Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Det stora säsongstipset

Om en månad drar det igång och vi kan se fram emot ett halvårs spännande och dramatisk hockey. Men hur kommer det sluta då? Henrik Skoglund ger er svaret nedan.

Annons:

Beroende på hög arbetsbelastning och även nya arbetsuppgifter så har min bevakning av Hockeyettan gått ner en rätt rejäl smula den senaste tiden. Det har helt enkelt inte funnits någon tid och energi. Tiden finns väl egentligen inte nu heller, men däremot har energin kommit tillbaka efter en härlig sommar och jag har ägnat de senaste veckorna till att plöja mig igenom allt som rör vår älskade tredjeliga.

Jag känner mig nu mogen att dra ut ett säsongstips rörande den södra serien. Det kan tyckas som smärre idioti att göra detta en månad innan seriestart, men jag tror inte något världsomvälvande kommer att ske i trupperna innan dess.

Min vana trogen fokuserar jag på fyra kategorier och i år ser de ut som följer:

Givna för Allettan
Med i rejset om Allettan
Varken toppen eller botten
Kommer få kvala sig kvar

Kommer få kvala sig kvar

12. Halmstad

Det blev kval ifjol och sedan dess har en rad spelare lämnat för andra klubbar eller pensionering. Stomspelare som Ludwig Larsson, Joakim Persson och Niklas Bunnstedt har alla lagt skridskorna på hyllan och lär lämna svidande hål efter sig.

Samtidigt får man behålla poängmakaren Martin Pärna och hämtar in starka kort i Sebastian Åkesson och Ludvig Nilsson. Men sammantaget känns truppen för tunn och det lär nog bli krigande i bottenregionerna igen. Känslan just nu är att det inte räcker för att undvika kval.

11. Borås

Spännande nykomling som på sikt kan bygga något riktigt bra. Då tänker jag främst på möjligheterna som finns vid sidan av isen i form av faciliteter och en medelstor stad i ryggen. Men i år kommer de få kämpa rejält i botten och nye tränaren Jan Ericson kommer nog ha mycket att fundera över. Ericson kommer från en tjänst som spelarutvecklare de senaste åren i en rad klubbar och de skillsen lär han få behöva använda nu.

Som jag ser på Borås lagbygge så tycker jag de har en spets av toppklass i serien, men där bakom ser det tyvärr för tunt ut för att detta ska hålla över en hel säsong. Spelare som Henrik ErikssonLudvig Jansson, Alexei Sibirtsev och Joonas Huovinen är såna som lätt hade kunnat vara tongivande i vilket Allettanlag som helst. HV-produkten Eriksson har rotat sig i Borås och med sin rutin från SHL, allsvenskan och spel i utlandet blir han ytterst viktig för det här laget. Jansson och Sibirtsev vet hur man piskar in poäng på nivån och den rutinen kommer bli synnerligen viktig.

Henrik Eriksson blir ytterst viktig för Borås kommande säsong. Foto: Henrik Skoglund

Varken toppen eller botten

10. Mörrum

Slog på stora trumman i våras och annonserade en storsatsning som inom några år ska mynna ut i allsvenskan. Marcus Paulsson med svenska och schweiziska mästerskap på meritlistan och närmare 500 matcher i SHL och NLA är tillbaka i moderklubben och han kommer såklart göra det här laget bättre. Inte nog med det. Igår presenterade man också veteranbacken Andreas Frisk. 35-åringen har spelat närmare 500 matcher i allsvenskan och är en garanti för poäng från backplats. Kommer dock från en säsong i Västervik som spolierades av en skada.

Man har också lyckats behålla tongivande spelare som Dave Lindarv och Andreas Silfverberg och mitt intryck från förra säsongen är att de var en pigg nykomling. Men övriga trupper har spetsats i serien och Mörrum har nytt ledarskap på bänken. Jag är inte helt övertygad om att de kan nå en topplacering redan i år. Men de är också alldeles för spetsiga för att vara inblandad i den direkta bottenstriden.

