Site icon hockeystaden.se

Hockeystadens nyårskarameller

2020 är ett år som vi gärna kastar i papperskorgen fortast möjligt. Men innan vi gör det gör hockeystaden.se en liten återblick på året som gått gällande publicerade artiklar.

När pandemin slog till i mars så innebar det att denna sajten fick väldigt mycket mer utrymme i mitt yrkesliv. Hockeystaden.se har funnits med sedan 2015, men aldrig förr har den dragit så mycket trafik och läsare som under 2020. Nedan får ni en sammanställning på de 20 mest lästa artiklarna här på sajten under året som gått.

Men först vill jag dela en liten lista på artiklar jag gjort under året som jag är mest stolt över. Det gäller artiklar som publicerats här, men också på andra ställen. Vi avslutar hela nyårsbalunsen med ett rejält bottennapp. Nej förresten, vi avslutar med en liten lista på spelare från Hockeyettans succélag som jag vill lyfta fram. Så häng med nu årets sista dag på en återblick över året som var.

10. Dråpslag för hockeyn – publikbesked dröjer

Artikeln är från september och härrör sig från den tiden då vi levde i förhoppningen att det skulle tillåtas mer publik på arenorna än de 50 som gällde där och då. Vi lovades ett besked innan 1 oktober om hur det skulle bli med den saken, ett besked som aldrig kom. Jag var först med att berätta för er om att beskedet inte skulle komma innan utlovad tid.

9. “Det är lite upp till bevis från den 15 oktober”

2020 har varit ett enormt händelserikt år och jag tenderar faktiskt att glömma bort att jag faktiskt intervjuat en minister i form av Amanda Lind. Det kanske inte blev världens bästa intervju, men till CV:t är det en fjäder i hatten.

8. Mina intervjuer med legendarerna

Jag har under flera år levererat artiklar till Tidningen Hockey. Under 2020 fler än någonsin och det är hisnande när jag tänker tillbaka på alla de jag intervjuat för den publikationens räkning under året. Börje Salming, Roffe Ridderwall, Johan Davidsson, Fredrik Bremberg, Bengt Kinell, Anders Eldebrink…Listan kan göras längre än så. Vissa av de intervjuer jag gjort är ännu inte publicerade, men kommer under 2021.

7. När HV slog Sovjet: “Visade ett oerhört dåligt humör”

Ytterst få minns när HV71 i början av 90-talet fick chansen att representera Tre Kronor i en landslagsturnering i Kanada där hemmanationen och CCCP stod för motståndet. Klicka för att se efter hur det gick för Lars-Erik Lundströms manskap.

6. SKOGLUND: Ross och Åslin hjältar när HV tog klubbens viktigaste seger

Återigen fick nostalgikern i mig gnugga rejält. Jag är förundrad över att det pratas så lite om denna matchen som det gör. I december 1992 spelade HV71 en riktig ödesmatch på bortaplan i Scandinavium, en match som på ett sätt satte tonen inför framtiden och la grunden till storhetstiden på 00-talet.

5. ”Frölunda har ganska fullt i sin trupp”

Det slog ner som en bomb i slutet av januari när det stod klart att Lias Andersson skulle förstärka HV71. Det hade varit en huggsexa om hans underskrift och jag begav mig med penna och block till Kinnarps Arena (Jodå, det hette så på den tiden) för att ta reda på varför det blev HV71 när han återvände från Nordamerika. Personligen blev denna artikel en fjäder i hatten då det var mitt första alster som publicerades i Sportbladet.

4. AVSLÖJAR: Karlskogas succéforward klar för spel i SHL

Det finns ingen bättre känsla än att känna pulsen efter att man fått ett hett tips. Att HV71 skulle lägga vantarna på Karlskogas poängmaskin Jesper Kokkonen var jag först med att avslöja. Detta för hockeysverige.se:s räkning.

