Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Getingboet – det finns inga givna bottenlag nästa säsong

Häromdagen kommunicerades serieindelningen för Hockeyettan ut och i vanliga fall brukar man relativt enkelt kunna peka ut gängen som kommer tillhöra toppen respektive botten nästkommande säsong. Men inför 19/20 ter det sig fullständigt omöjligt.

Annons:

Det är ju naturligtvis på gränsen till löjligt att så här redan i början av maj försöka sig på en lösare tippning av den södra Hockeyettan. Men jag fick ändå feeling och tänkte ge mig i kast med att dela med mig av mina spontana tankar av den södra serien. Redan på förhand kan vi nog sluta oss till att en överväldigande majoritet av de tolv gängen lär ha Allettan som uttalat mål innan säsongen drar igång. Bara fem tar sig dit. Betydligt fler lär känna sig kallade.

Men botten då? Betänk här att det kan bli så att fler än två gäng kommer behöva kvala sig kvar. I sommar ska serieutredningen klubbas igenom och i det förslaget så ska Hockeyettan bantas från 46 till 36 gäng. I denna skrivelse står det klart och tydligt att detta kan komma att börja gälla från och med tidigast säsongen 20/21. Ni kan läsa mer om detta här.

Nu lämnas en brasklapp där och tills vi vet mer får vi helt enkelt förutsätta att endast två gäng tvingas kvala sig kvar. Men det kan komma att ändras efter SIF:s årsmöte i juni.

Nåväl, här är mina tankar om lagen i en södra serien och hur deras chanser att undvika de två sista platserna ser ut. Jag presenterar dem i den ordning de placerade sig under säsongen som var.

Borås

Nykomlingar från tvåan. Det här är en klubb med ambitioner och jag tror helt ärligt inte att bottenstrid finns i deras tankevärld. Ödmjuka inför uppgiften är de nog, men visionen om allsvenskan finns och de har en arena, och övriga faciliteter, för att med relativ enkelhet kunna undvika den akuta bottenstriden första året i ettan.

Borås ishall. En Hockeyettan-arena till hösten. Foto: henrik Skoglund

Halmstad

Det skulle ju kunna vara enkelt att redan nu peka ut kvallaget som jumbo i den här serien. Men, trots att få namn är klara inför nästa säsong, så har de redan nu en intressant grund att bygga på. Poängsprutan Martin Pärna har kritat på och trion Oscar Jakobsson, Ludvig Nilsson och Sebastian Åkesson har massor av poäng i sig och lär få mycket förtroende nästa säsong. Offensiven lär inte bli Halmstads problem i alla fall.

Tyringe

Har en förmåga att göra starkare vårar än höstar och sportchefen Filip Steensbjerre ser ut att bygga ett intressant lag till nästa säsong. Somkänslan är nu lär det inte bli någon topplacering, men samtidigt alldeles för bra för att spontant kännas som ett absolut bottengäng.

Mörrum

De satsar mot allsvenskan och landade stjärnan Marcus Paulsson från Karlskrona. En spelare gör såklart inget lag, men fortsätter de dessutom att bygga på den intressanta trupp de hade ifjol så känns inte heller Mörrum som en bottenkandidat. De var säsongen som var en riktigt stark nykomling och de har alla förutsättningar att snickra vidare på det bygget. Dock slänger jag in en brasklapp om en viss oro från min sida om det uttalade målet om allsvenskan, även om det inte är tänkt att ske redan nästa säsong. Det är lite för tidigt att ens börja prata om det känner jag och bygget hade nog mått bra av att mogna någon säsong till målsättningen att klara sig undan kval. Kan det hela baktända?

Nybro

Det här är ett lag och en förening som naturligtvis inte ens ska behöva titta mot botten. Det är de alldeles för bra för. Dessutom är en satsning på gång och tränaren Mikael Tisell har hämtats in. Dessutom har de fått stabilitet på målvaktssidan i och med kontrakteringen av Robin Johansson. Självklart ska Allettan vara målet här.

Dalen

Har tappat ett koppel av skickliga spelare i form av bland andra Victor Romfors, Kalle Hult och Kevin Karlsson. Det finns också en del frågetecken om rörande andra spelare om de fortsätter i Dalen eller ej. Samtidigt har de säkrat upp fjolårets genombrottsmålvakt David Elmgren och poängbäste backen Jesper Åkerman. Det lär också fyllas på med potential under våren och sommaren. Just nu luktar inte det här Allettan, men det luktar sannerligen inte bottenstrid heller.

Stannar Jonathan Tholander i Dalen? Foto: Henrik Skoglund

Kalmar

Poplaget har mest ägnat sig åt kontraktsförlängningar under våren och bland annat säkrat upp Kim Runermark. I dagsläget har man bara hämtat in Johan Järlefelt från Nybro och det får rubriceras som en klassvärvning. Tog sig som nykomlingar ifjol till playoff och det finns såklart inget annat än att de i år siktar mot Allettan.

Hanhals

Tog sig överraskande till Allettan. Men det hade priset av att de nu tappat en hel drös med tongivande spelare. Jag tänker främst såklart på poängsprutan Robin Carlsson och målvakten Arvid Söderblom som båda har gått till Tingsryd. Samtidigt har de plockat in en del och hela klubben verkar vila på en solid grund som ger utrymme för nya stjärnskott. Kommer bli alldeles för bra för en bottenstrid.

Troja

Är ett av de gängen som hanterat silly season absolut bäst med fina förvärv som bröderna Romfors och Kevin Karlsson. Jag vågar nog redan nu slå fast att det här bygget kommer bära till Allettan.

Annons:

Vimmerby

Har tappat ruggigt tunga namn från fjolårsäsongen. Sportchefen Daniel Stolt och spelarna Pontus Näsén och Hampus Harlestam till Oskarshamn. Tränaren Philippe Horsky samt spelarna Ludvig Jardeskog och Måns Carlsson lämnar för allsvenskan. Samtidigt får de behålla en hel del bra och det lär nog krigas om Allettan nästa säsong också.

Annons:

Tranås

Tog sig hela vägen till kvalserien med nye tränaren Karl Helmersson vid rodret och hela föreningen känns just nu inne i en homogen fas. Likt Vimmerby lär det bli krig om Allettan-platserna.

Kallinge/Ronneby

Tappat både tränare och sportchef. Mycket är oklart kring klubben och känslan är att ett omtag håller på att tas. Vassa förlängningar i Isak Edman och Martin Ekström. I dagsläget känns det här som det mest svårplacerade laget, men det lär väl klarna efterhand.

Exit mobile version