Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Bara att applådera Vimmerby – följer fler efter nu?

Under fredagskvällen skickade Vimmerby ut ett pressmeddelande där de bland annat berättade att danskan Nanna Holm Glaas kommer vara målvaktstränare för klubbens a-lagsmålvakter kommande säsong.

För ett par år sedan skrev jag en krönika på sajten hockeysverige.se där jag stilla undrade när vi skulle få se den första kvinnliga huvudtränaren i ett svenskt herrelitlag. Tyvärr hittar jag inte alstret nu, men det var märkligt då och är märkligt nu att herrhockeyn på elitnivå 2021 ännu inte testat en kvinna vid rodret.

Grunden i frågeställningen var hursomhelst: Varför har vi ännu inte fått se några kvinnliga ledare inom topphockeyn på herrsidan som finns med på bänken under match. Som är med och tar besluten och är med och leder laget i vardagen med träningsupplägg och taktik.

Malin Andersson klev 2017 in som huvudtränare för IFK Tumbas herrlag i handboll. Kristina Landgren Carestam har tidigare varit förbundskapten för det svenska herrlandslaget i innebandy. Det finns några fler exempel på kvinnor som haft hand om det aktiva coachandet för herrlag.

Jag kan på rak arm inte komma på en enda kvinna som ingår i ledartrojkan (Sportchef, huvudtränare, assisterande tränare och målvaktstränare) kring ett av våra 68 elitlag i svensk herrishockey. Därför var det under fredagskvällen oerhört befriande när Vimmerby skickade ut ett pressmeddelande där de förkunnade att Nanna Holm Glaas blir målvaktstränare för a-lagsmålvakterna den kommande säsongen.

Det gjorde mig enormt glad av Vimmerby satsar på henne. Rätt omgående damp det dessutom ner ett SMS från en målvaktskunnig bekant som menade att Vimmerby knutit till en superbra målvaktstränare.

För så här är det: Jag är nämligen rätt övertygad att vi inom svensk herrhockey sitter på en undangömd dimension av ledarskap, kunskap och pedagogik när det i dagsläget saknas kvinnor på ledande positioner.

Nu generaliserar jag, det är jag väldigt medveten om, och jag har ingen som helst aning om hur Nanna Holm Glaas är som person eller ledare. Men kvinnor brukar bland annat stå för ett lite mjukare ledarskap än oss män, något som sannerligen ligger i tiden.

Enligt en undersökning jag läste för en tid sedan så är kvinnor i chefsställning mer empatiska, bättre på att odla talanger och mer generösa med beröm. Rätt viktiga egenskaper om ni frågar mig. Den pekade även på några nyckelfaktorer på att kvinnor är bra som ledare. Bland annat att kvinnliga ledare oftare låter medarbetare ta del i beslutsprocessen. De är bättre på att skapa en arbetsmiljö som gynnar kommunikation och kvinnliga ledare tar fler egna initiativ.

Fler kvinnor inom herrhockeyn kommer med största sannolikhet leda till utveckling. Vimmerby har öppnat en dörr. Nu är den stora frågan: Vilka följer efter?

Exit mobile version