3. KLART: Det här blir namnet på HV:s hemmaarena

Det är inte varje dag som min hemstads lag byter namn på sin arena. Det är inte heller varje dag en enkel man från Månsarp får möjligheten att avslöja det nya namnet innan klubben själva gått ut med det. Men plötsligt händer det. Enda smolket i min ego-bägare är såklart att ordet “Arena” inte skulle ha varit med. Med det får man ta.

2. Satte skräck i division 1-målvakterna – blev VM-spelare för USA

På 80-talet huserade HC Dalen i den svenska andraligan och de hade en alldeles synnerligen vass forward vid namn Ed Galiani som vräkte in mål i Parcahallen. Det sista amerikanen gjorde i sin karriär var att lira VM för USA. Senare i livet kom han bli en av alla uniformsklädda hjältar vid 9/11. En fantastisk historia som jag tycker ni ska ta del av.

1. ”Vaknade mitt i natten och kände att jag inte kunde andas”

Bara det att Mörrums back Caleb Eefting började spela hockey organiserat först vid 19 års ålder är något att skriva om. Men det finns många fler lager i hans fantastiska story och i början av november fick jag äran att plita ner hans story i Sportbladet.

MEST LÄSTA ARTIKLAR PÅ HOCKEYSTADEN 2020

20. Ovisst läge för poängsprutan – stänger inte allsvenska dörren: “Flyttar nog inte i sidled”

19. Förre HV-stjärnan bryter sitt KHL-kontrakt

18. RANKING: Hockeyettans tio hetaste lagbyggen hittills

17. André Petersson har gjort sitt val till nästa säsong

16. De är billigast och dyrast i Allettan

15. BESKEDET: Björklöven och Modo får dela på prispengarna

14. HV-legendaren har klart med nytt jobb

13. Lämnar HV – blir tränare i Skellefteå

12. Satte skräck i division 1-målvakterna – blev VM-spelare för USA

11. SKOGLUND: Det är åt helvete dåligt

10. SKOGLUND: Nu är tiden kommen att stänga SHL

9. Här tränar Thörnberg och Ullström med nytt lag

8 .HV-fansen får vänta på sin drömvärvning

7.Tidernas 71 främsta HV-lirare

6. RANKING: Sveriges bästa hockeydistrikt

5. Lias Andersson öppnar för HV71 nästa säsong

4. SKOGLUND: Tre förslag till nytt arenanamn

3. SKOGLUND: En perfekt lösning för Martin Thörnberg

2. HV:s besked om Linus Fröberg

1. KLART: Det här blir namnet på HV:s hemmaarena

BOTTENNAPPEN

Tre grejer som jag spontant känner att jag hade kunnat göra bättre. Här länkar jag inte till några artiklar då jag bara vill glömma bort och sopa fadäserna under mattan 😉

Den första handlar om mitt avslöjande om att Tor Immo skulle vara klar för Vita Hästen. Ett avslöjande som tyvärr visade sig vara helt uppåt väggarna fel. Detta var naturligtvis ingenting jag bara plockade ur tomma intet, men hur säker jag än var på saken där och då så visade det sig vara helt fel. Läropengar.

Den andra och tredje saken handlar om felaktiga tabelltips. Jag trodde verkligen inte att HC Dalen skulle gå och vinna den västra serien och därmed gå till Allettan.

Men det värsta klavertrampet var ändå att jag tippade Mörrum som jumbo i den södra serien. Jag tyckte laget var alldeles för obalanserat byggt för att kunna hota. Tji fick jag.

Som en bonus med ursprung ur HC Dalen och Mörrum får ni här en liten lista jag inte publicerat då jag aldrig lyckades sätta pricken över i:et. Men den listan handlar om “Doldisarna bakom skrällarna” eller “Succégängens succéer”. Ni väljer själva, men tanken bakom listan var att lyfta fram några spelare i överraskningsgängen Dalen, Forshaga, Hanviken och Mörrum som kanske inte fått den kredd de förtjänar. Håll till godo.

Förresten. Gott nytt år på er, nu sparkar vi 2020 all världens väg.

