Site icon hockeystaden.se

Nya seriesystemet möter kritik

I mitten av juni antogs ett nytt seriesystem för de högsta divisionerna inom svensk ishockey. Det nya systemet kommer att innebära en hel del ändringar för lagen i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Framför allt handlar det om hur många lag som kommer att flyttas upp och flyttas ned ur respektive serie. Något som har väckt hård kritik från Hockeyettans styrelse.

Playoff och kvalserie försvinner

Den allra största förändringen i det nya systemet är att såväl playoff som olika kvalserier försvinner från och med säsongen 2020/21. Istället kommer den gamla systemet med kvalspel att ersättas med en garanterad upp- och nedflyttning mellan SHL och Hockeyallsvenskan samt mellan Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.

Det innebär bland annat att ett lag från SHL kommer att flyttas ned till Hockeyallsvenskan, vilket får betraktas som något av en revolution. Senast ett lag direkt flyttades ner från SHL, eller Elitserien som serien hette tidigare, till divisionen under var för över 30 år sedan. Den nya ordning möter dock kritik, inte minst från lagen i Hockeyettan.

Hockeyettans ordförande, Ronnie Glysing, tycker det är märkligt att totalt 46 lag i Hockeyettan nu kommer att få spela om endast en plats i Hockeyallsvenskan. Han anser istället att två lag borde gå upp från Hockeyettan med tanke på att det är så många lag i serierna. Ronnie Glysing tycker dock inte att lagen i Hockeyettan ska bryta sig ur det svenska seriesystemet utan att man tillsammans inom svensk hockey ska sikta på att göra någonting bra av den nya situationen.

Svårt för mindre lag att ta steget upp

Exakt hur det nya systemet kommer att se ut återstår att se, men lagen i Hockeyettan hoppas på en kreativ lösning. Dessutom räknar Ronnie Glysing med att styrelsen får vara med och ge sina synpunkter vid utformningen av den nya spelordningen.

En sak är dock säker och det är att det i framtiden kommer bli svårare för mindre lag att ta sig upp i Hockeyallsvenskan, som exempelvis Kristianstads IK gjorde i våras. Som kanske några minns så gjorde Skånelaget en storartad bragd när man i en oerhört jämn kvalserie lyckades komma tvåa och säkra en plats i Hockeyallsvenskan till hösten.

Source: ‘Fjällräven Center’ by Petey21 via Wikipedia (CC0)

Laget har dock en tuff debutsäsong framför sig, åtminstone om man ska tro spelbolagen. Hos bet365 bettingtips ishockey kan man se att oddset för att Kristianstads IK ska vinna serien ligger på hela 101.00. Detta kan jämföras med favoriterna Modo som har ett odds på 4.50 för att vinna Hockeyallsvenskan. Chanserna är med andra goda att det kan bli SHL-spel i Fjällräven Center igen nästa år.

Intressant nykomling

Inför kommande säsong finns en hel del intressant att se fram emot. Inte minst ska det bli intressant att se vad nykomlingen Eskilstuna Linden kan göra. Laget tog sig i våras tillbaka till Hockeyettan efter närmare tio års frånvaro. Detta innebär att det återigen kommer att spelas division 1-hockey i Sméhallen. Eskilstuna har placerats i västra serien tillsammans med bland annat Kumla, Köping samt Sörmlandsrivalerna Nyköpings ungdom.

Source: ‘Sméhallen inomhus’ by Hangsna via Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Exit mobile version