Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: “Hemmaplansfördel”?

Mariestad, Troja och Huddinge gör upp om fjärdeplatsen i söder. Foto: Marcus Vilson | Vilson Media

Idag avgörs den södra Allettan och en del kommer klarna inför det stundande slutspelsvalet. Men hur mycket är  hemmaplan värt i Hockeyettans slutspel egentligen. Med hjälp av statistik och funderingar reder hockeystaden.se ut detta.

Idag avgörs den södra Allettan och den främsta dramatiken äger rum kring slutspels- och play in-strecket där Mariestad just nu parkerar på den sjätte och sista direktplatsen till åttondelsfinalerna. Skulle Mariestad gå utan poäng hemma mot Karlskrona så kan både Mörrum och Visby smita förbi om något av lagen tar tre poäng i deras möte i Visby ishall under eftermiddagen.

Spontant känner jag att det är stor fördel Visby där då Mörrum på grund av färjestrul kom iväg ut på böljan den blå först klockan fyra i morse. Knappast en optimal uppladdning för blekingarna.

Mariestad kan vid seger, samtidigt som Troja och Huddinge förlorar, knipa fjärdeplatsen i tabellen, vilket innebär att man i så fall smiter upp och skaffar sig hemmaplansfördel i åttondelsfinalen.

Med största sannolikhet kommer fjärdeplatsen i söder innebära att det laget inte kommer få välja sitt motstånd till åttondelsfinalen, de kommer få ta det gäng som blir över bland de lag som det ska väljas mellan. Så enda fördelen blir att man får en eventuell tredje och avgörande match på hemmaplan.

Men hur stor är den fördelen egentligen? Hockeystaden.se har kollat igenom de fem senaste årens play-off och finalmatcher och av de totalt 80 slutspelsserier som spelats så har hälften, 40 stycken, gått till skiljematch. Av dessa 40 matcher så har hemmalaget avgått med segern vid 25 tillfällen, medan bortalaget segrat 15 gånger.

62,5 mot 37,5 procent alltså. Eller om man avrundar lite: Hemmalaget vinner sex av tio gånger medan bortalaget vinner fyra av tio.

Jag tycker inte att hemmaplansfördelen är så stor om jag ska vara helt ärlig. Att det högre rankade laget historiskt sett vunnit tror jag beror främst på att de helt enkelt är det bättre laget, samt att de haft fördelen av att hejas fram av sin hemmapublik.

Fördelen med hemmapubliken är som ni känner till borta nu i och med Covid-19.

Det absolut häftigaste med Hockeyettans slutspel är att lagen får välja sitt motstånd. Det ger utrymme för lite taktik, plus att det laget som blir valt kan använda det hela som tändvätska. Därför undrar jag lite om det en säsong som denna är värt att få den där fjärdeplatsen i söder, och med största sannolikhet bli åttonde rankat lag?

Förstå mig rätt här nu, jag menar såklart inte att Huddinge, Troja och Mariestad ska lägga sig i dagens matcher för att undvika fjärdeplatsen. Men när röken väl skingrats så undrar jag om den kommer ge någon fördel.

Det lag som kommer bli över bland de som ska väljas finns ju kvar av en anledning, att de övriga har stor respekt för dem. Att då komma in som lägre rankat lag i ett slutspel ger ju automatiskt en liten “underdog-stämpel”, en stämpel vi vet att svenska lag gillar att leva med.

Dessutom ger slutspelsformatet en viss fördel till det lägre rankade laget. De får börja hemma och sedan spela match två och en eventuell tredje på bortaplan. Det högre rankade laget riskerar således att direkt få kniven mot strupen samtidigt som de dessutom måste tillryggalägga två resor på kort tid, medan de lägre rankade laget bara behöver göra resan en gång med slutspelsserien är vid liv. Vid en eventuell tredje match har de dessutom sovit på orten och har ingen dagsfärsk resa i benen.

Det gäller att bortalaget kolla kvalitén på sängarna på det hotell/motell/vandrarhem de bokar. Det skulle vara extremt knöliga sängar som skulle kunna ställa till det.

Man kan anta att det åttonderankade laget och det gäng de möter rent kvalitetsmässigt kommer vara relativt jämbördiga. När ingen fanatisk hemmapublik finns att luta sig mot så vete tusan om det är en fördel att ha den avgörande matchen på hemmaplan samtidigt som man är rent automatiskt räknas som en liten favorit.

Inte heller ekonomiskt kan klubbarna dra nytta av sin hemmaplansfördel. Hur man än vrider och vänder på det kommer årets slutspel bli en minusaffär för samtliga klubbar.

Exit mobile version