Site icon hockeystaden.se

Tre Kronors utsikter för VM 2020

VM 2019 är ett mästerskap som Tre Kronor helst vill lägga bakom sig. Som regerande mästare för två år i rad hade de stora förväntningar på sig för att ta en tredje seger. En nytt VM-guld hade inneburit att de hamnade lika med Tjeckien som en nation som vunnit VM tre gånger i rad sedan Sovjetunionens fall. 

Men det var just Tjeckien som grusade förhoppningarna och Sverige förlorade en stökig premiärmatch i slovakiska Bratislava. Hela mästerskapet tog sedan stopp i kvartsfinalen mot Finland, som i sin tur gick hela vägen till finalen och blev nya världsmästare.

Tre Kronor håller redan nu på att förbereda sig för VM i Schweiz 2020. De har en ny-gammal förbundskapten som ska leda dem i tre år framåt och det väntar flera landslagsmatcher och förhoppningsvis kan de bli mer samspelta i lägen med och utan puck.

VM i Zürich och Lausanne

Det kommande mästerskapet kommer att hållas i Schweiz. Detta lottades fram redan 2015 och värdstäderna blev Zürich och Lausanne. I Zürich kommer matcherna att spelas på Hallenstadion, som har kapacitet för 11 200 åskådare. I Lausanne finns den något mindre men helt nybyggda arenan Vaudoise Arena. Den har kapacitet för 10 000 åskådare och kommer att slå upp dörrarna under hösten. Den nya arenan ligger i ett enormt sportkomplex som består av tre isrinkar. VM pågår mellan den 8-24 maj.

Som vanligt lottades grupperna direkt efter VM-finalen och Tre Kronor hamnade i en intressant grupp. De hamnade i grupp A, som kommer att spela sina gruppspelsmatcher i Lausanne, som ligger 22 mil från Zürich. Motståndarna blev: Slovakien, Danmark, Tyskland, Vitryssland, Storbritannien och Tjeckien. Sverige kommer att spela sin första match den 8 maj och därefter spela match den 10, 11, 14, 16, 17, och 19 maj. Grupp B består av: Finland, Ryssland, USA, Schweiz, Lettland, Norge, Kazakstan och Italien.

Trots att Sverige inte tog sig längre än till kvartsfinalen är de ändå en av favoriterna att vinna VM. Enligt oddsen för ishockey betting på nätet med 888 Sport är Kanada förhandsfavoriter med oddset 3.80. Sverige kommer inte långt efter med oddset 5.00. Något intressant är att Finland, som är regerande världsmästare, har ett högre odds på 7.00. Förra året sågades laget inför VM på grund av att majoriteten av deras spelare var oerfarna i landslagssammanhang. Nu har de en VM-seger bakom sig, men ändå är de inte klara favoriter.

Sverige tar nya tag

Efter VM lämnade förbundskaptenen Rikard Grönborg Tre Kronor. Trots spekulationer om vem som skulle ta över visade det sig att positionen var fylld sedan ett år tillbaka. Den nya förbundskaptenen är Johan ”Garpen” Garpenlöv. Däremot är han endast ny i positionen som huvudtränare. ”Garpen” är inte nya i Tre Kronor då han tillhörde Grönborgs närmste krets. Sedan 2004 har han till och från haft olika positioner i herrlandslaget och han började som assisterande förbundskapten under Hardy Nilssons ledning. Hans nya assisterande tränare är Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom, som tidigare har var back- respektive forwardcoacher. Stefan Ladhe kommer att behålla sin position som målvaktsansvarig.

Garpenlövs kontrakt sträcker sig till 2023. Det innebär att han kommer att coacha landslaget under OS i Peking 2022 och det är hans stora mål. Han har också stora planer inför kommande VM. Under den förre förbundskaptenens ledning var Tre Kronors resultat svajiga, trots två VM-guld. Den nya förbundskaptenen vill sätta ihop ett starkare och mer balanserat lag för att få ett jämnare resultat. Under hösten kommer han och de assisterande tränarna att sätta sig ned och försöka hitta en trupp som tros bestå av både gamla och nya spelare. Hittills har han varit förtegen om sina planer men han har bekräftat att han kommer att åka till USA och Kanada för att undersöka hur formen är hos de svenska spelarna som till vardags spelar i NHL. Det enda som däremot är säkert är att Joel Lundqvist inte kommer att vara med i landslaget längre. Det meddelade han redan innan VM 2019. Om hans tvillingbror Henrik Lundqvist kommer att sitta kvar som förstamålvakt återstår att se.

Föregående säsong levererade Sverige ojämna resultat i landskamperna. Den enda stora turneringen Tre Kronor vann var Carlson Hockey Games, som arrangerades tillsammans av Sverige och Tjeckien. I både Beijer Hockey Games, Channel One Cup och Karjala Cup slutade de på en tredjeplats. I november spelas de första landskamperna sedan bytet av förbundskapten och det är tydligt att Garpenlöv vill ta ut en trupp som kommer att slå fjolårets resultat.

Först ut: Tjeckien

Det finns två sätt att se på Tre Kronors första VM-match 2020, i vilken de kommer att möta Tjeckien. Några skulle kanske se det som lagen om livets jävlighet medan andra kanske ser det som en chans till upprättelse. Det råder ingen tvekan om att Sverige, baserat på hur deras senaste möte slutade, vill vinna den matchen. Tjeckien vann det mötet med 5-2. En närmare titt på matchen visar att Tjeckien verkligen lyckades med sin taktik, vilken gick ut på att störa de svenska spelarna. Det fanns också en hel del slarv från Sveriges sida och Henrik Lundqvist släppte in ett enkelt skott mot mål som gick honom mellan benen. Stor fokus hamnade även på Tjeckiens stjärna Jakub Voracek. Tjeckien gjorde inte bara mål utan han var också framme och pratade med domarna och blåste upp situationer till större än det var. Detta tog upp mycket tid och det märktes hur irriterade svenskarna blev och hur mycket sämre deras spel blev av det.

Hur de ska undvika att störas av motståndarlaget är något som Tre Kronor sannolikt kommer, och behöver, att arbeta mer med. Garpen har även påpekat att han vill förbättra det defensiva spelet utan puck. Enligt honom var truppen innan hans ledning som bäst när de hade pucken, men när de jagade eller försvarade tappade de övertaget. Eftersom truppen ännu inte är framtagen är det svårt att spekulera i vilken strategi han kommer att använda. Det finns en chans att det är ett alldeles för självsäkert Tjeckien som går in i matchen. Det skulle kunna bli deras fall men i skrivande stund är det verkligen en 50/50-chans att det ena laget vinner över det andra.

I och med sin VM-förlust tappade Sverige på världsrankingen. Just nu ligger de på en fjärdeplats bakom Finland, som delar samma poäng på 3615. Anledning till att Finland fick tredjeplatsen var för att deras VM-seger väger högre. Kanada och Ryssland toppar ledningen men om Sverige kan vinna de kommande turneringarna kan de klättra uppåt igen. Karjala Cup är den första turneringen som väntar och pågår mellan den 7-11 november. En bra placering skulle ta Tre Kronor från deras näst sämsta placering sedan rankingen infördes 2003. Som sämst har Sverige varit rankad femma i världen.

Exit mobile version