Johansson i laget gick upp 2017 så var det tredje gången backen lyckades med bedriften. Han hade tidigare gått upp med Tingsryd 2010 och 2015.

När Troja tidigare i våras tog klivet upp så kunde även Daniel “Trucken” Karlsson och Niklas Enberg sälla sig till skaran av spelare som lyckats vid tre tillfällen. I “Truckens” fall så är han den ende som lyckats med samma lag vid tre tillfällen.

Faktum är att kvartettens tre avancemang verkar vara nationellt rekord om vi kollar på Hockeyettan och uppåt. Om vi tar avancemang från andraligan till högstaligan i Sverige sedan 1976 så hittar jag ingen som lyckats med bedriften fler än två gånger. Men jag reserverar mig för att jag inte grävt jättedjupt. Finns det någon så tipsa mig gärna.

Igår kom beskedet att Rasmus Johansson lägger skridskorna på hyllan och där rök nog chansen all världens väg att vi inom en överskådlig framtid ska få se någon lyckas avancera uppåt mellan samma ligor vid fyra tillfällen. Fjällby la av för några år sedan och i “Trucken” och Enbergs fall ska det till att börja med först till en degradering från allsvenskan nästa säsong och en snar återkomst året efter. Då kan vi inte heller vara säkra på att duon kommer fortsätta vid en eventuell degradering.

En hel rad spelare har lyckats vid två tillfällen och den som kanske ligger absolut närmast att lyckas en tredje gång är Karlskronas Niklas Johansson. Han har tidigare gått upp med både KHK och Tingsryd. Dock saknar 35-åringen kontrakt över nästa säsong, i alla fall vad som är känt.

Skövdes Joel Werner gick upp med Västerås och Kristianstad två år i rad, 2018 och 2019. Werner är bara 25 år och har sannerligen tiden för sig att lyckas vid två tillfällen till för att kunna bli ensam rekordhållare. Har kontrakt med Skövde över nästa säsong.

Mikael Johansson spenderade den förra säsongen i Österrike. Dessförinnan gick han upp med både Troja och Kristianstad. 25 år är inte heller här någon ålder och landar han inget kontrakt i någon högre liga så borde han vara högvilt för toppklubbar i Hockeyettan.

Rasmus Johansson var den som låg absolut närmast att kunna ståta som ensam rekordhållare. 30-åringen låg också bra till att kriga till sig förstaplatsen på listan över flest spelade matcher i Hockeyettan genom tiderna om han kört vidare några säsonger till.

Så här ser den topplistan ut. Fetmarkerade namn är sådana som spelade förra säsongen och som ännu inte meddelat att de lägger av eller byter liga.

1. Jonas Lindström, 540 matcher
2. Nicklas Larsson, 538
3. Johan Andersson, 534
4. Peter Rooth, 509
5. Mikael Larsson, 495
6. Lars Trygg, 478
7. Per Tagesson, 471
8. Alexander Kovalonok, 470
9. Björn Jonason, 469 
10. Rasmus Johansson, 458

Exit mobile version