Site icon hockeystaden.se

Vill bygga vidare: “Man får inte ha panik för att man spelar i egen zon”

Andreas Holfelt. Foto: Henrik Skoglund

Klassiska hockeyorten och laget Nybro är tillbaka i toppdiskussionerna efter några magra år. Förra säsongen blev en rejäl skjuts framåt för tränaren Andreas Holfelt och hans manskap. I år vill han bygga vidare och det känns det som att truppen är starkare överlag – men att tappet av fjolårets succémålvakt Viktor Östlund – kan bli kännbart. Tränaren har dock stor tro på sitt målvaktspar.
— Vi känner oss trygga att bygga med det vi har, säger han till hockeystaden.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSTADEN.SE)
Nybro tog sig ända till playoff två förra säsongen där till slut den blivande kvalserietrean Kristianstad blev för svåra. Efter en stark vår och sommar på värvningsfronten nämns nu även smålänningarna som ett topplag i förhandstipsen. Tränaren Andreas Holfelt tonar dock ner det hela lite.
— Nja, vi är en av dem i alla fall. Förra året var det ingen som trodde på det mer än vi själva och nu tror de flesta på det. Det är väl roligt, men samtidigt är läget oförändrat förr oss. Det finns bara det att gå för innan jul i alla fall, man kan ju inte säga att man ska komma sexa, sjua eller åtta, konstaterar Nybrotränaren i en intervju med hockeystaden.se.
— Sen är det klart att det kanske kan bli en liten skillnad. Förra året kanske de underskattade oss och vi kanske kommer få det svårare i vissa matcher. Men i stort förändrar det ingenting för oss i hur vi tänker eller vad vi gör.

BITARNA FÖLL PÅ PLATS

2014 tvingades Nybro till negativt kval för att överhuvudtaget hålla sig kvar i Hockeyettan. Något man klarade av och mitt unders samma säsong fick den förre spelaren Andreas Holfelt ta över huvudansvaret. Sedan dess har det blivit mittenplaceringar för laget, fram till förra säsongen då de, lite överraskande, tog sig till Allettan. Den 38-årige tränaren går nu mot sin fjärde raka hela säsong som huvudansvarig och han vill bygga vidare på det de påbörjade ifjol.
— Vi har något vi påbörjade förra året och vi vill bygga vidare på det. Sen får vi se vart det tar vägen i slutändan. Men vi har ju som mål att gå till Allettan, självklart.
Vad för något var det som föll på plats förra säsongen som inte fallit på plats tidigare?
— Det var helheten egentligen. Vårat spel, många accepterade sina roller och vi spelade mycket enklare. Vi gjorde färre individuella misstag, vi var stabila i egen zon och vi förändrade rätt mycket i våran forechecking och styrspel för att täta igen de luckorna vi tyckte vi hade problem med. Det funkade bra förra året och jag hoppas det funkar ännu bättre i år.
Den gamle backen Holfelt håller sig kvar i resonemanget kring försvarsspelet som han tycker förbättrades förra säsongen.
— Det är dit vi vill komma i år med. Man får inte ha panik för att man spelar i egen zon. Man är där 20-25 minuter per match och då gäller det att minimera motståndarna. Låt dem ta skott utifrån. Det är inga problem, bara vi är på rätt ställe. Tålamodet i egen zon är oerhört viktigt.

STARKA KORT STANNAR OCH STARKA KORT TILLKOMMER

Nybro har fått behålla tongivande spelare från förra säsongen som backarna Viktor BolinErik Lindström och Erik Näslund, samt anfallarna Martin Olsson och Sebastian Borg. Kim Runermark kom in sent från Kristianstad under säsongen och gjorde sju poäng på fyra kvalmatcher. Han lär ersätta den till Tingsryd flyktade poängkungen Kim Tallberg med bravur.
— Det var vårat mål att behålla det mesta. Det vi har fått in tycker vi att vi förbättrat mot det vi hade. Nu är jag ju part i målet, men jag skulle säga att vår backsida är bland de fem-sex bästa i Hockeyettan. Jag tycker den är riktigt bra på bredden, sen kanske vi inte har toppbacken som många lag har, men däremot kommer vi ha en kamp för att få spela bland sex backar, säger tränaren.

Det är fullt förståeligt att Holfelt är nöjd med sin backsida. Utöver de som nämns ovan har även rutinerade egne produkten Rasmus Johansson vänt tillbaka efter utflykter till andra klubbar, senast i Troja. Han gått upp tre gånger med lag från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan. Dessutom tillkommer Fredrik Falk i försvaret.
Bland övriga nyförvärv hittar vi respektingivande namn som Markus Palmberg (kommer missa stora delar av hösten på grund av skada) och Emil Larsson  som kommer vässa offensiven ännu mer.
På förhand känns det som att ni har en svagare målvaktssida i år?
— Eh, nej, blir svaret från en överraskad Nybrotränare.

På grund av en skada på förra säsongens tilltänkte förstemålvakt, Oskar Sehlstedt, värvades Viktor Östlund in. Målvakten, som nu lämnat för Västervik gjorde dundersuccé och spikade igen i början och i slutet av sin vistelse i Nybro. Men under en period dippade han i sitt spel och då var det bara tillfälligheter som gjorde att Alexander Johansson, som då var på lån från HV71,  inte fick chansen.
— Östlund var jävligt bra när han kom förra året. Men samtidigt, det ingen vet, är att det var en sväng in i Allettan som vi hade tänkt att satsa på Alexander. Men HV lånade honom och han åkte med dem till Leksand när vi skulle möta Skövde borta. Där hade vi tänkt att ha Alexander i mål, för Östlund hade tappat bort sitt fokus mot Mariestad hemma och han var ute och gjorde massa annat än att stå i mål, vilket gjorde att Alexander var riktigt nära då, berättar Andreas Holfelt.

BLIR EN KAMP OM FÖRSTASPADEN

Alexander Johansson, som nu är Nybros spelare fullt ut, kommer få fajtas med Hugo Fagerblom, ny från Arlanda, om vem som ska ta förstaspaden.
—  De kommer slåss om det och Alexander var med förra året och vi vet att han kommer utvecklas under säsongen. Sen kanske det är så att vissa lag har en uttalad etta, men vi är nöjda med att ha två som kommer slåss om det, berättar Holfelt och avslöjar också hur tankarna gick i våras angående kommande säsongs målvaktslösning.
— Det fanns två val. Antingen siktar vi på att ha en klar etta, och då var det Östlund vi pratade med, och då i stort sett ha ett billigt alternativ på bänken. Den andra varianten var att ha två målvakter från start som var likvärdiga och där båda vet att “gör jag det bra får jag stå”.

Exit mobile version