Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: De tar sig vidare från åttondelsfinalerna

Foto: Marcus Vilson | Vilson Media

Ikväll drar åttondelsfinalerna i Hockeyettans slutspel igång. I bäst av tre ska säsongens 16 bästa lag göra upp. Nedan får ni reda på hur det går.

Boden – Kalix

Boden får självklart gälla som superfavoriter i det här mötet. Kalix vann förvisso senast efter straffar, men då ska man veta att Boden ställde över en hel rad med spelare och hade inget att spela för då seriesegern var klappad och klar sedan länge.

Tips: 2-0 i matcher till Boden

Nybro – Borlänge

Nybro har en stark defensiv och en offensiv som kan vinna matcher. Borlänge har varit ojämna under säsongen, men avslutade svagt i Allettan och känslan är att det bara var ren tur i form av ett ännu svagare Enköping i sista omgången av Allettan som skickade Borlänge direkt till slutspel.

Tips: 2-0 i matcher till Nybro

Erik Lindström är lagkapten i Nybro. Foto: Marcus Vilson | Vilson Media

Hudiksvall – Piteå

Efter ha blandat och gett rejält under säsongen så kom slutligen topptippade Hudiksvall igång rejält och avslutade Allettan med imponerande åtta raka segrar. Bland annat slog man överlägsna seriesegraren Boden med 3-1 på hemmaplan och man slog också Forshaga som gick fram som en maskin i slutet.

Detta ska ställas mot ett Piteå som avslutade svagt och tappade sin slutspelsplats i den sista omgången. Förvisso slog man tillbaka Vallentuna komfortabelt i Play In, men frågan är hur mycket det egentligen speglar Piteås egentliga förmåga den här säsongen.

Att Piteå har spetsar som kan avgöra det här mötet på egen hand råder det inga som helst tvivel om. Magnus Isaksson och Carl Becker med flera har definitivt kapaciteten att rubba Hudiksvall. Men frågan är om inte ett Hudik, som dessutom lärt sig på senare år att gå långt i slutspel, är några snäpp vassare här.

Tips: 2-0 i matcher till Hudiksvall

Dalen – Mariestad

Ser man bara på klubbnamnen och deras historik så är det här givna 2-0 i matcher till Mariestad. Men det nu är nu och Mariestad har genomgått en generationsväxling från ifjol, och det märks om inte annat på resultaten. Att de skulle behöva gå via Play In för att ta sig till åttondelsfinal var oväntat enligt mig och de avslutade också Allettan svagt.

Blir den rutinerade duon Martin Thörnberg och Christoffer Persson tungan på vågen för Dalen mot Mariestad? Foto: Marcus Vilson | Vilson Media

Dalen har stått för en succésäsong av stora mått och jag tror faktiskt inte att de är mätta än. Betänk att de i båset har Pelle Gustafsson som huvudtränare och på isen Christoffer Persson och Martin Thörnberg. Det här är folk som vet hur man går långt i ett slutspel och det tror jag fäller avgörandet här. Men det kommer bli knallhårt. Förlängning i minst två av tre matcher.

Tips: 2-1 i matcher till Dalen

Vimmerby – Mörrum

Jag kan plocka fram rätt många argument för att Mörrum fortsätter sin skrällresa här. Under hela säsongen har de visat att de klarar av att vinna när de måste vinna. Minns bara formtoppen de hittade mot slutet av grundserien där de spurtade till Allettan. Samma spurt la de i mot slutet av Allettan och lyckades knipa en direktplats till åttondelsfinalerna.

Under säsongen har de också kompletterat med karaktärsspelare som Oscar Holst, Adam Åkesson och Filip Owesson. Något som gjort att de blivit ett betydligt tuffare lag att möta.

Samtidigt: Det har tagit tid för Mörrum att anpassa sig till gällande nivå den här säsongen. De inledde skralt i grundserien. Likadant i Allettan. Kommer de inleda på samma sätt nu? I ett sammanhang där de definitivt inte har tid att komma in i grejerna.

Vimmerbys målvakt Tomas Rydén lär få en nyckelroll i det kommande slutspelet. Blir den rutinerade duon Martin Thörnberg och Christoffer Persson tungan på vågen för Dalen mot Mariestad? Foto: Marcus Vilson | Vilson Media

Vimmerby har ett på papperet starkare lag och dessutom har de en historik av att kunna gå riktigt långt i Play Off, på de fyra senaste säsongerna har de varit framme i Play Off 3 vid tre tillfällen. Den fjärde gången tog de sig till Play Off 2. Smålänningarna har en kärntrupp av spelare som varit med vid dessa tillfällen, som vet hur man gör för att ta sig långt med Vimmerby. Jag tror att det kommer att fälla avgörandet här. Notera även att Vimmerby har 10-2 i poäng mot Mörrum den här säsongen, så de vet hur man besegrar dem.

Tips: 2-0 i matcher till Vimmerby

Forshaga – Visby

Jag vill hävda att Forshaga hade fått en enklare resa (Både sportsligt och transportmässigt) genom att välja Troja. Nu gjorde de inte det utan valde ett pånyttfött Visby som manglade Halmstad i Play Off. Visby visade där att de fortfarande har den ökända slutspelshockeyn i sig.

Forshaga har den här säsongen nått framgång genom att som underdog kunna stänga ner motståndarna och göra livet surt för dem. Längst bak har de haft en bra målvakt i David Söderberg som varit tryggheten själv. Om Visby fortsätter på det “jobbiga” spåret så känns det som att de lugnt och bekvämt kan trumfa ut Forshagas styrkor. Det är med slutspelshockey Visby kommer vinna den här slutspelsserien. Men börjar ö-gänget försöka finlira, ja då lär Forshaga hugga direkt.

Tips: 2-0 i matcher till Visby

Teg – Troja

Efter att ha legat med i toppen i stort sett under hela Allettan så tappade Teg sin tredjeplats i Allettan. Det ledde till att de i samband med deras tur i slutspelsvalet endast hade Troja och Östersund att välja på. De allra flesta av oss trodde nog att de skulle välja Östersund med tanke på det geografiska.

Men valet föll på Troja och de må jag säga var uppfriskande. Man ska också ta med i beräkningen att Teg haft problem med Östersund under säsongen och bara tagit fyra av tolv möjliga poäng mot de motståndet. Med det som facit håller jag med om att det är bättre att välja en motståndare som man inte mött tidigare.

Hur slutar det här då? Teg har absolut alla möjligheter att välta Troja. Men kommer Troja tillbaka till där de var i höstas när de vann den södra grundserien så bör de ta detta över tre matcher. De har också fler spelare med mer rutin från dessa sammanhang än vad Teg har.

Tips: 2-1 i matcher till Troja

Huddinge – Östersund

Huddinge gjorde flest mål av samtliga lag i den södra Allettan. Östersund hade bara Boden framför sig i tabellen för färst insläppta mål i norr. Vänder man på steken och kikar på Huddinges defensiva siffror hamnade de i mitten. Samma sak när man kikar på Östersunds offensiv.

Huddinges Björn Jonason kan konsten att avgöra matcher. Blir den rutinerade duon Martin Thörnberg och Christoffer Persson tungan på vågen för Dalen mot Mariestad? Foto: Marcus Vilson | Vilson Media

På förhand ett brutalt ovisst möte där känslan är att det är två gäng vars styrkor och svagheter kan ta ut varandra. Ändå känner jag att historiken talar lite till Huddinges fördel. De har fler offensiva matchvinnare i sin trupp samt att de har större vana av att gå långt i slutspel.

Tips: 2-1 i matcher till Huddinge

Exit mobile version