Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: De bör nog vara en smula oroade

Summerar man Tranås 2016/2017 bör frasen “höga berg och djupa dalar” vara med. Säsongen 2017/2018 verkar ha börjat på exakt samma sätt. Kan man redan nu börja prata om kris?

Klassikerklubben Tranås AIF lyckades till slut krångla sig vidare till förkvalet förra säsongen efter en helt avgörande match på hemmaplan mot Helsingborg som vanns på straffar efter att Fredrik Lindström blivit hjälte. Resan fortsatte förbi Grästorp i förkvalet och tog slut först mot fjolårets sensationslag Väsby i playoff 1.
Tittar man på fjolåret i stort vill jag nog säga att playoff 1 ändå är godkänt för Tranås. Missad Alletta kan ju såklart aldrig vara godkänt, men ändå bör man veta att konkurrensen var benhård om de sista platserna från söder.
Bryter man ner det hela så märker man att Tranås underpresterade rejält. De blandade riktigt bra insatser med mindre bra och hade väldigt svårt att hitta en jämnhet i sitt spel. Ser man på det hela ur den aspekten är knappast fjolåret godkänt.

Till årets säsong var förhandstipsen rätt överens. Tranås ska vara bland de fem som tar sig till Allettan och någonstans kändes det som att tränaren Charlses Franzén (inne på sin andra säsong) och spelartruppen borde dragit lärdom av fjolåret. Tittar man dessutom på att de som är kvar i truppen är ett år äldre, återkomsten av Filip Petersson samt att södra serien känns något svagare i år, kändes topp fem rätt givet på förhand.

Fem omgångar in på serien känns det inte alls lika givet längre. Laget blandar och ger fortfarande och idag slarvade man bort en seger borta mot Hanhals genom att tappa en 0-1-ledning till förlust med 2-1 på lite drygt två minuter i mitten av den tredje perioden. Bortaplan har annars varit Tranås melodi i inledningen; två segrar mot Halmstad och Tyringe har det blivit medan hemmamatcherna mot Dalen och Kallinge/Ronneby har förlorats.

I och med förlusten idag är Tranås fortsatt tre poäng ifrån femteplatsen. Det är 17 matcher kvar och sett till det är det såklart ingen fara på taket. Men femteplatsen innehas just nu av Vimmerby och jag är inte helt säker på att Tranås ska känna sig helt säkra på att kunna klättra förbi den hårdsatsande Smålandsrivalen.
Fjärdeplatsen innehas av Kallinge/Ronneby som i dagsläget ligger fem poäng före Tranås och gänget från Blekinge har imponerat i inledningen. Sex poäng före, på plats tre i tabellen ligger HC Dalen och sett till deras inledning känns det inte heller jättetroligt att de kommer tappa sex poäng (kan ju krävas sju med tanke på målskillnad). Nu vet vi inte riktigt var vi har Dalen ska sägas, de tog ikväll sin fjärde raka seger efter att vinstmålet kom med bara sekunder kvar borta mot Tyringe. De verkar stabila, men har inte riktigt testats än i motgång den här säsongen. De torskade premiären hemma mot Nybro och studsade tillbaka efter det. Det återstår helt enkelt att se hur långt det kan bära för gänget från bruksorten Norrahammar strax söder om Jönköping.

Ni som läser detta kanske tycker att jag är något överdriven i min analys gällande poängen när det är såpass långt kvar. Men det finns en poäng med mitt resonemang. Dalen, Kallinge/Ronneby, Vimmerby och Grästorp är de som ligger närmast före smålänningarna just nu i tabellen.
Samtliga av dessa har mött någon av ruggigt starka toppduon Nybro och Kristianstad en gång hittills. Tranås har kvar fyra möten mot dessa två. Känslan på förhand, sett till inledningen, är att Tranås kommer kamma noll i alla fall i matcherna i första rundan. Returmatchen mot Kristianstad spelas i omgång 18 och Nybro möter de i omgång 22. Kanske, kanske kan de här båda vara klappade och klara då för Allettan och måhända kanske inte kör för fullt. Men det är knappast givet att Tranås kommer ta poäng i något av dessa möten.

Men nu handlar ju inte Tranås vidare öden och äventyr om endast mötena mot dessa två. De ska spela 13 andra matcher också. Men de gör nog bäst i att hitta en jämnhet i den höga potential laget faktiskt besitter.

Kul förresten att nygamle Marcus Schelin inlett med fem mål. Förra säsongen öste han in poäng i tvåan för Mjölby och 29-åringen som har en historik av skräckslagna målvakter i Hockeyettan verkar ha fått en kanonstart på säsongen. Viktigt.

Exit mobile version