Site icon hockeystaden.se

Vad hände med JVM-hjältarna från 2012?

“Sverige firar guldet i JVM 2012” av Resolute (CC BY-SA 3.0)

Det har gått åtta år sedan Sverige tog sitt senaste JVM-guld, och det var andra gången i historien. Det var en turnering som slutade med att Ryssland besegrades i en riktig rysare till match, 1-0, efter ett avgörande mål i förlängningen av Mika Zibanejad. En oerfaren Zibanejad som ännu inte hade hunnit göra något intryck på andra sidan havet i Nordamerika, men som numera får ses som en stjärna i NHL. Vad hände då med några av de andra hjältarna från JVM-truppen? Låt oss ta en titt på hur det gått för några av dem.

John Klingberg – Dallas Stars

Klingberg fick ett ordentligt genombrott i och med turneringen 2012. Han visade upp kvalitéer offensivt och fick därefter chansen ordentligt i Frölunda på lån. När han väl fick chansen i Nordamerika dröjde det två säsonger innan det stora genombrottet kom i Dallas. Han är numera en av lagets stora stjärnor, spelar i All Stars-matcher och har vunnit VM med Sverige två gånger om. Inte dåligt för Göteborgs-sonen som länge sågs som för tunn och dålig defensivt. Att han blev stortacklad av Zibanejad året innan JVM sattes även det lite i skymundan efter guldet.

Max Friberg – Frölunda HC

Friberg gjorde succé i JVM och kom tvåa i skytteligan. Han har därefter tillbringat näst intill hela det gångna decenniet i USA, men speltiden i NHL har lyst med sin frånvaro. Han har istället spelat i AHL; bland annat i Norfolk Admirals, San Diego Gulls och St John’s Icecaps. Den speltid han fick i Anaheim var inte märkvärdig och 2017 återvände Friberg till Sverige. Han har därefter haft en viktig roll i Frölunda och äntligen fått speltid på högre nivå än AHL.

Att återvända till SHL efter spel i NHL kan påverka både individuella spelare och lag. Spelteknik och dynamik förändras med varje förändring. Genom nyheter och bettingtips ishockey kan man läsa om vad nyförvärv kan innebära för lagen. Friberg är inte ensam bland tidigare JVM-spelare att nyligen ha återvänt till SHL. Det stod nyligen klart att Niklas Lundström återvänder till Linköping efter ett flertal år utomlands.

“Calgary skyline and Pengrowth Saddledome” av James Teterenko (CC BY 2.5)

Mika Zibanejad – New York Rangers

Zibanejad blev som nämnt hjälten i finalen och hans karriär har fortsatt gå bra sedan dess. Han tog sig in i Djurgården redan som 17-åring och det dröjde inte längre innan han fick chansen i Ottawa, där poängen så småningom skulle börja trilla in på löpande band. Han trejdades 2017 till New York Rangers och har därefter blivit en av klubbens lysande stjärnor. Det blev inte mindre än fem mål under en och samma match så nyligen som för några månader sedan, vilket är en bedrift oerhört få spelare lyckas med i sin karriär, än mer sällan i NHL. Han var precis som Klingberg med och vann VM-guld 2018.

Filip Forsberg – Nashville Predators

Forsberg har tro det eller ej aldrig spelat i SHL. Han hade just slagit igenom i Leksand när JVM-turneringen ägde rum och den chansen slösade han inte bort. När turneringens bästa anfallare korades så var det Forsberg som fick utmärkelsen. Han gick direkt till Nashville Predators och har under årens gång blivit en tongivande spelare för klubben.

Andra tongivande spelare som fanns i truppen var bland annat William Karlsson, Rickard Rakell och Jonas Brodin. Det var en minst sagt imponerande trupp med facit i hand. Frågan är när vi får se nästa JVM-pokal höjas mot skyarna.

Exit mobile version