Annons:

9. Tyringe

Som vanligt gjorde Tyringe en bättre vår än höst förra säsongen och som vanligt har de tappat en del spelare till andra lag. Men efter att de senaste åren börjat säsongerna med en relativt orutinerad trupp som växt under säsongen, så undrar jag inte om det ändå kan bli bättre i höst ändå. Tvärtemot mitt tips som nia.

Simon Eriksson och Axel Blomqvist kommer direkt från allsvenskan och Bálint Horváth känns superintressant. Samtidigt stannar bärande spelare från fjolåret i form av målvakten Joakim Strandberg samt utespelarna Oliver CelecKevin Ericson och Andreas Anarp. Det känns stabilare än på flera år i Tyringe och, trots att jag inte har med dem i rejset om Allettan, så varnar jag för att detta kan bli 19/20:s Hanhals. Stor joker-potential.

Med i rejset om Allettan

8. Hanhals

Vad lärde vi oss ifjol? Att aldrig underskatta Hanhals som mycket överraskande gick till Allettan. Under säsongen, våren och sommaren har de tappat en rad tongivande spelare som Max Lindroth, Robin CarlssonPontus Andreasson, Henrik Persson, Mattias Elfström och såklart den unge och talangfulle målvakten Arvid Söderblom.

Men på pluskontot hittar vi bland annat den mycket intressante forwarden Johan Zarwel och vad kan Frölundalånet Jesper Emanuelsson åstadkomma nu när han får en hel säsong i Hanhals? Med coachen Niclas Högberg i spetsen så ska man nog inte underskatta det här laget. De har gjort det förr.

7. Dalen

Haft en hög spelaromsättning under våren och sommaren och tappat spelare som Kevin Karlsson, Kalle Hult, Edwin Johansson, Victor Romfors, Julius Selle Larsson och Jesper Åkerman. Tunga tapp. Samtidigt får de behålla spelare som Erik Glimberg, Oscar Josefsson och Jonathan Tholander. Lägg därtill målvakten David Elmgren som gjorde en lysande säsong ifjol.

Samtidigt plockar de in intressanta nyförvärv som Joakim Stjern SvenssonKristian Røykås Marthinsen och Emil Eriksson. Det är lite svårt att säga var Dalen står, men nog ska de kunna vara med och kriga om en plats i Allettan.

Jonathan Tholander kommer bli viktig för Dalen. Foto: Henrik Skoglund

6. Vimmerby

Gjorde sitt bästa resultat någonsin förra säsongen när de vann den södra ettan på hösten och åkte ut först mot sedermera allsvenska Kristianstad i playoff 3. Sedan dess har de tappat tongivande spelare som Måns Carlsson, Hampus Harlestam, och Pontus Näsén. Andra alarmerande förluster är sportchefen Daniel Stolt och tränaren Philippe Horsky. Stolt har under flera år byggt upp det lag som presterade ifjol och Horsky var den tränare som krävdes för att få det talangfulla materialet att prestera stordåd.

Samtidigt får man behålla den skicklige målvakten Tomas Rydén och en spets som Jakob Karlsson. Addera nyförvärv som talangfulle backen Edwin Johansson, skicklige Christoffer Rasch och offensivt vasse Romans Semjonovs till detta, så ser det inte så pjåkigt ut. Samtidigt vet vi att den nye huvudtränaren Peter Nordström är en skicklig tränare. Seriens mest svårtippade lag tillsammans med Mörrum, men Allettan ska de absolut vara med och slåss om.

5. Tranås

Gick överraskande hela vägen till kvalserien ifjol och gjorde definitivt inte bort sig där. Med tränaren Karl Helmersson vid rodret hittade man en spelidé som bar frukt. Nu är den stora frågan om Tranås kan upprepa framgången i år? Dels har man blickarna på sig på ett annat sätt utifrån och sen är man tillbaka i den betydligt tuffare södra serien. Vägen till Allettan kommer bli snårigare i år.

Har gjort några tunga tapp i målvakten Fredrik Bergvik och forwarden Anton Blomberg. Men utöver det så har de fått behålla stora bitar av fjolårets framgångsrika lag. Exempelvis Anders SkoogEric Gustafsson och Filip Petersson. Känslan är att Tranås är i toppen för att stanna.

