Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Hockeyettans bästa backsidor: “Snudd på infantilt”

Hösten är på intågande och säsongsstarten i Hockeyettan är i antågande. Idag rankar hockeystaden.se ligans fem bästa backsidor.

Denna artikel är en del av Hockeystaden premium unlocked. Klicka här för att ta reda på mer. Uppgifter om hur du går tillväga för att betala din prenumerationsavgift finns efter denna artikel.

5. Vimmerby

En rad klubbar åkte in och ut på listan innan jag slutligen bestämde mig för Vimmerby. Ett Vimmerby som gjort ett blytungt tapp i Christoffer Rasch. Jag hade även velat se en säsong två i en och samma klubb för Edwin Johansson som försvann till Dalen. Lägg därtill Herman Johansson som bytt till Visby.

Men trots de tappen så känns den här lagdelen gedigen. Den har balans. Man hämtar in Jonathan Augustin från Nybro, Oskar Lindgren från KRIF, Olle Hellström från Kiruna och Eric Backman från Kalmar. Om vi börjar med Augustin så har han gjort några säsonger i ettan nu och ständigt blivit bättre. Lindgren och Hellström har sett till poängskörden inte blivit bättre, båda inledde sina seniorkarriärer starkt, men samtidigt så har de samlat på sig viktig rutin i landets tredjedivision nu när de kommer till en klubb som har som signum att göra spelare bättre och skeppa dem vidare i karriären.

Eric Backman är en rutinerad herre som spelar fyra kvalserier till allsvenskan och gått upp en gång (Västervik). Kvar sedan ifjol finns Oskar Carlsson, Linus Ljung och Pelle Ström. Ström och Carlsson är rutinerade rävar där den sistnämnde även har stor rutin från allsvenskan och är en skicklig poänggörare på nivån.

Linus Ljung har sex säsonger bakom sig ettan och fick ifjol ett litet poängmässigt genombrott med 15 (4+11) poäng under säsongen. Mest i karriären.

Det känns jäkligt gediget i Vimmerby.

4. Östersund

Det har med all rätt pratats väldigt mycket om Östersunds fantastiska målvaktsduo. Paret Robin Christoffersson och Carl Hjälm var i särklass under fjolårets höstsäsong i norr och de fortsatte med sitt spel i Allettan också. Men backsidan ska också ha kredd, i nämnda Alletta var Östersund det lag som släppte till absolut färst skott mot egen målvakt, 426 stycken.

Backsidan hos Östersund är i det närmsta intakt även denna säsongen. Ludvig Carlsson (KRIF) kanske är det mest kännbara tappet. Man hämtar in Lucas Bylin från Borlänge med det får man ännu en offensiv pjäs från de bakre leden som kan adderas till David Westlund och Petter Runesson. Albin Runesson ansluter från Hudiksvall och det är en stabil back på nivån.

August Hansson och Niklas Nilsson har tidigare visat att de håller bra för nivån. Summa summarum så känns backsidan fortsatt väldigt stabil hos Östersund. Om än lite tunn. Backplats sju och åtta upptas av en förstaårssenior och en 18-åring. Här lär de behöva förstärka längs med vågen, såvida inte ungtupparna gör braksuccé.

3. Hudiksvall

Hudiksvall har tappat sen ifjol tappat de tunga pjäserna Henric Nordin (Lämnade i slutet av förra säsongen), Albin Runesson, Simon Löf och Erik Flood. De två sistnämnda tillhörde den absoluta gräddan bland backar i Hockeyettan under förra säsongen och Flood vann den totala backligan med sina 42 poäng.

Med den infon vid handen så är det ju snudd på infantilt att sätta Hudiksvall så här pass högt upp i en ranking över ettans bästa backsidor. Men jag gillar den enhet som den nye sportchefen Lars “Lillis” Lövblom satt ihop.

Kvar från ifjol är bland andra Hugo Enock. Enock som lirat i SHL och blev juniorlandslagsman som back, skolades i Leksand om till forward. Han värvades till Hudiksvall som forward inför den förra säsongen, men det slutade med att han lirade back hela säsongen. Något han gjorde väldigt bra och det finns så mycket potential i spelskicklige Enock att jag tror att säsong två i Hudiksvall kan bli enormt bra. Kvar från ifjol är också Algot Landin som efter en säsong i Tranås och den förra i Hudiksvall får ses som etablerad.

