Site icon hockeystaden.se

Sundh sitter lugnt i båten: “Kommer inte ta ett förhastat beslut”

Oscar Sundh. Foto: Henrik Skoglund

Efter totalt nio säsonger i HV71 stod det för en månad sedan klart att Oscar Sundh inte skulle erbjudas något nytt kontrakt med klubben. Ett tungt besked för forwarden som tagit föreningen till sitt hjärta. Han poängterar att han inte stänger några dörrar för spel i Sverige nästa säsong – men säger så här till hockeystaden.se om sina närmaste framtidsfunderingar:
— Det hade varit kul att pröva en annan liga, bo i ett annat land och allting som kommer med det.

Nio säsonger, två SM-guld och för evigt inpräntad i HV-supportrarnas hjärta för sin uppoffrande spelstil och sitt sätt att bemöta fansen. Kärleken är besvarad och Oscar Sundh berättar om tiden efter det att han fick beskedet att han inte skulle få vara kvar i HV71.
— Första två veckorna, de var ganska tunga. Då var jag nere, det var mycket känslor och det kändes jobbigt. Men sen dess började det vända och nu känner jag att jag mår bra. Jag sköter ju min egen träning och känner mig ganska fri att jag kan lägga upp det som jag vill, berättar 33-åringen för hockeystaden.se.
— Livet går vidare, men det var tungt att inte vara en del av HV71 längre.

“DET HAR VARIT ÖVERVÄLDIGANDE”

Sundh fortsätter med att beskriva det stöd han fick i samband med beskedet.
— Det har varit helt fantastiskt, det har varit överväldigande. Jag har känt ett enormt stöd. När man själv var lite deppig där för att man inte skulle få vara kvar, det hade ju varit tråkigt om alla bara hade tyckt att det var skönt att man lämnade, säger han och skrattar innan han fortsätter:
— Nu var det ändå många som kände att det var tråkigt och det kändes ju bra. Jag har alltid haft ett härligt stöd av HV-fansen…det var fint, det var det absolut.

För första gången på väldigt länge så sköter Oscar Sundh sin sommarträning på egen hand. Ett koncept han verkar trivas med.
— Det är skönt att inte ha fasta tider hela tiden. Säg att jag har ett pass inplanerat och så dyker upp något, att någon frågar om jag ska hänga med ut och fiska, då kan man dra ut och fiska på förmiddagen och sen kan jag träna på eftermiddagen. Det är flexibelt och man kan flytta om passen, säger han och berättar också att han fått en grovskiss på ett träningsupplägg från HV:s fys-tränare Johan Sandstedt.
— Han har gett mig tips och sagt vad han tycker, men sen kan jag lägga upp det själv, vilka övningar och vilka tider jag vill köra. Sen blir man ju mer intresserad själv och läser och kollar runt och försöker hitta bra grejer att köra. Så det är kul.

STÄNGER INGA DÖRRAR

Oscar Sundh beskriver det som att det inte händer så särskilt mycket just nu på transfermarknaden och han vet i nuläget egentligen ingenting om vilken nästa klubb  eller liga kan tänkas bli.
— Det står ganska still, men det gör det för ganska många spelare och klubbar också. Jag tränar på och sen får vi se helt enkelt vad som händer.
— Det var tungt när jag fick beskedet, så jag har funderat och funderar fortfarande på vad jag skulle vilja göra. Men jag känner ingen stress utan jag sitter lugnt i båten. Jag kommer inte ta ett förhastat beslut.

Oscar Sundh spelade som ung kanadensisk juniorhockey en säsong för St. John’s Fog Devils. Men i övrigt har hans karriär hållit till i Sverige och han berättar att ett utlandsäventyr skulle kännas lockande.
— I och med Corona, man vet ju egentligen ingenting, så jag ville inte stänga några dörrar. Men jag spelade ju juniorhockey i Kanada 05/06 och sedan har jag gjort 14 raka säsonger i SHL, så jag känner nog mest att jag hade velat testa att göra något annat i så fall, nu när det inte blev HV71. Det hade varit kul att pröva en annan liga, bo i ett annat land och allting som kommer med det. Det är väl lite så jag känner nu.

FÅTT TIPS AV FIGREN

För ett år sedan var den förre HV-forwarden och lagkamraten Robin Figren utan kontrakt. Han tog tid på sig att fundera innan han under sommaren beslöt sig för att testa utlandet och spel i schweiziska Kloten.
— Jag och “Figge” är bra kompisar och jag har pratat en del med honom och frågat hur han kände och såg på sin sits. Han tog ju sig tid och kände efter vad han verkligen skulle göra. Han har gett mig rådet att ta mig tid.
— Jag har sommartränat med ett lag nu i 14-15 somrar och kan nog ändå klara av att sköta det själv, så han tyckte att “Ta dig tid och fundera på vad du vill”. Det är där jag är just nu och jag känner väl mer och mer, som sagt utan att stänga några dörrar, att det hade varit kul att testa något nytt, se några andra materialare, andra hallar och allt vad det är, säger han och skrattar.

Robin Figren håller numera till i schweiziska Kloten. Foto: Henrik Skoglund

Har du fått några anbud?
— Nej, jag har inget konkret. Det har ju varit lite intresse och så. Men i många lag och ligor så är det nog ganska passivt just nu. Det har inte hänt så mycket, men det är ingenting jag stressar över och jag kan tänka mig att vänta. Man vet ju inte ens om och när säsongen startar.

Han berättar att det var några klubbar som visade intresse när beskedet kom att han inte längre skulle bli kvar i HV71.
— Det var några klubbar i SHL som var lite sugna på att se vad som händer, men inga kontrakt eller så. Men så mycket mer än så har det inte varit. Jag har inte pratat så mycket med min agent heller. Jag funderar på lite här så får vi se vad som händer.
— Jag och min sambo ska ha vårat första barn i september, det är ju också någonting som måste tas med i beräkningarna. Det hade ju varit att varit kvar här i Jönköping ett år till. Men nu är det som det är, nu blir det någon form av äventyr och det blir spännande.

***

Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.

Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version