Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Hockeyettans bästa målvaktspar

Trupperna inför nästa säsong är halvfärdiga. Men på sina håll är målvaktssidorna spikade och vissa ser starkare ut än andra.

Det är lite av ett debattämne huruvida det är en fördel att ha en given förstemålvakt som drar nästan hela lasset själv, eller om det är bättre att köra med två likvärdiga burväktare som driver varandra till att bli bättre.

Om vi ska ta den nyss avslutade säsongens kvalserie som facit så är det en klar fördel för de som förespråkar en given etta. Troja, Nybro och Mariestad gick in i säsongen med en klar etta som frontman, medan Hudiksvall körde på två jämbördiga. Trojas Wictor Ragnewall tog sin klubb till allsvenskan och Robin Johanssons Nybro var en seger från att ta sig dit.

Ovan nämnda duo var statistiskt sett kvalseriens överlägset bästa målvakter.

Å andra sidan. Kollar vi på fjolåret, det som avbröts mitt i playoff 3 på grund av pandemin, så vann förvisso Mariestads cementerade etta Tobias Sandberg målvaktsligan. Men efter honom hamnade Tranås Victor Jonsson, Halmstads Jacob Crespin, Trojas Wictor Ragnewall och Östersunds Robin Christoffersson. Samtliga över 93 i räddningsprocent och samtliga gick in i säsongen med varsin jämbördig kollega.

Kollar man på de fyra senaste gängen som gått upp i allsvenskan innan Troja i år så ser vi att Kristianstad (2019) och Västerås (2018) körde med två solklara ettor i Joel Gistedt och Marcus Dahlbom. Däremot varvade Väsby mellan Edvin Olofsson och Linus Ryttar 2020 när de vann Hockeyettanfinalen mot Halmstad. En seger som på grund av Karlskronas tvångsdegradering ledde till att Väsby flyttades upp till andraligan så småningom.

2017 när Troja gick upp så var tanken inför säsongen att Johan Nielsen och Robin Johansson skulle dela på det hela. Johansson spelade dock tillslut merparten av matcherna.

Så ett gjutet svar på debatten om vilken väg som är bäst att gå finns nog inte. Det enkla svaret är nog att olika lösningar passar olika bra för olika klubbar och olika målvakter. Tycke och smak helt enkelt.

Vilka klubbar kan just nu ståta med det bästa målvaktsparet då? Långtifrån alla 40 klubbar i Hockeyettan har sin duo klara, men av de som har det rankar hockeystaden.se de fem främsta på följande vis:

5. Anton Malmborg – Filip Lindblad, Visby

Trots att laget hackade betänkligt ifjol så berodde det knappast på burväktarna. Duon kunde visa upp bra statistik sett över hela säsongen. Malmborg vann målvaktsligan för den östra grundserien och Lindblad vann målvaktsligan för den södra Allettan. Imponerande minst sagt.

4. Emil Cederlund – Didrik Jansson, Mörrum

Med en samlad erfarenhet av sju Hockeyettanmatcher gick paret in i den förra säsongen. Men, oj, vad de överraskade alla. Cederlund drog det tyngsta lasset innan jul och såg till att skrälla Mörrum till Allettan med en räddningsprocent på över 91.

I Allettan delade paret sedan mer broderligt på målvaktssysslan och då var det Jansson som klev fram som en matchvinnare och mycket överraskande tog laget till åttondelsfinal. Där fortsatte han att storspela och var en stor anledning till att laget pressade storfavoriten Vimmerby stenhårt.

Det återstår att se om duon kan återupprepa sina rookie-succéer. De har hursomhelst lagt en bra grund.

3. Gustav Bågenvik – Robin Christoffersson, Vimmerby

För två säsonger sedan slog Bågenvik igenom i Grums och var då en stor anledning till deras fina säsong. Förra året blev dock tyngre för 22-åringen som hade svårt att få speltid bakom en fenomenal Tomas Rydén i Vimmerby.

Men kapaciteten finns onekligen där och som ny parhäst får han nu den från Östersund inhämtade Robin Christoffersson. 24-åringen var fenomenalt bra ifjol för Östersund i par med Carl Hjälm. Statistiskt gick det lite tyngre i år, men även här finns det kapacitet för att studsa tillbaka.

Eftersom båda två tidigare i sina karriärer visat att de kan prestera riktigt bra med delat ansvar så finns det absolut fog för att tro att det kan bli succé kommande vinter.

2. Robin Johansson – Pontus Eltonius, Nybro

Sedan Johansson anslöt till Nybro 2019 har han varit fastgjuten mellan stolparna. Dels på grund av sin briljans, men om vi ska vara helt ärliga (Utan att det ska tolkas som elakt) har han inte heller haft så mycket konkurrens.

Nu värvar Nybro in en målvakt som har kapaciteten att varje dag flåsa Johansson i nacken och tvinga honom att prestera varje dag. Pontus Eltonius slog igenom med dunder och bra i Huddinge för några säsonger sedan, men de senaste åren är känslan att han stått still. Lossnar det med ett miljöombyte?

Den stora frågan här är hur Johansson kommer tackla konkurrensen, för han kommer tvingas lämna ifrån sig matcher nu oavsett hur bra han än är. Enligt uppgifter till hockeystaden.se hade Johansson så sent som i förrgår ett kontraktserbjudande från allsvenskan som han nobbade. Detta alltså efter värvningen av Eltonius. Johansson verkar därmed mer än redo att ta sig an utmaningen att försvara sin förstaspade.

1. Emil Jidskog – Victor Jonsson, Tranås

Ställer upp med två starka återvändare. Om man enbart skulle gå på meriter så är 30-årige Jidskog solklar etta med närmare 200 matcher i Hocleyallsvenskan och den danska högstaligan de senaste säsongerna.

Men riktigt så enkelt är det inte. Victor Jonsson gjorde en av sina bättre säsonger i karriären under den säsongslånga utflykten till Boden och i mitt tycke klev han fram som ett starkt alternativ till att axla förstaspaden hos de flesta ettanklubbarna.

Jidskog kommer få kämpa för att få sin speltid och Jonsson är van vid delat ansvar och att vara alert när det är dags att kliva in i hetluften.

Exit mobile version