På pluskontot hittar vi Sebastian Björnstad, Hannes Lindström och Filip Lander. Lindström får ses som ett oskrivet kort då han kommer nästan direkt från Superelit, har tolv matcher i ettan för Lejon och Piteå. Björnstad får ses som etablerad i ettan nu efter ett par säsonger i ligan och han har tidigare lirat i både SHL och allsvenskan med Timrå innan han drog vidare till Borlänge och Nyköping. En bra defensiv back.

I Filip Lander får man in en tidigare spelare har över matcher i ettan på CV:t totalt. Lander gjorde det hyggligt i allsvenskan för topplaget Timrå ifjol och han lär bli en av toppbackarna i Hockeyettan säsongen som kommer.

Christian Lindberg anslöt i slutet av förra säsongen efter att ha inlett densamma i SHL för Oskarshamn, för att sedan fortsätta i allsvenskan för Karlskrona. Han lyckades inte få fäste i någon av de två överliggande ligorna, men har en historik på juniornivå att kunna bidra rikligt med poäng. Det här kan vara ett fynd.

Mycket nytt. Men får Hudiksvall ihop detta snabbt så kommer det här vara en av Hockeyettans absolut bästa backsidor.

2. Troja

Jonatan Nielsen och Alexander Edström har försvunnit till utlandsspel i Danmark. Det är mängder med rutin och i runda slängar 50-60 poäng som försvinner från blålinjen. Carl Ernstig (Skrivit på för Kristianstad) kanske inte var lika framträdande som de båda tidigare nämnda herrarna. Men såklart även han ett tungt tapp, inte minst defensivt.

Men att renovera om behöver inte alltid vara av ondo. Trojas backsida anno 20/21 ser trots förlusterna faktiskt riktigt intressant ut. Tim Bothén från Halmstad är en kompromisslös ung back på väg upp i karriären. Trots att han kanske främst gjorde sig känd förra säsongen för tufft och hårt spel, så finns där en stor portion spelskicklighet. Måns Hansson har en stor offensiv uppsida och där får man förmoda att tanken är att han ska styra och ställa från blålinjen i powerplay.

Under flera år har man väntat på det definitiva genombrottet för Kevin Karlsson. Kommer det nu när han kommer få en ännu tyngre roll än vad han hade ifjol?

Kapten Daniel Karlsson kör vidare en säsong till och förutom att han är en bra spelare så finns det även en stor dos rutin hos 33-åringen. Detsamma får man säga om Niklas Enberg som har närmare 400 allsvenska matcher på CV:t. De två blir viktiga.

Unge Martin Fransson har under ett par säsonger visat att han håller på nivån. Förstaårssenioren Linus Andersson lånades ifjol ut till Modos Superelitlag. Tillbaka nu.

1. Tranås

Smålänningarna har fått behålla det man ville behålla från fjolårets backuppsättning som gick hela vägen till playoff 3 mot Mariestad. Där stod det 1-1 i matcher innan säsongen bröts på grund av ni vet vad. Från backuppsättningen som avslutade förra säsongen har man tappat Isak Ahrling och Antti Kauppila. Inga monumentala tapp sett till att ingen av dessa hade några extremt framträdande roller i fjolårets Tranås.

Det ska också nämnas att de tappat Robin Johansson från uppställningen som avslutade säsongen mot Mariestad, men han gjorde bara två matcher på hela förra säsongen.

På pluskontot till 20/21 finns endast en back att nämna: Ludvig Martinsson. 24-åringen kommer från en stark säsong i Nyköping och måhända kan backen blomma ut på riktigt allvar i Hockeyettan och ta det förväntade klivet till allsvenskan.

Fredrik Lindström är att betrakta som en stjärna på nivån och han tog chansen under fem matcher ifjol med Västervik i allsvenskan. Bakom honom hittar vi stabila Hockeyettanbackar i form av Filip Halvordsson, Oscar Karlsson, Jacob Olbing, William Wennström och Albin Torstensson. Samtliga var med ifjol.

***

Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.

Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version