4. Kalmar

Fjolårsnykomlingen tog sig via vårserien till playoff där Huddinge blev för svåra. Vad jag har hört från Kalmarhåll så kommer man inte i år att förlita sig på värvningar mitt under säsongen. Minns ifjol när spelare som den forne VM-guldbacken Andreas Holmqvist och amerikanen Evan Allen kom in och höjde laget. I år ska man köra på det man har från början och jag noterar och vill uppmärksamma uppgraderingen man gjort på ledarsidan. Lenny Eriksson är kvar som huvudtränare. Andreas Holfelt, som är en mästare på försvarsspel, är också han kvar. In kommer Stefan Fredriksson som jag förstått är en fena på anfallsspel och väldigt populär bland spelarna som uppskattar och tar till sig hans tips. Smart av Kalmar att ha säkrat upp utbildningen både gällande försvarsspel och anfallsspel.

Med en grundtrupp som nu samlat på sig en säsongs rutin tillsammans plus intressanta värvningar i form av Marcus Lundberg, Julius Selle Larsson och Johan Järlefelt är det en rejäl uppgradering från fjolårets starttrupp. Då ledde det till en åttonde plats på hösten och det ska man nog kunna förbättra i år. Det ska också bli riktigt intressant att följa succémålvakten Alexander Nilsson nu när han startar säsongen i Kalmar.

Julius Selle Larsson är ny i Kalmar. Foto: Henrik Skoglund

3. Kallinge/Ronneby

Gjorde en kanonsäsong ifjol och såg ut som en kvalseriekandidat innan de snubblade mot Tranås i playoff 3. Tränaren som ledde dem till framgångarna, Charles Franzén, har lämnat och det har även sportchefen Mikael Johansson. Ett helt nytt ledarskap kliver in i klubben och det ska bli intressant att följa.

Man har gjort tunga spelartapp i bland andra Stefan Söder, Daniel Andersson och Karl Olovsson. Men man får behålla Sebastian Magnusson, Andreas Nordfeldt och Martin Ekström. För att nämna några. Målvakten Isak Edman är med från start i år och han har potentialen att vara en av seriens bästa burväktare. Det framgångsrika fjolåret kanske inte kommer upprepas, men ett topplag kommer de absolut att bli. Frågan är bara om det kommer räcka till Allettan i den här ovissa och jämna serien.

Givna för Allettan

2. Nybro

Nybro har känts på gång under flera år, men fjolåret blev en rejäl missräkning med både missad Alletta och playoff. Nu tar man nya tag med en nygammal tränare i Mikael Tisell och spännande offensiva nyförvärv som Daniel Håkansson, Kalle Hult, Viktor Lennartsson och Alfred Andersson. För att inte tala om målvakten Robin Johansson som kommer åter till ettan efter två säsonger i allsvenskan för Troja respektive Karlskrona.

Dessutom stannar Alex Ek, en spelare som fick sitt stora genombrott förra säsongen och som jag var fullständigt övertygad om skulle spela i allsvenskan i år. Känslan är att det kan bli en ruskigt trevlig säsong i glasriket och hettan i Liljas Arena lär komma upp till glasbruksnivåer.

Annons:

1. Troja

Gör två tunga tapp i Mikael Roslund  och Johan Lindholm från förra säsongen. Men får behålla allt annat av kvalitet. Jag tänker främst på ettans starkaste målvaktspar i Wictor Ragnewall och Anton Svensson. Men jag tänker också på andra viktiga spelare som backarna Alexander EdströmJonatan Nielsen och Carl Ernstig samt offensivt vassa trion Mattias ÅkessonOscar Öhman och Carl-Johan Sjögren. Lägg därtill att man förstärkt med hyperintressanta namn som Kevin Karlsson, Victor RomforsWilliam Romfors och Karl Olovsson.

Troja är rejält uppgraderade från ifjol. Då räckte det till en andraplats på hösten, sedan räckte man inte riktigt till i Allettan och playoff. Men det kommer man göra i år. Samtliga spelare som nämns ovan har allsvensk potential i sig och tillhör det absoluta toppskiktet i ettan.

Anton Svensson är 50 procent av Hockeyettans starkaste målvaktspar. Foto: Henrik Skoglund

Exit mobile version