Site icon hockeystaden.se

Andreas Sturesson (KD): “Vet inte om någon femma varit så dominant någonsin”

Foto: Henrik Skoglund och Wikipedia.

I snart 50 år har HV71 byggt sin historia vid Vätterns södra strand. I stort sett alla Jönköpingsbor har en relation till hockeyklubben och många människor har egna och personliga minnen av iskrigarna som de bär på. Hockeystaden.se lät åtta lokala Jönköpingspolitiker plocka ut sitt HV-All Star Team genom tiderna. Först ut är Kristdemokraternas Andreas Sturesson.

Denna artikel är en del av Hockeystaden premium unlocked. Klicka här för att ta reda på mer. 

Andreas Sturesson berättar att han följt HV71 under väldigt lång tid.
— Sen var det lättare när man inte var småbarnsförälder, men jag ser i princip varje match. Men då på TV. Jag hade faktiskt under en period säsongskort på ståplats fast jag var bosatt i Stockholm.

Vilket är ditt bästa HV-minne?
— Det är alltid jobbigt med frågor där man bara får välja en sak, säger Andreas Sturesson och skrattar innan han fortsätter:
— Men jag måste ändå säga finalserien 2010. Den dramatik som den finalserien innebar, när man kastades mellan hopp och förtvivlan. Jag tyckte det var extra roligt att det just var Teemu (Laine) som avgjorde, han var en av mina favoritspelare.

Säsongen 09/10 är en av de fem gånger HV71 vunnit SHL:s grundserie. I det efterföljande slutspelet slog man ut Timrå och Skellefteå innan en högdramatisk SM-final mot Djurgården väntade. HV71 kunde tillslut vinna med 4-2 i matcher sedan Teemu Laine avgjort i “sudden” i final 6.
— Det var en sån säsong där jag lyckats se samtliga grundseriematcher, samtliga slutspelsmatcher och, tror jag, samtliga träningsmatcher. Jag kan möjligtvis ha missat någon försäsongsmatch, men såg allt annat. Merparten på TV, men en hel på plats.
— Vi åkte ner från Stockholm för att vara med på sista träningen innan de åkte upp till Stockholm för den avgörande matchen.

ANDREAS STURESSONS ALL STAR TEAM:

Tiden är kommen för att Andreas Sturesson att plocka ut sitt egna HV-All Star Team.
— Det där är otroligt svårt när man bara får välja fem med tanke på hur många fantastiska spelare som passerat genom åren. Men med tanke på det som är det bästa minnet, finalserien 2010, så måste jag nog välja den superfemma som vi hade då. Jag vet inte om någon femma varit så dominant någonsin.

Dock gör Sturesson ett byte i sin femma. Pasi Puistola får ge plats för en riktig HV-legendar.

Stefan Liv

— Bäst när det gällde. Det klippet är rätt skönt när han säger det att han är bäst när det gäller, och så var det ju. Han hade en förmåga också att ta de omöjliga puckarna, det är väl det som gör en stor målvakt, när alla räknar med att pucken ska gå in och målvakten ändå nyper den.

David Petrasek

— Skulle jag ha bytt ut “Pettan” så skulle jag inte fått komma hem eftersom det är hustruns favoritspelare, säger Sturesson och skrattar.
— Nej, men han gjorde en poängmässigt makalös säsong då. En härförare på blå med ett mäktigt skott.

Pelle Gustafsson

— Det är en spelare som varit med under så lång tid och varit både duktig rent sportsligt, men också en väldigt bra representant för föreningen. Han har tröjan i taket och det är klart att han ska vara med bland dessa.

David Petrasek och Pelle Gustafsson. Foto: Henrik Skoglund

Jukka Voutilainen

— Det är inte bara för att han var med i “taxligan” som han är med, säger Sturesson och skrattar innan han fortsätter:
— Det var väl den position i min femma som jag funderade mest över, här skulle man kunnat plocka många ur historien. Samtidigt så…Han var en snabb och irrationell spelare, en pålitlig poängplockare som värvades som center om jag minns rätt, även om det var som ytter han gjorde succé.

Johan Davidsson

— Behövs det motivering? frågar sig Andreas Sturesson.
— En av svensk hockeys stora och då är det självklart att man centrar en All Star-femma. Klubbens främste spelare genom alla tider utan tvekan. Synd att han gick sönder på slutet.

Martin Thörnberg

— En pålitlig poänggörare som är beredd att ta stryk framför mål. En riktig vinnarskalle som jag tror, utan att jag befunnit mig i bås och omklädningsrum, också har varit en pådrivare. Han blir en självklar del av helheten som den femman var.

***

Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.

Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version