Site icon hockeystaden.se

10 år (+ en dag) sedan guldet på Hovet – vad hände sedan?

Igår var det tio år sedan Teemu Laine skickade in den avgörande pucken på Hovet och gav HV71 sitt fjärde SM-guld. Nedan går hockeystaden.se igenom truppen, hur karriären gick vidare och vad spelarna gör idag.

MÅLVAKTER:

1. Stefan Liv

Som vanligt i slutspel så storspelade Stefan Liv och tog HV71 till klubbens fjärde SM-guld, målvaktens tredje. Blev populär i finalmotståndaren Djurgårdens läger då han i en TV-intervju direkt efteråt menade att de lika gärna hade kunnat dela guldet, då det var så jämnt i finalserien. Lämnade HV71 efter guldet för att spela för Sibir Novosibirsk i KHL. Där blev det succé och han värvades till storsatsande Lokomotiv 2011. På väg till premiären i Minsk kraschade Lokomotivs flygplan och samtliga spelare och ledare från laget omkom. Stefan Liv blev 31 år. Har fått ge namn åt Stefan Liv Trophy som delas ut varje år till SM-slutspelets mest värdefulle spelare.

35. Andreas Andersson

Fick inte spela särskilt mycket bakom Stefan Liv. Men när han väl fick chansen så gjorde han det oftast väldigt bra. Blev kvar i HV71 fram till 2012 innan han lämnade för Linköping. Efter att karriären fortsatt i ytterligare några klubbar la han plocken på hyllan 2015 och han är numera målvaktstränare i Växjö Lakers.

BACKAR:

7. Per Gustafsson

Vann sitt fjärde och sista SM-guld i kavaj då skador satte stopp för större delen av slutspelet. Satte punkt för en makalös karriär som förutom gulden även innehöll spel i NHL och landslaget. Totalt blev det 20 säsonger i HV71 och 734 SHL-matcher. Sedan 2015 är han sportchef och tränare i Hockeyettan-klubben HC Dalen.

Pelle Gustafsson. Foto: Henrik Skoglund

8. Daniel Grillfors

Gjorde drygt sex säsonger i HV71 och vann två SM-guld. En underskattad back som stannade i HV71 fram till 2012 innan karriären gick vidare i Linköping, Schweiz och Finland. Avslutade med en säsong för Mora i SHL 17/18 men var sedan tvungen att lägga ner karriären på grund av en efterhängsen skada. Var under en kortare period assisterande tränare bakom Jeff Jakobs i Mora i allsvenskan under säsongen som var, men båda fick lämna på grund av bristande sportsliga resultat i november.

19. Johan Björk

Var kvar i HV71 ytterligare en säsong innan han under några år varvade spel i utlandet med spel i allsvenskan för moderklubben Malmö. Var med och tog upp klubben i SHL 2015 och spelade ett tiotal matcher för klubben i högstaligan säsongen efter. Avslutade i allsvenska IK Pantern 16/17. Gjorde comeback för samma klubb säsongen som var i division 3 och 35-åringen visade att han har sina skills kvar. 23 poäng på 25 matcher blev det.

21. Pasi Puistola

Backen hade en makalös säsong och gjorde totalt 50 poäng om man bakar samman grundserie och slutspel. Var kvar i HV71 ytterligare en säsong och på våren 2011 var han med och slog den forne backpartnern David Petrasek i en klassisk VM-final mellan Sverige och Finland. Spelade vidare i KHL och finska ligan innan karriären avslutades 2017. Är numera assisterande coach i Tappara Har en son, Patrik Puistola, som spås en lysande framtid och han spelade bland annat JVM för Finland i vintras.

22. David Petrasek

Om backkollegan Puistola hade en makalös säsong så kan Petraseks 09/10 inte beskrivas på annat sätt än fenomenal. Bakar man samman grundserie och slutspel så landar vi på en summa av 64 (20+44) poäng. Lämnade för KHL efter guldet, men kom tillbaka till moderklubben i början av 2012 och gjorde ytterligare tre säsonger. La skridskorna på hyllan 2015 och kan numera titulera sig krögare. Tillsamman med bland andra Björn Melin driver han numera resturang El Gordo i centrala Jönköping.

David Petrasek på sin restaurang El Gordo. Foto: Henrik Skoglund

28. Adam Almquist

Inför säsongen var han inte ens en del av a-laget. Men flyttades upp efter en succéstart med J20-laget. Den då 19-årige backen gjorde elva poäng i slutspelet och det vara bara Petrasek och Puistola som var vassare bland backarna i HV71. Har spelat i både NHL, KHL, NLA och i SHL-konkurrenten Frölunda. Har vunnit ytterligare mästerskap med både Frölunda och Bern i Schweiz under karriären. Efter en stark säsong i KHL senast står 29-åringen just nu utan kontrakt.

