Site icon hockeystaden.se

LISTA: NHL-svenskarna som spelat i Hockeyettan

Sverige är en av världens främsta leverantörer av NHL-spelare. Även Hockeyettan har ett finger med i spelet och hittills denna säsong har inte mindre än 19 spelare med historik i den svenska tredjeligan fått speltid i världens bästa liga.

Denna artikel är en del av Hockeystaden premium unlocked. Klicka här för att ta reda på mer. Uppgifter om hur du går tillväga för att betala din prenumerationsavgift finns efter denna artikel.

Säsongen är ju faktiskt inte över i Nordamerika och man siktar fortfarande på att slutföra säsongen på ett eller annat vis. I AHL finns det några spelare med historik i Hockeyettan som ännu inte fått speltid i NHL under innevarande säsong. Men hittills är det alltså 19 spelare som någon gång beträtt en is i Hockeyettan. Vissa har varit mer framgångsrika än andra i den svenska tredjeligan.

FARMARKLUBBEN BLEV JACKPOT FÖR FBK – OCH NHL

Det fanns en tid när Färjestad körde utan J20-lag, istället lät man sina talanger blomma i den lokala klubben Skåre i Hockeyettan. Ett koncept som har visat sig vara framgångsrikt med många bra spelare som utvecklats genom den modellen. Tre av dem har återfunnits i NHL under säsongen.

Oscar Klefbom (b), Edmonton Oilers

Klubbar: IFK Munkfors och Skåre BK
Matcher: 17
Poäng: 0+2

Kommentar: Är numera en av Edmontons viktigaste spelare.

Marcus Johansson (fw), Buffalo Sabres

Klubbar: Skåre BK
Matcher: 24
Poäng: 7+15

Kommentar: 29-åringen har hittills spelat 648 NHL-matcher för Washington, Boston och Buffalo.

Jonas Brodin (b), Minnesota Wild

Klubbar: Skåre BK
Matcher: 21
Poäng: 1+6

Kommentar: Står just nu på 555 NHL-matcher. Samtliga för Minnesota.

KLUBBEN SOM HAFT TVÅ FRAMTIDA NHL-SPELARE

Joakim Nygård (fw), Edmonton Oilers

Klubbar: Sunne IK
Matcher: 10
Poäng: 1+1

Kommentar: Man skulle kunna tro att Nygård också är en del av det numera nedlagda samarbetet Färjestad/Skåre. Men nej, så är det inte. Nygård spelade i Sunne som junior mellan 2009 och 2011 och fick sin första dos av seniorrutin där.

Jakob Lilja (fw), Columbus Blue Jackets

Klubbar: Sunne IK
Matcher: 3
Poäng: 0

Kommentar: Spenderade faktiskt en säsong i Sunnes juniorverksamhet som 16-åring där han var lagkamrat med Nygård. Fick möjligheten att spela tre matcher med klubbens a-lag innan karriären fortsatte i Rögle, Linköping och Djurgården innan han till denna säsongen åkte över Atlanten.

KARRIÄRERNA SOM TOG FART I HOCKEYETTAN

Alexander Edler (b), Vancouver Canucks

Klubbar: Jämtlands HF
Matcher: 24
Poäng: 3+6

Kommentar: Resan mellan Hockeyettan och NHL gick snabbt för den dubble världsmästaren. Säsongen 03/04 spelade han a-lagshockey för Östersunds IK, som vid tiden hette Jämtlands HF. Efter två år med spel för Modos J20-lag och Kelowna i den kanadensiska juniorligan WHL NHL-debuterade Edler för Vancouver säsongen 05/06. Han spelar kvar i Canucks än idag och gör sin andra säsong som assisterande lagkapten.

Patric Hörnqvist (fw), Pittsburgh Penguins

Klubbar: Väsby IK
Matcher: 66
Poäng: 21+18

Kommentar: Debuterade som 16-åring i Väsbys a-lag och gjorde sedan två säsonger i klubben innan karriären tog honom vidare till först Djurgården och sedan NHL där han vunnit Stanley Cup två gånger med Pittsburgh. Utöver det så har han även VM-guld med Tre Kronor på meritlistan.

Oliver Ekman Larsson (b), Arizona Coyotes

Klubbar: Tingsryds AIF
Matcher: 27
Poäng: 3+5

Kommentar: Hann som 16-åring med en a-lagssäsong i moderklubben Tingsryd innan flyttlasset gick till först Leksand i allsvenskan och sedermera NHL och Arizona. Har dubbla VM-guld på meritlstan.

