Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Så bör serierna se ut 20/21

Allt tyder nu på att säsongen 2019/2020 ställs in. Frågan som då höjs är hur serieindelningen ska se ut nästa säsong. Nedan får ni ta del av Henrik Skoglunds tankar om det enda rätta att göra.

Fram tills häromdagen så var jag av uppfattningen att resterande delen av säsongen på något sätt skulle avgöras. Att SM-slutspel och kval så skulle spelas utan publik, men med reducerat antal matcher. Men jag har svängt och nu, liksom de flesta andra, att säsongen måste ta slut här och nu. Allt fokus måste ligga på att hindra spridningen av Corona-viruset och idrotten är sekundär.

Precis allt talar nu för att säsongen ställs in. Vilket är bra. Men samtidigt tycker jag så sjukt synd om lag som Björklöven, Modo och Väsby med flera som spelar och spela kval uppåt. Ska hela deras säsong bli tillintetgjord nu på grund av en fladdermus från Wuhan? I Björklöven och Modos fall handlar det om stora investerade belopp som nu går till spillo.

När beslutet om att ställa in säsongen tas, för det kommer tas, så lär ropen om orättvisa hagla bland folk på sociala medier. Hur löser man kvalen? Personligen tycker jag inte att det är rätt tid att prata om rättvisa och orättvisa hit och dit, men det kommer gnällas. Det kommer klagas. Det kommer kosta enormt mycket energi. Enda lösningen som jag ser det är att flytta upp nästan alla lag som just nu befinner sig i kvalspel och låta de som kvalar negativt stanna kvar. Jag har dock gjort ett undantag: Timrå, som just nu leder slutspelsserien, får följa med finallagen Modo och Björklöven upp. Resten i slutspelsserien kvarstannar i Hockeyallsvenskan 20/21.

Gällande Hockeyettan så känner jag att samtliga lag i playoff 3 ska erbjudas plats i Hockeyallsvenskan nästa säsong. Väsby som redan kvalserieklart också. Jag ska illustrera nedan hur detta kan komma att se ut. Det kommer fortfarande finnas luckor att öppna och vråla om orättvisa. Men någonstans måste förbundet och ligorna göra det bästa möjliga av situationen nu.

Låt serierna 20/21 spelas med ojämnt antal lag om så krävs. Det här är ingen tid för diskussioner om kosmetika. Sedan kan man nästa vår kapa av lag genom kval och till säsongen 21/22 återgå till normalt antal gäng.

SHL 20/21 (17 LAG)

Björklöven
Brynäs
Djurgården
Frölunda
Färjestad
HV71
Leksand
Linköping
Luleå
Malmö
Modo
Oskarshamn
Rögle
Skellefteå
Timrå
Växjö
Örebro

HOCKEYALLSVENSKAN 20/21 (18 lag)

AIK
Almtuna
Hudiksvall
Karlskrona
Karlskoga
Kristianstad
Mariestad
Mora
Södertälje
Tingsryd
Tranås
Troja
Vimmerby
Visby
Vita Hästen
Väsby
Västervik
Västerås

HOCKEYETTAN 20/21 (53 LAG)

Gällande Hockeyettan så har de åtta omgångar kvar av sitt kvalspel. Det känns inte rimligt i dessa tider att slutföra det. Här bör man avsluta nu och erbjuda samtliga deltagande lag i kvalet en plats i Hockeyettan till nästa säsong. Alla lär inte kunna tacka ja.

Norra (12 lag)

Boden
Östersund
Piteå
Teg
Kiruna IF
Kiruna AIF
Kalix
Örnsköldsvik
Vännäs
Lejon
Sundsvall
Härnösand

Västra (15 lag)

Borlänge
Grums
Lindlöven
Skövde
Nyköping
Forshaga
Eskilstuna/Linden
Malung
Köping
Kumla
Surahammar
Munkfors
Orsa
Hallstahammar
HC Flyers

Östra (13 lag)

Huddinge
Vallentuna
Wings
Strömsbro
Sollentuna
Hanviken
Enköping
Segeltorp
Hammarby
Tumba
Åker/Strängnäs
Järfälla
Nacka

Södra (13 lag)

Nybro
Kallinge/Ronneby
Halmstad
Kalmar
Mörrum
Dalen
Borås
Hanhals
Tyringe
Mjölby
Vänersborg
Bäcken
Osby

Exit mobile version