Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Så vill jag förändra valen till playoff

Valproceduren i Hockeyettans playoff har blivit en succé. Men går den att vässa till ännu mera och därigenom öka intresset kring fenomenet ytterligare några grader?

Annons: → Nickes.Com – Boka biljetter & resa till Hockey-VM – klicka för paket & priser! ←

Det är liksom inget snack: Systemet i Hockeyettan att de högre rankade lagen i playoff får välja sitt motstånd har blivit en succé. Det skapar surr från omgivningen och innan söndagens val gick spekulationerna varma på sociala medier om vem som skulle välja vem.

Det finns ingenting att anmärka på. Det har blivit en succé.

GÅR DET VÄSSA ÄNNU MER?

Men kan man krydda hela anrättningen mer? Kan man göra det ännu vassare? Det är min fulla övertygelse att man kan det. Varför inte i tur och ordning låta de högre rankade lagen få välja mellan samtliga lag under dem på rankingstegen? Alltså även bland rankade lag. Jag kastade ut frågan på Twitter under söndagen och fick en rätt viktig synpunkt tillbaka gällande det här att hemmaplansfördelen riskerar att försvinna för ett lag som gått sportsligt bra i Allettan.

Ekonomin i Hockeyettan är viktig och Anders motargument ska tas med allra största respekt. Men jag kan ändå inte riktigt komma ifrån det kittlande i mitt förslag. Tänk om, tänk om, vi nästa säsong ställs inför följande scenario inför playoff 1. Följande rent hypotetiska ska tilläggas.

Ranking:

1. Huddinge
2. Borlänge
3. Mariestad
4. Östersund
5. Vimmerby
6. Lindlöven
7. Skövde

Annons: → Nickes.Com – Säkra biljett, boende och resa till EURO 2020. Klicka här! ←

8. Teg
9. Nyköping
10. Strömsbro
11. Visby/Roma
12. Kiruna AIF
13. Kalix
14. Halmstad

Vi vet att lagen i Hockeyettan är ekonomiskt utsatta och att närheten geografiskt är viktig. I detta scenario kommer Huddinge allra högst troligt ta Nyköping. Men hur skulle Borlänge tänka? Visst, Strömsbro är ett hett alternativ, men även Lindlöven, som i detta exempel är rankat, skulle vara ett hett alternativ.

KAN STÄLLA TILL DET FÖR KONKURRENTERNA

Om vi går vidare till Mariestad som har tredjevalet så har de i stort sett bara Norrlandslag att välja mellan. Skulle inte närliggande Skövde vara ett bättre alternativ för dem? Garanterat klirr i kassan med derbymatcher plus det faktum att man kan retas extra mycket med antagonisten genom att plocka bort deras hemmaplansfördel.

Om vi leker med tanken att Huddinge väljer Nyköping, Borlänge väljer Lindlöven och Mariestad plockar Skövde så innebär detta att Teg och Strömsbro skuttar upp som vallag. Visby får ta det som blir över. Förutsatt att ingen tar dem innan såklart.

Jag har full respekt för att hemmaplansfördelen är viktig. Men ska å andra sidan inte det/de gäng som presterat bäst sportsligt i Allettan få fördelen av ett smörgåsbord att välja mellan? Dessutom kommer detta öka surret och “buzzen” än mer i spekulationerna inför. Det kommer bli mer raffinerat och mer ovisst.

Annons: → Nickes.Com – Sugen på Indy500? Klicka här för priser och paket! ←

Sedan ska man ha en sak klar för sig: Det är inte alls givet att de högre rankade gängen alls kommer bli valda. Topplagen vill såklart ha så “enkelt” motstånd som möjligt på sin väg fram. Så att ett högt rankat playofflag väljer ett annat högt rankat playofflag kommer högst troligt inte inträffa så ofta. Men visst kittlar tanken att de k a n göra det?

Exit mobile version