38. Nichlas Torp

Var då en ung och lovande back på väg upp i karriären. Lyckades aldrig riktigt ta en ordinarie plats i HV71. Spelade en säsong till efter guldet innan han lämnade för Timrå 2011. Efter det har karriären gått vidare i en rad klubbar i SHL och Tyskland. Inledde den senaste säsongen i HC Dalen i Hockeyettan innan han hamnade i Oskarshamn där han ska spela även nästa säsong.

Nichlas Torp. Foto: Henrik Skoglund

44. Janne Niinimaa

Det var en riktig rutinerad pjäs som sportchefen Fredrik Stillman plockade intill HV hösten 2009. Niinimaa kom till HV71 med 741 NHL-matcher, ett VM-guld och tre finska mästerskap under bältet och blev omgående en viktig del av laget. Gick vidare till Luleå efter guldet och avslutade faktiskt karriären med sju matcher för Asplöven i allsvenskan säsongen 12/13. Finländaren har bland annat jobbat som TV-kommentator efter karriären.

47. Lance Ward

Kom till HV71 första gången 2006 och blev omgående fansens favorit för sitt kompromisslösa och hårda spel. Trots “bara” 182 matcher i HV-tröjan är han klubbens tredje mest utvisade spelare genom tiderna med 703 minuter på botbänken, nästan tolv hela matcher. Var med vid guldet 2008 och efter en säsong i Tyskland återvände han och vann även 2010. Avbröt säsongen 10/11 och flyttade hem till Kanada då hans son blev allvarligt sjuk.

Lance Ward på återbesök i Jönköping. Foto: Henrik Skoglund

I december 2016 var han tillbaka i Jönköping för att ta emot publikens hyllningar och jag passade på att intervjua honom då för Hockeysveriges räkning.
— Min roll uppskattades här och det är säkert en bidragande orsak till att trivdes så bra som jag gjorde. Mina lagkamrater uppskattade vad jag gjorde och det är faktiskt fortfarande lite chockerande att jag var så pass välkomnad här som jag var, att jag var en favorit hos fansen, när det enda jag gjorde var att spela med hjärta och passion, stod upp för mina lagkamrater och gjorde vad jag kunde för att hjälpa laget att vinna, berättade han om sin tid i Jönköping.

Lance Ward driver numera en hockeyskola hemma i den kanadensiska staden Lloydminster.

FORWARDS:

9. Mattias Tedenby

20-årige Tedenby etablerade sig under säsongen på allvar i SHL och fick kröna det med ett starkt slutspel. Försökte sedan slå sig in i NHL under fyra säsonger innan han åkte tillbaka till Jönköping 2014. Hann med att vinna sitt tredje SM-guld plus en riktigt stark säsong 18/19 innan spel i utlandet lockade igen. I schweiziska Davos har det blivit stor succé och ryktet säger att Mattias Tedenby spelar i KHL nästa säsong.

Mattias Tedenby svarar på journalisternas frågor efter en match. Foto: Henrik Skoglund

10. Martin Thörnberg

Var en del av den fruktade formationen med Johan Davidsson och Jukka Voutilainen. Spelade en säsong till i HV71 innan han drog österut för fyra säsonger i KHL. Återvände till HV71 2015 och var i allra högsta grad delaktig till guldet 2017. Fick inte nytt kontrakt efter säsongen som var och står just nu klubblös.

Martin Thörnberg intervjuas i samband med att HC Dalen fyllde 50 år. Foto: Henrik Skoglund

11. Johan Lindström

En slitvarg som under karriären vann två SM-guld med HV71. Lämnade klubben 2014 och rundade av med en säsong i moderklubben HC Dalen. Då var Dalen nykomlingar i Hockeyettan och Lindström var den som spelade fram till målet borta mot Olofström som innebar att klubben klarade sig kvar utan negativt kval. Jobbar numera på Bergmans möbler och levererar möbler.

Johan Lindström. Foto: Henrik Skoglund

13. Oscar Sundh

Kom som ny från Timrå och fick omgående vara med att vinna SM-guld. Efter en allvarlig huvudskada fick han inget nytt kontrakt och spelade för Luleå och Linköping 2013 till 2015 innan han kom åter till HV71. Har blivit en riktigt kultspelare hos fansen och kärleken är besvarad. Fick inget nytt kontrakt efter den senaste säsongen och forwarden står just nu utan klubb.

