Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Det kan bli viktigare än någonsin att ta sig till Allettan

Säsongen 19/20 kan bli den sista säsongen som vi ser Hockeyettan så som vi lärt oss känna igen den de senaste åren. Klubbas Ola Lundbergs serieutredning igenom så kan det – om jag fattat det hela rätt – innebära att tio gäng ska kapas till efterföljande säsong.

I sommar ska serieutredningen klubbas igenom och i det förslaget så ska Hockeyettan bantas från 46 till 36 gäng. I denna skrivelse står det klart och tydligt att detta kan komma att börja gälla från och med tidigast säsongen 20/21.

Nu lämnas en brasklapp där och och med ordet “tidigast” och tills vi vet mer får vi helt enkelt förutsätta att endast två gäng från vårserierna tvingas kvala sig kvar. Men det kan komma att ändras efter SIF:s årsmöte i juni. Vad händer då om det ändras redan till nästa säsong?

Jag har inte hört eller sett att detta debatterats något sedan den stora hajpen när Ola Lundbergs förslag kom i höstas. Men det kan vara läge att tänka på det nu. Nu antar jag att norra serien kommer särbehandlas en smula på grund av förutsättningarna däruppe.

Det kan alltså bli så att tio gäng ska bort redan efter nästa säsong. Samtidigt måste lagen från tvåan ha en möjlighet att få kvala sig upp också. Så det räcker inte att skicka exempelvis tre från öst, väst och syd samt ett från norr. Utan här måste fler lag ner i kval för att bereda platser.

Om vi då håller oss till att tre lag ska väck från vardera av de tre sydligaste serierna och ett från norr. Om lagen från tvåan ska ha en chans måste åtminstone ett gäng till ner i kval. Hädanefter undantar jag den norra serien, för jag förstår ärligt talat inte hur de ska kunna lösa det där uppe när ingen från tvåan vill gå upp, vad det verkar.

Jag kan tänka mig att de kommer lösa det som så att lag 7 i vårserierna kastas rätt ner i tvåan och att lag 4-6 möter divison två motstånd om en plats i Hockeyettan 20/21 (Förutsatt att de nya seriebestämmelserna börjar gälla då.

Hade detta gällt säsongen som var så hade vi fått se följande tre gäng åka rakt ur:

Surahammar
Trångsund
Helsingborg

Och dessa hade fått kvala om en plats i respektive region. För jag antar att de kvalar regionsvis innan de placeras ut i de förmodade framtida tre serierna.

Västra:

Malung
Skövde
Arboga

Östra:

Vallentuna
Sollentuna
Hanviken

Södra:

Mörrum
Tyringe
Halmstad

Om kvalmekanismen kommer funka så som jag förutspår så innebär det att fyra av sju lag i vårserierna antingen åker direkt ur eller tvingas till kval om en enda plats. Över hälften alltså. Det kan bli rejält nervigt på sina håll. Det vill jag nog lova.

Exit mobile version