Site icon hockeystaden.se

Kvalserien till allsvenskan – så slutar det

På torsdag drar kvalserien till Hockeyallsvenskan igång. Nedan får ni en förklaring till hur det kommer gå för de sex olika lagen. Man skulle kunna säga att det är ett slags facit.

Jag la ut nedan tweet häromdagen och jag kände att jag är skyldig en motivering till varför jag tippar kvalserien till Hockeyallsvenskan som jag gör.

Aldrig har den här serien känts så svårtippad som i år. Det känns faktiskt som alla gäng kan sluta på alla de sex platserna.

1. Almtuna

Laget var två ynka mål ifrån att undvika kval och det ska bli intressant att följa hur laget reagerar på detta, för i mitt tycke så ska de inte ens befinna sig i ett negativt kval. Historien är nerlusad med exempel på lag som inte pallade pressen i kvalserien, lag som man på förhand inte i sin vildaste fantasi trodde skulle riskera att åka ut. Jag tänker exempelvis på Södertälje och Västerås.

Det jag skriver ovan är en faktor som talar emot Almtuna, en annan är allt strul kring tränarfrågan som varit på sistone. Först petade man ner Marcus Ragnarsson till assisterande och plockade in Nichlas Falk, efter bara några veckor fick Falk sparken och Ragnarsson klev tillbaka till sin status som huvudtränare. Det sägs att detta var på önskemål från spelartruppen och då borde ju alla vara nöjda och glada?

Mycket strul och mycket som talar emot. Men min känsla är ändå att de reder ut det här. Framåt har de kreatören Tony Mårtensson som slutade trea i den totala poängligan. Han är ett superproffs ut i fingerspetsarna och han lär nog göra sitt bästa för att leverera rikligt med poäng även här.

En annan sak som talar för Almtuna var att de var ett av de vassare lagen i allsvenskan i spelformen boxplay och det är såklart en viktig egenskap i en så här kort serie. De har haft mer att önska i powerplay under hela säsongen, men kan de få det att lossna så finns det ett verktyg till.

En tredje sak som talar för är att den totala tabellplaceringen inte speglar Almtunas avslutning de elva senaste matcherna. Ser man till resultaten i februari och mars så placerade de sig sjua.

2. Hudiksvall

Att jag tippar Hudiksvall som tvåa är enligt många en skräll. Men jag håller inte med där. Tittar vi på det berömda papperet så har Hudiksvall en mycket kompetent trupp med Magnus Åkerlund längst bak. Jag håller den rutinerade målvakten som den här seriens främsta keeper och han har verkligen visat i playoff vad han går för.

Framåt har de Conny Strömberg som, näst efter Tony Mårtensson, är den här seriens bäste passningsläggare och spelfördelare. Strömberg har vässat till Hudiksvalls powerplay sen han kom in i slutet av Allettan och de hade en powerplay-procent på 33,33 i playoff. Dessutom släppte de bara två mål på 23 tillfällen i boxplay.

Hudiksvall har genom åren gjort sig kända för att vara bra i serien, men falla igenom i playoff. Nu har de klarat samtliga tre playoff-steg och nu väntar en tio matcher lång serie. Det tror jag talar för dem.

De har också en rutinerad tränare i Lars Lövblom som alldeles garanterat vet vilka skruvar han ska skruva på inför det här. Starten blir enormt viktig för Hudiksvall som möter Vita Hästen borta och Almtuna hemma under de två första omgångarna. Kan de få med sig tre-fyra poäng minst därifrån, vilket absolut inte är omöjligt, så har de börjat ett bra bygge inför fortsättningen. Då kan det hålla hela vägen.

3. Vita Hästen

Det mesta har grinat emot Vita Hästen under säsongen. De gjorde minst mål i serien och de avslutade med endast ett mål framåt på de sista fem matcherna. Inte den bästa uppladdningen inför kvalserien. Kollar man på statistiken gällande effektivitet, powerplay och boxplay så får man titta långt ner för att hitta Vita Hästen där.