Oscar Sundh. Foto: Henrik Skoglund

16. Kris Beech

Gjorde en säsong innan han lämnade för spel i Schweiz, men kom snabbt tillbaka till HV71 en bit in på guldsäsongen och stannade sedan ytterligare en innan karriären drog vidare till andra platser. Avslutade 2016 med en säsong för Belfast Giants på Nordirland. Jobbar numera som mental coach med inriktning på meditation och mindfulness.

17. Andreas Falk

Var en viktig del av den kärna spelare som under 00-talet hjälpte till att bibehålla vinnarkulturen i omklädningsrummet. Vann två guld. Lämnade HV 2012 för fyra säsonger i Kölner Haie i Tyskland. När han återvände till Sverige blev det två år i Luleå innan han la av efter ett kortare gästspel tillbaka i HV71 under 17/18. Bor i Jönköping och jobbar numera som spelarutvecklare i HV.

24. David Ullström

Då var han en ung och lovande forward i HV71. Sedan dess har Ullström etablerat sig på högsta nivå och spelat hockey i både NHL, KHL och NLA. Vann guld även 2017 med HV71, men då fick han bli mästare i kavaj efter en skada i början av slutspelet. Oviss framtid för 31-åringen som gjorde en stark säsong för Biel i Schweiz senast, men där kontraktet går ut i vår.

David Ullström. Foto: Henrik Skoglund

26. Simon Önerud

Var då i början av sin karriär och höll mest till i fjärdekedjan. Varvade faktiskt med spel i både J20-laget och allsvenska Troja under säsongen. Lyckades inte ta någon ordinarie plats säsongen efter heller och gav sig ut på utflykt till både Timrå och Modo innan han återvände 2015. Blev stor hjälte vid SM-guldet 2017 när han 11:11 (Med nummer 11 på ryggen) in på förlängningsspelet avgjorde match sju på hemmaplan mot Brynäs.

39. Jukka Voutilainen

Kom till HV71 2006 och hann under sina sex år i Jönköping med att vinna två SM-guld och slå sig in som en av klubbens stora genom tiderna. Avrundade sedan karriären med tre säsonger för moderklubben Kalpa i Finland innan han la av. Skulle egentligen fortsatt karriären i Tyskland, men skador ställde till det.

40. André Petersson

Junior som stod för en lovande grundserie med tio mål och fem assists. Spelade inte jättemycket i slutspelet. Hade stora bekymmer med sin rygg som yngre och det hämmade honom en del. Efter att ha testat i Nordamerika under ett par säsonger har han sedan 2014 spelat i KHL och är näst bäste svenske poängplockare i ligan genom tiderna. Står just nu utan kontrakt, men ryktet säger att han ska fortsätta i KHL även nästa säsong.

76. Johan Davidsson

Det behövs väl knappast någon närmare presentation av denne herren. Var med redan 1995 och vann SM-guld med moderklubben, då som 19-åring. Var iväg från Jönköping mellan 1997 och 2001 då han spelade i Finland och NHL. Sedan återkomsten var han lagets kapten och vann ytterligare tre guld innan en skada tvingade honom att sluta 2014. Har tröjan i taket och gjorde totalt 776 matcher och 561 poäng för HV71 i SHL.

Har sedan 2014 varit assisterande sportchef i HV71.

Johan Davidsson. Foto: Henrik Skoglund

91. Björn Melin

Den tekniske och avige forwarden var med vid samtliga guld mellan 2004 och 2010. Ändå hann han med att gästspela två säsonger i Malmö och Anaheims organisation. Lämnade för KHL direkt efter guldet och återkom sedan efter två säsonger i AIK. La av en bit in på säsongen 15/16 och har efter karriären en hel del bollar i luften. Tillsammans med Teemu Laine driver han träningsanläggningen Speed Center och tillsammans med David Petrasek restaurangen El Gordo.

Björn Melin. Foto: Henrik Skoglund

92. Teemu Laine

Blev slutspelets store hjälte när han avgjorde final sex på Hovet i sudden, var redan innan det omåttligt populär bland HV-fansen. Efter tre säsonger i KHL återvände han till Jönköping, där han rotat sig. Tvingades lägga av på grund av skador och driver nu tillsammans med Björn Melin ett gym och friskvårdsanläggning i Jönköping.

97. Per Ledin

Var med och vann sitt andra SM-guld med HV71 och stannade kvar i klubben fram till 2013 innan karriären drog vidare. Bland annat har det blivit spel för Luleå, Malmö och Karlskrona i SHL. Har hunnit fylla 41 år, men har officiellt ännu inte aviserat att han lagt av. Har dock inte spelat något under säsongen 19/20. Får vi se en comeback nästa säsong?

Tränare: Janne Karlsson
Assisterande tränare: Thomas Ljungbergh och Fredrik Olausson

***

Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.

Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version