Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Här skulle Hockeyettan kunna bli ledande i Sverige

Sparkas – för tredje gången på ett år: ”Något som saknats”

AIK har som första klubb i Sverige skaffat sig ett E-hockeylag. Frågan är varför fler klubbar inte redan har börjat satsa på detta?


Offensiva spjutspetsen har lämnat Kristianstad: ”Pratat med lite olika klubbar”

Det ska sägas direkt att jag inte är någon expert på E-sport, det vill säga TV-spel där deltagarna tävlar mot varandra i exempelvis krigsspel eller sportspel, typ EA Sports NHL-serie. Men jag är väl måhända några år för gammal för att ha hakat på trenden.

För några år sedan, när jag pluggade till journalist, gjorde jag ett reportage om den här världen och mina ögon öppnades rätt rejält för vad det hela handlar om. Till att börja med så kunde jag direkt sudda ut fördomen att de som tävlar i E-sport gör det hemma i ett svettigt pojkrum med neddragna persienner. En del kanske gör det, men världen är betydligt mer social än vad jag kunde föreställa mig. Det är en folkrörelse.

Dessutom växer E-sporten så att det knakar och i en del tävlingar finns en hel del fina prispengar att lägga vantarna på om man nu skulle ha tillräcklig fingerfärdighet med spelkontrollen.

Dessutom: Ska du bli bra, topp i Sverige, topp i världen, så måste du som spelare, eller gamer som det heter, sköta din fysik och kost. Det säger sig självt att om koncentrationen ska vara i topp så måste du vara vältränad.

Sidan NHLGamer såg dagens ljus för några år sedan och arrangerar tävlingar, bland annat ECL, kort och gott ett seriesystem precis på samma sätt som vi ser i den riktiga hockeyn. Det här seriesystemet har dock en spännvidd över hela Europa. I början av året tog AIK över det redan existerande laget Sjukstugan. Därmed blev AIK den första hockeyklubben i Sverige att få ett E-hockeylag.

För hockeysverige.se:s räkning intervjuade jag lagkaptenen Björn Baglioni Nordetun och AIK Hockeys Sevve Saberi om detta häromdagen.
— För E-hockeyn är det ett jättestort steg att just AIK, en såpass stor klubb, hakat på och det är väl bara en tidsfråga innan fler gör det, berättade Baglioni Nordetun för mig.

Sevve Saberi var inne på att en sådan här satsning i stort sett sköter sig själv och det är här jag börjar fundera på om inte detta vore något för klubbarna i Hockeyettan att haka på. Rent ekonomiskt verkar det inte vara något som helst risktagande, inga dyra resor att tala om då matcherna spelas hemifrån.

E-sporten växer som sagt så att det knakar och egentligen är möjligheterna oändliga. Förutom att de klubbar som väljer att haka på detta öppnar upp sig själva för en helt ny målgrupp, kan man dessutom arrangera hemmamatcher i ishallen där TV-spelsmatchen slängs upp på storbild exempelvis. Eller varför inte arrangera en E-hockeyturnering på hemmaplan?

Här skulle man kunna ta över ett redan existerande E-hockeylag, eller om man skulle vilja det kan man ju starta ett nytt helt från grunden.

“Ungdomarna spelar bara TV-spel idag” är ett inte helt ovanligt citat man hör från idrottsledare. Jag vet inte hur det är med den saken, men varför inte kombinera de två och samtidigt behålla folk i klubben? Det är ju ett problem, lägger en ung kille eller tjej av med hockeyn så har klubbarna problem med att behålla dem i föreningens regi. Här öppnar ju sig den möjligheten.

Med tanke på de fysiska krav som ställs för att kunna bli riktigt bra på detta, så skulle en E-sportgren i hockeyklubben knappast gå stick i stäv med friskvårdsidealet.

Exit mobile version