Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Ett “håll käften-statement”

Martin Thörnberg Foto: Marcus Vilson | Vilson Media

Idag kablade HC Dalen ut nyheten att man förlänger kontraktet med Martin Thörnberg fram till 2022. Att man fått den ärrade SHL-veteranens underskrift är ett statement på fler än ett vis.

Om någon för ett år sedan hade sagt att HC Dalen skulle kunna mönstra den SM-guld beströdda duon Christoffer Persson och Martin Thörnberg i sin laguppställning under säsongen 20/21 så hade denne förmodligen blivit betraktad som ett udda by-original.

Men förra våren valde HV71 att inte förlänga med duon och vad beträffar Persson så har jag förstått att utlandet var prio ett. Men som ni alla känner till så har en viss pandemi gjort det svårare på många vis att få rimliga kontrakt på kontinenten. Vad gäller Thörnberg så säger byskvallret att det är många pusselbitar som måste läggas på rätt plats för att han ska hoppa på något uppdrag utanför Jönköping. Han har skolbarn och dessutom hästar att sköta om. När det blev som det blev mellan HV och Thörnberg i kombination med hans civila situation, så är det ändå inte helt orimligt att det blev Dalen den här säsongen.

Utöver de två ovan nämnda herrarna så har även Jesper Thörnberg spelat med laget innan jul. Jakob Stridsberg, förmodligen en av hela ligans bästa backar, har varit med hela säsongen. Persson, Stridsberg och lillebror Thörnberg hade knappast lirat med Dalen om det inte varit för Corona och naturligtvis är trion tillsammans med Martin Thörnberg en stor anledning till att laget gått betydligt bättre än förväntat. Man vann den västra grundserien och man inledde Allettan på ett storslaget sätt. Trots att laget fallit tillbaka lite på senare tid så ser jag dem som en joker inför det stundande slutspelet.

Så som mina tankar har gått så fanns det inte på kartan att Martin Thörnberg skulle fortsätta ännu en säsong i Hockeyettan (Nåja, det kan ju bli Hockeyallsvenskan förvisso om Dalen skräller sig upp) och genom att sajna upp honom för ytterligare ett år så tycker jag att Dalen sänder signalen: “Vi är i toppen för att stanna”.

Trots att den fyrfaldige SM-guldvinnaren fyller 38 innan nästa säsong drar igång måste han ses som en franchise-player, en spelare man bygger laget omkring och vars renommé lockar andra spelare att skriva på för klubben. Att få chansen att lira med Martin Thörnberg är en garanterad boost för EP-statsen (CV:t). För att inte tala om all erfarenhet han kan dela med sig av till de yngre.

Som jag skriver ovan är hans förlängning ett statement deluxe inför nästa säsong. Men jag skulle nog även vilja dra det till att det är ett statement inför fortsättningen av innevarande säsong också. På sina sju första matcher i Allettan tog Dalen 17 poäng, på de sju senaste har det “bara” blivit tio och jag är en av de som minsann tänkt tanken att bensinen är slut för den här gången. Thörnbergs förlängning visar med all bestämdhet att han tror på projektet och det lär nog kunna gjuta mod i resten av truppen inför avslutningen.

Jag har ingen som helst aning om det finns klausuler för spel i ädlare ligor i Thörnbergs kontrakt, men det skulle förvåna mig om det inte finns det. Det leder oss in på statement nummer tre som jag tycker Thörnberg och Dalen sänder. HV71 går just nu rejäl kräftgång i SHL och det mesta talar för negativt kval, Det finns de som drömmer om en återkomst i HV-tröjan för Thörnberg nästa säsong, i SHL eller allsvenskan. Kontraktet som offentliggjordes idag skickar signalen att den dörren nu är stängd. Även om jag personligen inte helt utesluter en återkomst i HV71 nästa säsong för Martin Thörnberg om många bitar faller på plats. Men det är min högst egna spekulation och skulle det bli så, så räknar jag med att det kommer kosta att lösa ut honom.

Exit mobile version