Emil Cederlund (mv), Mörrum

Lånet från Tingsryd är sistaårsjunior. Men 19-åringen har inte varit blyg och har verkligen klivit fram som en stabil sista utpost hos den södra seriens stora succé.

Har vunnit närmare 70 procent av matcherna han stått och är en stor anledning till att Mörrum, trots alla “experttips” inför säsongen, gick till Allettan.

David Söderberg (mv), Forshaga

Kan detta vara en av hela Hockeyettans mest dolda hemligheter? Har de tre senaste säsongerna ständigt varit över 91 i räddningsprocent och denna fjärde är inte heller det något undantag.

Forshaga pratade om Allettan inför säsongen, men inledde trubbigt. Halvvägs fick de dock ordning på grejerna och Söderbergs storspel mellan stolparna har underlättat för jagande utespelare.

Jakob Stridsberg (b), Dalen

Efter fem år i Nordamerika, varav tre på college, så spenderade Stridsberg fjolårssäsongen i allsvenskan och Vita Hästen. Med andra ord så visste man att det var en bra back Dalen värvade precis innan seriestart. Men att Stridsberg skulle vara SÅ bra som han faktiskt varit var det kanske få som trodde.

25-åringen spelar mycket för Dalen i viktiga situationer, men har bara varit inne på två (!) mål bakåt under grundserien. 31 mål framåt. Snacka om impact-värvning av Norrahammarsgänget.

Jesper Hultberg (fw), Mörrum

Den storväxte centern gör sin tredje säsong i Hockeyettan och trots att han under grundserien skiftat kedjekamrater en hel del har han gjort det väldigt bra. 22-åringen är på väg mot personligt poängrekord för nivån och står just nu på 11 (6+5) pinnar. Rekordet är på 13 för två säsonger sedan.

Dessutom är Nässjö-sonen en pålitlig kraft att använda sig av när matcherna står och väger. Med fyra matchvinnande mål leder han den ligan i söder.

Khalid Ibrahim (fw), Mörrum

Den slitstarke och oömme ytterforwarden har under flera säsonger varit en nyttig kraft i Hockeyettan för främst Mörrum och Tyringe. Men har även gjort kortare gästspel i Kristianstad och Troja.

Det finns andra spelare i Mörrum som på förhand antogs lägga beslag på förstaplatsen i den interna poängligan under grundserien. Men det var Ibrahim som kammade hem förstaplatsen med 20 (9+11) poäng på 22 matcher. Tvåa kom superrutinerade Marcus Paulsson med 14 (8+6).

Felix Liljegren (fw), Hanviken

Att Hanviken mot slutet av grundserien skulle ha rejält slagläge att ta sig till Allettan var det nog ytterst få som trodde inför säsongen. Att Felix Liljegren skulle ösa in poäng som en ledande spelare för Hanviken är dock ingen skräll. Men man kanske inte riktigt trodde på den här leveransen från 28-åringen.

23 mål på 21 matcher är inget annan än hysteriskt bra och hans 34 poäng hittills är redan personligt poängrekord för nivån. Skulle Hanviken bomma Allettan så lär det vara en rad klubbar som står i kö att sajna upp honom inför fortsättningen. Denna säsongs svar på Christian Blomqvists genombrott i Wings ifjol.

Karl Smedberg (fw), Dalen

Gjorde 14 poäng på 38 matcher under sin första säsong ifjol. I år har 21-åringen redan hunnit upp i 18 pinnar. Det finns säkert de som argumenterar för att Smedberg “åkt med” en smula då han lirat med Jesper Thörnberg hela säsongen och med Martin Thörnberg under två matcher.

Men den argumentationen vore att förenkla saker och ting. Smedberg är i grunden en skicklig tvåvägscenter och att genombrottet på nivån skulle komma någon gång visste de allra flesta. Smedberg och de skills han besitter har en framtid på högre nivå än Hockeyettan.

Exit mobile version