Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Viktigare än någonsin att vinna kvalserien

På söndag drar kvalserien till den södra Hockeyettan igång. Samtidigt stod det igår klart att två givna söderlag tvingas kvala sig kvar i Hockeyallsvenskan. Det är upplagt för ett trendbrott.

Ni vet hur snurrigt det är i kvalet till Hockeyettan. Två lag från varje serie skickas ner till negativt kval, men bara vinnaren av kvalserien är garanterad en plats i Hockeyettan säsongen därpå. Detta för att förbundet i lugn och ro ska kunna pussla ihop det hela geografiskt.

Jag antar att det är samma sak som gäller i år. Jag har inte hört något annat. Ettorna går alltså rakt upp, medan tvåorna från den östra, västra och södra kvalserien rankas efter poängsnitt och fyller på efter det. Även treorna kan såklart komma ifråga.

Detta system beror såklart på att det kan komma lag uppifrån Hockeyallsvenskan som ska in i kompotten också och till i år kan vi faktiskt ha en liten intrikat situation på gång.

Igår blev det klart att två givna söderlag i Troja och Västervik tvingas till kval från Hockeyallsvenskan. Samtidigt består kvalserien till Hockeyettan till fem sjättedelar av givna söderlag. Olofström, Mörrum, HA74, Borås och Kalmar HC bör spela mot söderlag om någon av dessa kvalificerar sig för Hockeyettan 2018/2019. Det enda laget jag skulle känna mig bekväm med att flytta till väst är Grästorp, om de klarar sig kvar. De spelade ju så sent som ifjol i västra serien och känner sig nog mer hemma där med närheten till Mariestad och Skövde.

De senaste säsongerna har den södra Hockeyettan skämt bort oss med lag som klivit upp en nivå i seriesystemet. Eller vad sägs om följande:

2015: Tingsryd och Pantern
2016: Västervik
2017: Troja

2018 har jag dock lite svårt att hitta någon gjuten uppstigningspotentat från söder. Kristianstad såklart, men de har svajat lite under säsongen och jag är långtifrån säker på att de ens kommer ta sig till en kvalserie.

Nu ska sägas direkt att jag tror både Troja och Västervik har goda chanser att klara sig kvar i allsvenskan, men om de inte skulle det? Då har vi en liten situation för seriemakarna i vår att ta hänsyn till, speciellt om vi leker med tanken att inget lag från årets söderserie kliver upp.

Kallinge/Ronneby
Kristianstad
Nybro
Vimmerby
Dalen
Tranås
Halmstad
Hanhals
Helsingborg
Tyringe
Troja
Västervik

Redan där har vi alltså tolv lag och full serie. Tittar vi neråt så ska alltså ett lag till adderas från kvalet och jag tror inte att det blir något av årets lag HA74 eller Grästorp.

Kvalserien till den södra ettan känns som ett getingbo där alla lag kan slå alla. Det innebär att poängsnittet kan bli lidande för det lag som slutar tvåa i serien. Om vi ponerar bara för spänningens skull att Kalmar tar hem serien så ser jag inget annat än att de ska spela i södra Hockeyettan nästa år.  Ponerar vi sedan att något av Olofström/Mörrum kommer tvåa så bör ju även de spela i söder.

Rent geografiskt så ska ju då Tranås och Dalen flytta över till en annan serie till nästa säsong.

Spekulationer, spekulationer. Det finns all anledning att återkomma i saken.

***

Den norra serien är inte medräknad med övriga när det kommer till seriesammansättningen till nästa säsong. Om vi förutsätter att inte något av de nuvarande kvallagen Piteå, Boden och Kalix tar klivet upp så är den norra Hockeyettan redan klar till 2018/2019.

Piteå
Östersund
Kalix
Örnsköldsvik
Boden
Vännäs
Asplöven
Kiruna IF
SK Lejon
Teg
Kiruna AIF
Kovland

Sollefteå valde ju att hoppa av kvalet och nerifrån tvåan har det också varit avhopp. Det innebär att de enda lagen, Kiruna AIF och Kovland, som deltar i kvalserien även är klara för spel i Hockeyettan 2018/2019.

Men de ska ändå spela en kvalserie sinsemellan. Tydligen är det viktigt att de får en ranking. Oklart varför då den norra serien som sagt är undantagen de övriga serierna när det handlar om lagsammansättningen.

Men nu har förbundet bestämt att de båda lagen ska resa närmare 180 mil till och från respektive bortamatch för att de måste bli rankade.

Förövrigt så är matchen i Kovland framflyttad på grund av att den arangerande klubben inte fick ihop tillräckligt med funktionärer då det är sportlov.

Exit mobile version