Site icon hockeystaden.se

Tränaren om framgångarna och påstådda psykningen: “Jag var så förbannad”

Pelle Gustafsson. Foto: Henrik Skoglund

Imorgon onsdag spelar de allra flesta lagen omgång tre av Allettan. Många gäng var på förhand förväntade att spela i de två ädlare serierna, medan andra var lite mer oväntade. Ett av dessa är HC Dalen som går mot sin bästa säsong i mannaminne. En av anledningarna till framgången stavas tävlan och hög kravbild.
— Det är unga killar, de vill träna och de vill något med sin hockey, berättar tränaren Pelle Gustafsson för hockeystaden.se.

Säsongen 1985/1986 rådde det hockeyfeber i Jönköping. HV71 var nykomlingar i elitserien och slutade, mot alla odds, på en tredje plats i tabellen den säsongen. En våning ner i seriesystemet, i gamla division ett (motsvarande Hockeyallsvenskan idag) slutade kommunens andra lag, HC Dalen, på en sjätte plats i division ett södra. Klubbens resultatmässigt största framgång genom tiderna. Ett år senare åkte de ur andraligan.

Men nu är något på gång igen. Laget tog sig till Allettan och efter en tung förlust i den första matchen mot Huddinge på hemmaplan reste de sig och nollade storfavoriten i deras egen kula två dagar senare.
— Första matchen, 1-6, speglar inte matchen för fem öre, berättar Pelle Gustafsson för hockeystaden.se.
— Vi kunde ha lett med 3-1 efter halva matchen, sen är det tillfälligheter. De kontrar in 1-1 när vi är en man mer, 2-1 får de på ett av våra misstag, 3-1 gör de i powerplay… fortsätter han om premiärmatchen.

DEMENTERAR MEDVETEN PSYKNING

Det finns de som hävdar att Pelle Gustafsson uttalande i media direkt efter premiären var en planerad psykning inför returen.
— Det var ett jävla gnällgäng, det var nog det gnälligaste laget vi mött. De åkte och snackade med linjedomarna hela tiden, jag vet inte om det är något i den serien för det har jag inte varit med om tidigare, sa Pelle Gustafsson till Jnytt då om motståndaren.

Hur mycket spelade din gnällpsykning in inför match två?
— Det där visste jag inte om ens att de var en grej, det fick jag veta efter matchen. Jag såg tendenser hos vissa spelare i Huddinge som var framme hos domaren hela tiden i första matchen. Det visade sig i den andra matchen att de här spelarna som var framme, det var de som drog på sig utvisningar. Så jag hade väl inte så fel.

Pelle Gustafsson säger att den så kallade gnällpsykningen inte alls var planerad från hans sida, utan att det var något som sades i stridens hetta framför journalisterna efter match ett.
— Jag var så förbannad efter första matchen, annars hade jag nog inte sagt de orden. Sen har det varit lite ord som jag läst i efterhand, att jag har kallat dem jönsar. Men det finns inte i min vokabulär, utan det har ju bara spunnits vidare. Jag sa att det var ett gnälligt gäng, det var det jag sa. Det andra vill jag dementera.

HYLLAR KARAKTÄREN

Förr om åren är det mycket som hade talat för att Dalen hade fallit ihop efter en sådan förlust i premiären. Men den här säsongen verkar de resa sig efter motgångar och Pelle Gustafsson hyllar karaktären i laget och viljan att tävla.
— Det är unga killar, de vill träna och de vill något med sin hockey. Det märks, det snackas mycket hockey i omklädningsrummet och de löser situationer. Det är roligt att se killarna, de utbildar sig själva.

Vad beror framgången överlag den här säsongen på?
— Det är en mix av att vi fått in bra killar och de som varit här ett antal år har tagit kliv. Det är en blandning av båda delarna. Sen har vi två bra målvakter i Anton (Svensson) och Davve (David Elmgren), jag tycker vår försvarsspel är vår styrka, vi vet vad vi ska göra och känner oss trygga.

Är det hög kravbild mellan killarna i laget?
— Det tycker jag och det ska man ge beröm till de som varit i laget ett tag. De som varit här ställer krav på de nya och drar dem med sig på fys- och löppassen. Det var lite det jag sa, att de utbildar sig själva och tar ansvar. Det får jag berömma de som varit här ett antal år och som vet hur jag vill ha saker och ting. De visar hur vi gör här i Dalen och hur det funkar.

DET SURRAS OM DALEN

Genom de år som passerat sedan framgångarna på 80-talet för HC Dalen en relativt undanskymd tillvaro i Jönköping när det handlar om lokalmedias skriverier om hockey. HV71:s herrar tar naturligtvis det största medieutrymmet och på senare år har det även börjat skrivas en hel del om klubbens framgångsrika damlag. Men sedan Dalen kvalificerade sig för Allettan har det börjat skrivas mer om dem också. Något Pelle Gustafsson tycker är kul.
— Jag tycker det är jätteroligt och det är väl något jag saknat. Vi gör vår kanske bästa säsong på många år i HC Dalen, men det har inte varit något intresse från media. Men nu ska jag ju inte gnälla, för nu är det ju det, säger Pelle Gustafsson och skrattar.
– Media är med och de är på. Det tycker jag är jätteroligt.

HC Dalen snittade under grundserien 286 åskådare per match. I premiären av Allettan kom det 658 personer till Skandiamäklarna Center i Norrahammar. Det är också något som gläder Dalentränaren.
— Så mycket folk har det inte varit på någon match sen jag kom till Dalen, så jag hoppas folket kan fortsätta komma och titta. För det är bra hockeymatcher.

Exit mobile version