Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Nu är tiden kommen att stänga SHL

Corona-virusets framfart har satt hela världen i gungning. Idrottsvärlden är inget undantag och nu menar Henrik Skoglund att det är läge att tillfälligt stänga SHL och alla andra inhemska hockeyligor.

Jag läste i helgen att man i Schweiz diskuterar att stänga NLA under säsongen 20/21 så tillvida att inget lag åker ur, men däremot kommer man tillåta att ett lag flyttas upp från NLB. Vi får se hur den där diskussionen slutar, i Sverige har jag inte ens sett att den varit på agendan och det är något jag tycker är lite synd.

Missförstå mig inte här nu. Jag är en anhängare av rörlighet mellan de olika nivåerna i seriesystemet och jag vet inte hur många gånger jag prioriterat bort SM-slutspelet i hockey för att istället kolla på en kvalmatch. Där himmel möter helvete på riktigt och där står mer än bara hockey på spel. Vi snackar jobb som riskerar att ryckas undan å ena sidan, medan det åt andra hållet kan skapas fler arbetstillfällen. För att ta ett exempel.

Vi vet ännu inte hur svensk ishockey kommer må när väl den värsta Corona-krisen är över. Kommer sponsorintäkter minska? Självklart! Kommer klubbar gå omkull? Högst troligt! Kommer vi få se en helt annan hockeyverklighet? Ja, det är jag övertygad om…

Jag har funderat väldigt mycket på det där varför Schweiz diskuterar detta förslaget. Det är väl troligtvis för att skapa lugn och ro hos klubbarna efter den här fullständiga ekonomiska katastrofen som drabbat dem med inställt slutspel och därigenom missade intäkter. Kan man då ge löfte till en sponsor att man kommer spela minst två säsonger till i högsta ligan så blir det kanske lite lättare att gå in med kapital i en mer långsiktig satsning. Dessutom behöver inte klubbar som redan kämpar med ekonomin behöva oroa sig för att förstärka laget med svindyra värvningar då risken att åka ur ju är borta.

En stor nackdel med det här är ju att klubbarna i NLB naturligtvis lär satsa som aldrig förr nu när det ligger en friplats högre upp i potten. Det kan knappast gagna deras ekonomi.

En annan aspekt som slagit mig är denna: Coronakrisen, sett ur ren smittosynpunkt, kommer långt ifrån vara över till hösten när säsongen 20/21 är tänkt att starta. Däremot lär den nog ha lättat en smula, om jag får tänka positivt för ett slag. Det gör att det kanske, kanske ändå kan finnas möjligheter att starta säsongen. Om än med publika begränsningar. Dessutom lär det finnas tillförlitliga tester att tillgå när vi är så långt framåt i tiden och därför borde det rimligtvis kunna gå att säkerställa att inga smittade spelare finns med under matcherna.

Kruxet här blir ju: Vad händer om en spelare i ett lag testas positivt för Corona? Då sätts ju hela laget i karantän får man förmoda.

Min lösning på detta blir då att laget får lämna WO under hela karantäntiden, alternativt att de matcher som missas stryks helt och hållet. Med detta sätt så skulle vi ändå kunna få någonting som liknar en säsong under 20/21. Sedan kan yttre omständigheter (läs Corona) påverka vissa lag i mycket hög utsträckning. Men tar vi bort risken att åka ur så får vi helt enkelt leva med att det kanske inte blir något slutspel för en klubb som haft oturen att ha en eller flera smittad spelare i laget.

Om vi då applicerar detta rakt av på det svenska seriesystemet: Som jag redan skrivit så tycker jag inte att något lag ska åka ur någon serie under detta spelår. Detta skulle ju på så vis ställa till det rejält för Hockeyettan, där säsongen 20/21 var ett år där ligan högst troligt skulle ha bantats inför det nya serieupplägget som träder i kraft 21/22. Men, man kanske kan vänta med det något år?

Om vi bara fokuserar på SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan så anser jag att inget lag bör åka ur och att två gäng från underliggande liga borde beredas möjligheten att ta klivet upp till säsongen 21/22. I Hockeyettans fall så pratar jag om de regionala serierna och då skulle det kunna se ut så här om ungefär ett och ett halvt år.

SHL: 16 lag
HA: 16 lag
HE: 14×4 lag

Vad tycker ni, detta är väl enda vägen att gå? Jag förstår själv att det finns mängder med luckor i resonemanget ovan. Men ska vi få en hockeysäsong till hösten så får vi nog även vara beredda på att en hel förändringar och uppoffringar från många intressenter måste till. En lösning kan nog vara att stänga ligorna för nedflyttning under en säsongs tid.

Vill ni höra mig resonera mer kring detta så kan ni med fördel göra det via den senaste episoden av Mjörnbergs Trashtalk som ni kommer till genom att klicka här.

@hockeystaden

***

Materialet på hockeystaden.se är gratis att läsa. Vill ni hjälpa till att stötta arbetet med sajten? Summan är valfri och kan med fördel sättas in på bankgiro: 5196-9855. Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version