Mycket att förbättra hos östgötarna alltså. Strax efter serieepilogen så sparkades tränaren Leif Strömberg och ersattes av Sune Bergman. Vad kommer den nya rösten innebära för en mentalt sargad trupp? En sak som kan tala för Vita Hästen är att detta på något vis blir en omstart efter en tung säsong. Det blir andra lag att möta, andra hallar att besöka.

Det vilar en tung press på truppen att greja det allsvenska kontraktet och den pressen måste de kunna hantera om detta ska gå vägen. Där kan rutinerade pjäser som Daniel Josefsson, Marcus Eriksson, Mattias Beck och Jesper Samuelsson spela en viktig roll.

4. Kristianstad

Många håller Kristianstad som favoriter till att ta klivet upp, och jag skulle inte trilla av stolen om så skedde heller. Jag tror på en oerhört jämn serie där små marginaler kommer bli avgörande.

Kristianstad har en hel del att jobba med. De imponerade inte i powerplay i vare sig playoff eller Allettan. Totalt blev det 17 mål på 90 försök. 19 procents effektivitet alltså. Man lyckades dock styra upp sitt boxplay en smula i playoff jämfört med Allettan.

Det har varit mycket snack om ekonomi genom hela säsongen och klubben har till och med hotats av konkurs. Konkursen avvärjdes, men efter det har nya betalningsanmärkningar trillat in. Hur kommer detta påverka spelarna om det börjar trögt i kvalserien? För det känns nämligen som det är lite “do or die” för klubben nu.

5. Tranås

Den här säsongens stora skräll. Efter att ha missat Allettan två år i rad så knep de under nya tränaren Karl Helmersons styre en direktplats till playoff två och efter förlust i öppningsmatchen där mot Visby så har de vunnit fyra raka matcher sedan dess. Två av dessa mot superfavoriten Kallinge/Ronneby och det imponerar såklart.

Tranås var det effektivaste laget i powerplay under playoff med en procent på 38,89. Boxplay lämnade dock mer att önska och min känsla är att Tranås kommer kunna vara med och hota i alla matcher här, men jag sätter dem ändå som femma då min känsla är att de inte har slagstyrka nog att kunna hota tillräckligt mycket. Har en i sammanhanget relativt orutinerad trupp och den tio matcher långa serien kan bli en nyttig läropeng inför kommande säsonger.

6. Boden

Det är en del som har skrattat åt det här tipset och jag är fullt på det klara med att Boden har ett lag som kan gå hela vägen. De är en maskin, som spelar tufft och tröttar ut sina motståndare. De är vassa i powerplay, men har faktiskt en hel del i övrigt att önska när det gäller boxplay, även om de lyckades hålla rent i playoff mot Huddinge i spelformen.

I Allettan vann de åtta matcher på ordinarie tid och förlorade endast två. Åtta matcher gick till förlängning/straffar och där gick Boden segrande ur striden sju av gångerna.

Defensiven var klockren i playoff mot Huddinge, men faktiskt inte i närheten av toppklass om vi granskar hur det gick i Allettan där de kom undan med en procent på 88,71. Sjua av tio lag i den kategorin.

Bodens styrka under säsongen har varit effektiviteten framåt. Kan de bibehålla den i kvalserien så lär det nog inte bli en jumboplats. Men det lär bjudas på ett tillknäppt försvarsspel här, lite liknande playoff, och i de två matcherna mot Huddinge så gick faktiskt Bodens effektivitet ner drastiskt.

En annan faktor jag väger in när jag tippar det här laget sist är att de gjort en snabb resa. För två år sedan kvalade de sig upp till Hockeyettan och nu är de i ett allsvenskt kval med mängder av blickar på sig. Trots massvis av rutin i truppen så undrar jag lite hur de kommer tackla den nöten. Vad händer om det börjar gå troll i grejerna från start?

Exit mobile version