Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Receptet för att undvika grå och trist serielunk

Det händer alldeles för ofta att avslutningen av höstserierna blir alldeles för avslagna för att generera någon som helst spänning. Nedan kommer några förslag till bot och bättring.

Ni som följt denna sajten länge (och samtidigt har ett sjukt bra minne) kommer ihåg att jag en gång i tiden skrev ett inlägg som avhandlade det orättvisa i att de lag som hamnar i vårserierna inte kan dra så där värst stor nytta av vad de faktiskt presterade under hösten. Jag förbannade bonuspoängen och jag förbannar fortfarande bonuspoängen. Jag tycker inte att det är rimligt att ett lag som efter 22 omgångar har 20 poäng upp till säker mark ovanför kvalstrecket, helt plötsligt endast har två poäng att knapra ikapp. En normal säsong med två gäng till negativt kval ska tilläggas.

Men vi lämnar vårserierna därhän för stunden känner jag. Jag skulle istället vilja rikta strålkastaren mot Allettan. Där börjar samtliga lag om på noll. Något man kan tycka är helt okej, men samtidigt ger det knappast någon hetta till de avslutande omgångarna av höstserierna. Två Allettan-klara topplag som möts i omgång 20 skulle ju kunna vara en kittlande match att slå sig ner framför i de allra flesta fall…

…zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz…

… men inte så som systemet är uppbyggt nu där en förstaplats i grundserien är lika mycket värd som en femteplats.

Nu när ligaorganisationen Hockeyettan har ett TV-avtal på plats med en lösning som gör att betalande kunder kan se varenda match i ligan så känner jag att det kunde vara en smart grej att se över hur systemet funkar och hitta en lösning.

Hur ska man göra då? Ska man dela ut bonuspoäng där ettorna börjar på fyra poäng, tvåorna på tre och så vidare, och så vidare? Med ett sådant system skulle allettorna sett ut på följande vis inför premiären.

Norra

1. Boden, 4 poäng
2. Östersund, 3 poäng
3. Enköping, 3 poäng
4. Teg, 2 poäng
5. Piteå, 1 poäng
6. Borlänge, 1 poäng
——————————————
7. Hudiksvall, 1 poäng
8. Kalix, 0 poäng
——————————————
9. Forshaga, 0 poäng
10. Hanviken, 0 poäng

Södra

1. Troja, 4 poäng
2. Dalen, 4 poäng
3. Huddinge, 4 poäng
4. Nybro, 3 poäng
5. Mariestad, 3 poäng
6. Karlskrona, 2 poäng
——————————————
7. Skövde, 2 poäng
8. Visby/Roma, 2 poäng
——————————————
9. Mörrum, 1 poäng
10. Vimmerby, 0 poäng

Hmmm. Jag tycker inte att detta är pjåkigt alls faktiskt. Men jag väljer att sminka upp förslaget en smula här nedan. Varför inte låta de lag som gått riktigt bra under hösten belönas ännu mera? Jag tänker att snittpoängen från grundserien skulle kunna få spela en mer avgörande roll efter jul. Så om man skulle ta och jämföra Allettan-lagens snittpoäng och sedan dela ut bonuspoäng efter det? Låt mig illustrera detta nedan, snittpoängen inom parantes. Notera att i de fall där lag har samma snittpoäng så avgör placering i grundserien och därefter målskillnad.

Norra

1. Boden, 9 poäng (2,5)
2. Östersund, 8 poäng (2,25)
3. Enköping, 7 poäng (2,23)
4. Teg, 6 poäng (1,95)
5. Borlänge, 5 poäng (1,86)
6. Hudiksvall, 4 poäng (1,86)
——————————————
7. Forshaga, 3 poäng (1,86)
8. Piteå, 2 poäng (1,75)
——————————————
9. Hanviken, 1 poäng (1,68)
10. Kalix, 0 poäng (1,65)

Södra

1. Huddinge, 9 poäng (2,55)
2. Troja, 8 poäng (2,36)
3. Dalen, 7 poäng (2,23)
4. Mariestad, 6 poäng (2,05)
5. Visby/Roma, 5 poäng (2)
6. Nybro, 4 poäng (1,95)
——————————————
7. Karlskrona, 3 poäng (1,95)
8. Skövde, 2 poäng (1,91)
——————————————
9. Mörrum, 1 poäng (1,82)
10. Vimmerby, 0 poäng (1,77)

Som i märker så blir det alltså extremt viktigt för lagen att ta poäng ända in i kaklet under hösten. Man kan mycket väl argumentera för att att det blir enormt tufft för söderlagen att positionera sig inför Allettan då söderserien är den jämnaste och det finns inga “gratispoäng” att hämta någonstans en gråkall novemberkväll.

Jag är den första att erkänna att jag inte är 100-procentigt nöjd med något av mina två förslag. Det mest rättvisa är det första, men det häftigaste är det andra då lagen faktiskt redan under hösten tävlar mot lag från andra serier. Hur skulle ni vilja lägga upp det för att slippa få avslagna slutomgångar i grundserien? Jag finns på Twitter @hockeystaden.

Exit mobile version