Site icon hockeystaden.se

RANKING: Sveriges bästa hockeydistrikt

Vilket av landets 22 hockeydistrikt det egentligen är som är starkast? Hockeystaden.se har nu gått till botten med detta och ger er nedan med siffrornas hjälp svaret på vilket distrikt som just nu är bäst i Sverige.

Serierna som har räknats med är SHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan och SDHL. Klubbarna har delats in i respektive distrikt och getts en koefficient beroende på vilken liga de tillhör. SHL har fått en fyra i koefficient, Hockeyallsvenskan en trea och Hockeyettan/SDHL en etta. Denna koefficient har sedan multiplicerats med snittpoängen respektive klubb samlade på sig under årets grundserie. Sedan har klubbarnas poäng adderats till distriktet och därmed gett den totalpoäng som denna ranking baseras på.

Ju fler och framgångsrikare klubbar ett distrikt har, desto högre poäng alltså.

22. Bohuslän/Dalsland, 0 poäng
21. Gotland, 1,68 poäng
20. Jämtland/Härjedalen, 2,06 poäng
20. Hälsingland, 2,06 poäng
18. Västergötland, 4,51 poäng
17. Medelpad, 6,17 poäng
16. Uppland, 6,28 poäng
15. Västmanland, 6,45 poäng
14. Blekinge, 7,74 poäng
13. Göteborg, 7,98 poäng
12. Södermanland, 8,05 poäng
11. Gästrikland, 8,36 poäng

10. Ångermanland, 8,40 poäng

Detta stolta hockeydistrikt har efter några tuffa år fått lite vind i seglen igen i och med Modos framgångar den här säsongen i Hockeyallsvenskan. Tyvärr gick det desto sämre för klubbens lag i SDHL, och det var något som drog ner totalpoängen. Inte heller rosade Örnsköldsvik marknaden i Hockeyettan.

9. Örebro län, 9,33 poäng

Örebros starka säsong i SHL ligger givetvis bakom denna höga placering. Men inte enbart. I Hockeyettan gick Lindlöven starkt och tog sig till Allettan. Dessutom får man räkna med Kumlas resultat också.

8. Östergötland, 10,78 poäng

Det var ett tag sedan Vita Hästen hade vind i seglen, men i år öste de på rätt bra i Hockeyallsvenskan och hjälpte till med att dra upp landskapets totalpoäng. Faktum är att de, enligt den här undersökningens sätt att räkna bara var några tiondelar ifrån antagonisten i söder, SHL-laget Linköping. LHC:s har en tung säsong bakom sig och detsamma hade klubbens representationslag i SDHL.

7. Dalarna, 12,08 poäng

Leksand är såklart dragloket här, därefter följer Mora som spottade upp sig mot slutet av säsongen. I Hockeyettan drog Borlänge ett tungt lass. I samma liga snittade Malung 1,25 poäng per match. I SDHL lämnade Leksand mycket i övrigt att önska och kunde inte hjälpa distriktet till någon högre poäng.

6. Värmland, 15,81 poäng

Både Färjestad i SHL och Karlskoga i Hockeyallsvenskan gick riktigt bra under sina respektive grundserier. Dessutom gjorde Grums en överraskande bra säsong i Hockeyettan och tillsammans med Forshaga såg de till att ge distriktet sköna poäng till den här rankingen.

5. Västerbotten, 16,66 poäng

Björklöven gjorde lite som de ville i Hockeyallsvenskan och deras rankingpoäng var faktiskt bättre än de flesta SHL-lagens. Däribland Skellefteå som studsade tillbaka efter några tuffare år. Teg tog sig till Allettan och skramlade ihop viktiga poäng här. Tyvärr lyckades vare sig Vännäs eller Lejon att höja poängen så mycket mer.

4. Norrbotten, 18,54 poäng

Luleås båda gäng i SHL och SDHL hade ensamma räckt till för att ta distriktet till en topp tio-placering. Men de fem framgångsrika Hockeyettan-klubbarna Boden, Piteå, Kalix och Kiruna-duon IF och AIF såg till att ta dem hela vägen till en fjärdeplats då de tillsammans stod för 44 procent av de ihopsamlade poängen.

3. Skåne, 18,57 poäng

Av Skåneklubbarna så var det väl egentligen bara Rögle som var riktigt framgångsrika den här säsongen. Malmö landade in på en nionde plats i SHL och i Hockeyallsvenskan tvingades nykomlingen Kristianstad till negativt kval. En våning ner, i Hockeyettan, gick det troll i grejerna för Tyringe som totalt sett under säsongen inte lyckades skrapa ihop poäng nog att höja distriktet. Halmstad (Jodå, Halmstad tillhör distrikt Skåne sedan Halland la ner sitt förbund för ett par år sedan) överraskade hela Hockeysverige i år och kunde med det lägga viktiga poäng till distriktet.

2. Stockholm, 23,60 poäng

Trots tolv lag i de fyra högst rankade serierna så lyckades inte Stockholm skrapa ihop nog med poäng för att hota ettan på den här listan. Djurgården i SHL underpresterade en smula, för att inte nämna AIK i Hockeyallsvenskan. Väsby i Hockeyettan var en av säsongens överraskningar och var faktiskt bara hundradelar ifrån AIK med denna undersöknings sätt att räkna. Det hade kunnat bli oerhört rafflande i kvalserien om den hade fått spelas.

1. Småland, 36,88 poäng

Det dominerande distriktet i svensk ishockey just nu. Tre klubbar (HV71, Växjö och Oskarshamn) i SHL och två (Västervik och Tingsryd) gör naturligtvis att en hel del rankingpoäng kommer “gratis”. Lägg till HV71:s dominans i SDHL och enbart dessa uppräknade lag hade räckt till att ta distriktet till en förstaplats. Framgångsrika klubbar i Hockeyettan gör att de kunnat dra ifrån med nästan 13 poäng gentemot tvåan Stockholm.

***

Materialet på hockeystaden.se är gratis att läsa. Vill ni hjälpa till att stötta arbetet med sajten? Summan är valfri och kan med fördel sättas in på bankgiro: 5196-9855. Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version