Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Var hamnar HV.s guldhjälte?

Målvakten Linus Söderström har ett par tunga år bakom sig med skador. Nu ska han vara fri från dessa och då är frågan var hans karriär tar vägen nu för en välbehövlig omstart?

Våren 2017 var Linus Söderströms stora show. Som SHL-rookie briljerade han i kassen när HV71 tog sitt femte SM-guld. Han sajnade ett NHL-kontrakt med New York Islanders och spelade sedan säsongen efteråt på lån i HV71. Men det blev bara 14 matcher då skador satte stopp och skadehelvetet har fortsatt att förfölja den talangfulle målvakten även på andra sidan Atlanten. På tre säsonger (senaste HV-säsongen inkluderad) har 23-åringen bara spelat 18 matcher.

BLICKAR MOT EUROPA

Nu har kontraktet med New York Islanders gått ut och den stora frågan är vilken klubb han hamnar i nu. Enligt vad agenten Christian Sjögren berättade för Hockeynews tidigare idag så är målvakten återställd från sina skador nu och nu handlar det om att hitta en klubb där målvakten får spela matcher. Sjögren berättade vidare för Hockeynews att det finns intresse från två NHL-klubbar. Men blickarna mot Europa ligger närmare till hands och där tittar man på klubbar i SHL, Hockeyallsvenskan och Finland.

Linus Söderström har gång efter annan berättat hur bra han trivdes i HV71 och det är väl ingen lögn att påstå att de nog hade varit hans egna förstaval om flyttar tillbaka till Sverige. Men där är dörren stängd för kommande säsong då de redan sitter med Jonas Gunnarsson och Hugo Alnefelt som målvaktspar.

SHL i övrigt torde bli rätt svårt då 12 av 13 övriga lag har fullt på målvaktssidan till kommande säsong. Det fjortonde gänget skulle förvisso kunna passa Söderström som handen i plockhandsken då det handlar om Örebro, en klubb med en tränarstab med Niklas Eriksson i spetsen som kan konsten att ha tålamod och få individer att växa. Men jag tror ändå att man jobbar hårt för att förlänga med Dominik Furch där. Sedan vet jag inte riktigt hur Växjö ska göra, om de ska plocka in en målvakt till bakom Fasth. Där finns redan Erik Källgren och man får väl anta att de vill ge honom chansen på allvar då de sajnade ett avtal på två år med honom när de värvade honom från AHL i vintras.

AIK VERKAR UTESLUTET

Då återstår bara Hockeyallsvenskan i Sverige och där är det än så länge rätt öppet. Toppsatsande AIK spikade sitt målvaktspar häromdagen med Claes Endre och Edvin Olofsson från Hockeyettan. Enligt uppgifter till hockeystaden.se så har AIK varit sugna på Linus Söderström. Det tillbakavisas dock av sportchefen Anders Gozzi som på frågan om AIK varit intresserade av Söderströms tjänster till nästa säsong svarade nej när jag frågade honom. Det blev också nej från Gozzi på frågan om han finns på radarn just nu inför nästa säsong.

En skadefri Söderström som kommer in rätt i en klubb och trivs har alla möjligheter i världen att bli en kvalhjälte framåt våren 2021. Med tanke på vilken tid vi befinner oss i så är det svårt att redan nu sia om potentiella toppklubbar i andraligan nästa säsong. Men Björklöven blir väl att räkna med nästa år igen och de har ännu inte officiellt gått ut med några nya målvakter efter att Joe Cannata och Mattias Pettersson lämnat. Kan Per Kenttä locka Söderström till Umeå? Det återstår att se.

Ett annat gäng som skulle kunna bli att räkna med även nästa säsong är Timrå, där hänger mycket på om Jonathan Dahlén stannar eller ej. De har inte heller några målvakter klara till nästa säsong och där tror jag målvaktstränaren Peter Hirsch skulle kunna göra mycket för Söderströms väg tillbaka till toppen. Dansken har ju skickat Johan Mattsson, Henrik Haukeland och Victor Brattström till högre ligor under sin tid i klubben och kan sin sak. Lägg därtill att Timrå som klubb överlag verkar vara en trevlig miljö att tävla och utvecklas i.

BÖR HANDLA OM TRE KLUBBAR I SVERIGE

Ska Linus Söderström till Sverige och spela nästa säsong, och det inte blir SHL, så tror jag han vill till en klubb som har chans att vinna något. Det är tidigt än och svårt att plocka ut givna toppkandidater i allsvenskan. Förutom de två jag nämner ovan, så har jag en känsla av att Södertälje kan vara med däruppe och bråka. Men de har redan spikat sitt målvaktspar och jag tror inte de kommer bryta några kontrakt med dessa.

Vita Hästen tog stora kliv säsongen som var och känslan kring klubben är återigen positiv efter några mörkare år. Där har man endast Oscar Masiello på kontrakt. Viktor Kokman ser ut att lämna och jag ställer mig frågande till om man verkligen kan utesluta en fortsättning för Niklas Lundström där? Jag tror att deras målvaktssida redan är spikad och att de inte har plats för Söderström. Det hade annars kunnat bli ett bra samarbete, målvakten var ju utlånad dit från Djurgården året innan han kom till HV och gjorde det bra i Norrköping.

För att summera: Blir det Sverige för Söderström så bör det handla om tre klubbar som kan bli aktuella. Örebro (Om deras önskan om Furch spricker), Björklöven eller Timrå. Men sen vet man aldrig vad som kan hända under försäsongen med skador och dylikt. NHL kanske rycker någon SHL-klubbs tilltänkta målvakt och det skulle kunna öppna dörren för Söderström.

***

Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.

Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version