Anton Strålman (b), Florida Panthers

Klubbar: Skövde IK
Matcher: 27
Poäng: 4+8

Kommentar: Som 17-åring var han med om att föra upp Skövde till Hockeyallsvenskan. Spelade sedan vidare ytterligareen säsong i klubben innan karriären gick vidare till Timrå och sedan NHL.

Robert Hägg (b), Philadelphia Flyers

Klubbar: Tierps HK
Matcher: 30
Poäng: 2+9

Kommentar: Hade faktiskt två a-lagssäsonger redan innan han flyttade till Tierp. Hägg spelade division 2-hockey för moderklubben Gimo och debuterade redan som 13-åring där. Via Modo tog han sedan klivet över Atlanten där han är kvar än idag i Philadelphias organisation.

Pär Lindholm (fw), Boston Bruins

Klubbar: Piteå HC
Matcher: 26
Poäng: 7+13

Kommentar: Lyckades inte ta en plats i Skellefteås a-lag som ung och efter utlåning till Sundsvall i Hockeyallsvenskan så tog han nya tag i Hockeyettan med Piteå.Han var en av de tongivande spelarna när laget tog sig till kvalserien mot allsvenskan och efter den säsongen har karriären bara gått uppåt för Lindholm som vunnit fyra SM-silver genom karriären.

Joel Persson (b), Anaheim Ducks

Klubbar: Kristianstads IK och Tyringe Soss
Matcher: 121
Poäng: 16+44

Kommentar: Inledde sin seniorkarriär i Kristanstad i ettan innan han klev ner i division två. Först med spel för moderklubben Osby och sedan Tyringe. Det var i den sistnämnda klubben det första stora lyftet kom och han var med att spela upp dem till ettan. Efter ytterligare en säsong drog han vidare till Kristianstad där han gjorde dundersuccé och fick ett SHL-kontrakt. Resten är som man brukar säga historia. Ryktas vara på väg tillbaka till Växjö.

Jonathan Ericsson (b), Detroit Red Wings

Klubbar: Vita Hästen
Matcher: 43
Poäng: 2+7

Kommentar: Har gjort 680 NHL-matcher för Detroit. Men allting tog sin början hemma i Norrköping där säsongen 02/03 spelade en hel säsong för moderklubben Vita Hästen i Hockeyettan. Eller Hästen Hockey som klubben lystrade till på den tiden. Via tre säsonger i Södertälje tog han sedan klivet över Atlanten.

DE HAR OCKSÅ LIRAT I HOCKEYETTAN

Joel Kellman (fw), San José Sharks

Klubbar: Borås HC
Matcher: 1
Poäng: 1+0

Kommentar: Var utlånad en match till Borås från Malmö som junior. Slog igenom först i moderklubben Karlskrona och sedan i Brynäs.

Jesper Boqvist (fw), New Jersey Devils

Klubbar: Hedemora SK
Matcher: 2
Poäng: 0

Kommentar: Spelade två matcher som 15-åring i moderklubbens a-lag innan karriären gick vidare i Brynäs. Har under säsongen gjort 35 matcher och 4 mål i NHL.

Anton Lindholm (b), Colorado Avalanche

Klubbar: Piteå HC
Matcher:1
Poäng: 0+1

Kommentar: Som junior i Skellefteå fick backen från Varuträsk chansen i en match i Hockeyettan.

Anders Nilsson (mv), Ottawa Senators

Klubbar: Kalix UHC
Matcher: 1

Kommentar: VM-hjälten från 2018 var utlånad en match som junior till Kalix från Luleå.

Adam Werner (mv), Colorado Avalanche

Klubbar: Köping HC och Forshaga IF
Matcher: 3

Kommentar: Från Mariestad från början, men där blev det inga seniormatcher. Hockeyettanrutinen kommer istället från hans tid i Färjestad då han var utlånad som junior. Gjorde stor succé under sin NHL-debut för Colorado tidigare denna säsong.

Anton Forsberg (mv), Carolina Hurricanes

Klubbar: AIK Härnösand
Matcher: 2

Kommentar: Seniordebuterade i moderklubben som 15-åring och den matchen slutade med en mindre smickrande räddningsprocent på 71,4 och ett GAA på 6. Man kan lugnt påstå att det har gått bättre för målvakten sedan dess. Var tillbaka för ytterligare en a-lagsmatch ett par år senare, då som utlånad från Modo.

***

Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.

Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version