Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Åtta klubbar – de här fyra går till kvalserien

Ikväll inleds det sista steget innan kvalserien mot Hockeyallsvenskan tar vid. I bäst av tre matcher ska åtta lag göra upp om fyra platser. Men hur kommer det sluta?

Boden – Mariestad

Känslan är att detta kommer bli fysiskt. Oerhört fysiskt. Boden är inte kända för att kliva undan och Mariestad har under sina två slutspelsrundor visat att de växlat upp till slutspels-mode.

Men jag får ändå känslan av att Boden är laget som kommer väga allra tyngst här, sammantaget har de lite mer tvättäkta slutspelslirare i sin trupp och jämför man lagdel för lagdel är Boden bättre i två av tre. Målvakten Tobias Sandberg i Mariestad måste fortsätta briljera för att det överhuvudtaget ska finnas en chans att det blir kvalseriehockey i Mariehus Arena om en vecka.

Ska Mariestad överhuvudtaget ha en chans i matchserien så bör de nog vinna kvällens hemmamatch. För borta blir det svårt. Boden har ännu inte förlorat på hemmaplan under säsongen.

Tips: 2-0 i matcher till Boden.

Nybro – Visby

Om vi skulle gå efter prestationerna i Allettan skulle det här vara en “no brainer” till Nybros favör. Men Visby har vaknat till rejält och verkligen hittat sitt ökända slutspels-spel. Dessutom har den förre Nybro-spelaren Alex Ek hittat målformen rejält och i honom har ö-laget en matchvinnare framåt. Målvakten Anton Malmborg har varit rena väggen bakåt och mycket hänger på dessa två om Visby ska lyckas skrälla här.

Visby har helt plötsligt mer eller mindre slutat att vinna på hemmaplan. En ynka seger i Allettan har följts upp av en av två i kvalet. Däremot har de vunnit samtliga sina bortamatcher i kvalspelet (Halmstad och Forshaga)

Men Nybro å sin sida är hemmastarka och har bara förlorat en enda i Lijas Arena på denna sidan nyår. I Nybro vaktar Robin Johansson längst bak och framför sig har en att av ligans kompaktaste försvar. Visbys chans här ligger i att de lyckas psyka ner sina motståndare. Något de förvisso skulle kunna lyckas med, men summa summarum så väger Nybro aningen tyngre här.

Tips: 2-1 i matcher till Nybro

Hudiksvall – Östersund

Gällande Hudiksvall så har de faktiskt inte förlorat en slutspelsserie sedan 2018 då de åkte ut mot Kalix med 2-0 i matcher. Sedan dess har de gått till kvalserien (2019), Playoff 3 (2020, när allt avbröts på grund av Covid-19) och nu är de alltså återigen framme i det sista steget före den stora festen börjar. Hudiksvall har helt enkelt lärt sig att gå långt i såna här sammanhang.

Östersund är lite i samma läge Hudiksvall var i för några säsonger sedan. Trots namnkunnigt och favorittippat under en rad år så har man inte lyckats ta sig längre än till Playoff 3.

Dock ska vi ha klart för oss att läget att ta sig till Kvalserien för Östersund knappast har varit bättre än i år. Under säsongen har de lastat på med idel karaktärsspelare och rutin i form av Linus Rotbakken, Lucas Sandström och Janne Kivilahti. Det märktes redan mot Huddinge i åttondelsfinalen att Östersund var ett “tyngre” och jobbigare lag att möta än tidigare.

Tips: 2-1 i matcher till Östersund

Vimmerby – Troja

2-2 i matcher den här säsongen mellan lagen. Men en intressant notering är att Vimmerbys bägge segrar om under Allettan, en serie där Troja inte alls kom upp till den nivå de hade under hösten.

I åttondelsfinalen mot Teg visade Troja att de återigen har steppat upp och det är liksom lite av en tradition att Troja spelar playoff och kvalserier när knoppar börjar brista.

Det kommer bli två defensivt skickliga lag som stångas mot varandra och målvakterna Tomas Rydén och Wictor Ragnewall kommer spela blytunga roller. Jag skulle säga att Troja har fler matchvinnare som dessutom varit i dessa situationer många gånger förr. Med viss tvekan ger jag Troja fördelen i den här matchserien.

Tips: 2-1 i matcher till Troja.

Exit mobile version