Site icon hockeystaden.se

Fest i väst – de här är bäst utan protest

Nu är det strax dags för första nedsläpp i Hockeyettan säsongen 2017/2018. Spelare har värvats, spelare har lämnat, kondition har trimmats och spelsystem har gnuggats för att lagen ska vara så redo som möjligt.
Hockeystaden.se ger er en titt in i kristallkulan av vilka lag som bör ta sig vidare till Allettan. I en serie om fyra delar tippas de som anses givna för spel i den ädlare serien efter jul, samt de lag som bör utmana om de sista platserna på topp fem i tabellerna.
Idag: Hockeyettan västra.

Den västra serien har under flera år ansetts som grå och profillös. Men ifjol fick den ett litet uppsving med kvalseriekandidater som Mariestad och Borlänge, samt Grästorps renässans från givet bottenlag till ett topp fem-jagande lag.
Till årets säsong har Grästorp försvunnit till södra serien, men istället har anrättningen kryddats av att storjävla Västerås IK klivit ner en division. Den forna SHL-klubben ska nu åka runt och göra livet surt för motståndare som Köping, Enköpng, Surahammar, med flera. Samtidigt som nämnda klubbars kassörer så klart gnuggar sina händer av lycka då de åtminstone kan räkna med en lapp på luckan-match under säsongen.

Förutom Västerås känns också Mariestad, Borlänge och Skövde som ruskigt starka gäng inför seriestart och det lär högst troligt handla om dessa fyra lag i topp. Långt därefter kommer Lindlöven och sen kommer…ingenting.

Tro mig, jag har verkligen försökt att hitta något gäng som ska kunna utmana Lindlöven om femteplatsen, men jag går bet varje gång. Kumla med målvakten Tim Harrysson i spetsen känns som den hetaste kandidaten, men över 22 omgångar kommer de inte vara i närheten. Intressanta nykomlingen Grums kan nog sno åt sig en sjätteplats med lite tur innan jul, men inte högre än så. Enköping, Köping och Arboga är andra gäng som har en chans på förstaplatsen i vårserien efter tomten gjort nedslag i våra liv. Men innan lär de få se sig akterseglade av de fem ni alldeles strax ska få läsa om.

Som ni säkert redan förstått presenteras inga utmanare, så som varit fallet med den norra och östra serien. Istället får ni de fem som alldeles bergsäkert kommer gå till Allettan utan problem.

Läs också:

Avslaget i norr – lär inte bjudas på sprudlande hockeyporr

De går vidare från öst – för övriga väntar en spännande höst

GIVNA FÖR ALLETTAN:

5. Lindlövens IF

Gick till Allettan ifjol, men missade playoff med bred marginal och det gjorde man mycket på grund av att målskyttet inte kuggade i när det vankades tuffare matcher efter jul.
Ifjol hade man sex spelare som kom över 20 poäng. Samtliga dessa stannar i klubben och får sällskap av Marcus Fornell från Almtuna. Fornell, som sprutade in 42 poäng på 26 matcher för Kiruna förra säsongen innan han bytte upp sig till Hockeyallsvenskan, kommer så klart spetsa offensiven i Lindesberg rätt rejält. Dessutom är jag nyfiken på hur store, tunge Jonatan Augustsson klarar klivet från division två. Han öste in poäng i serien förra säsongen, men hade det lite tyngre i kvalet när motståndet blev tuffare. Men han är bara 20 år och det finns utvecklingspotential i honom.

Bakåt har skicklige tränaren Jussi Salo fått rigorös defensiv förstärkning i Ville Virtanen och Daniel Nilsson. Från Borlänge ansluter Dick Ahlström och han kommer stå för offensiven från blålinjen.

Målvakten Daniel Marmenlind vaktade målet en match för juniorkronorna förra säsongen och sex matcher för Vita Hästen i Hockeyallsvenskan. I honom finns det potential och han kommer få hjälp av ett tungt försvar att plocka fram den.

Känslan är att det kommer göra ont att möta Lindlöven i år samtidigt som de vässat till sig lite i offensiven. Topp fyra rår de inte på, men jag har väldigt svårt att se att de inte ska ha lagt beslag på femteplatsen med ett par omgångar kvar till grundserieslut.

4. Skövde IK

Det var ingen jätteskräll att Skövde tog sig till Allettan förra säsongen. Men det var heller inte väntat och jag vill nog påstå att laget överpresterade en liten, liten smula sett till förväntningarna.
Überskicklige tränaren Tomas Kämpe tog laget till en sjunde plats i den södra Allettan och det var det kanske inte så många som trodde på från början.

Tomas Kämpe är kvar som tränare och stjärnan/poängmaskinen Carl-Johan Sjögren fortsätter. Spelare som Oskar Back och Alexander Henriksson tog rejäla kliv säsongen som var och till i år har Skaraborgsklubben förstärkt på ett bra sätt tycker jag.
Visst, man har tappat en del bra spelare, men å andra sidan har intressanta spelare som Anton Blomberg (Vita Hästen), Hampus Forsling (Asplöven) och Jesper Sellin (Grästorp) anslutit. De kommer höja kvalitén från förra säsongen. Egna produkten Albin Lindgren kommer åter efter en utflykt till Västerås och Kallinge/Ronneby under förra säsongen. Den offensive backen gjorde 30 poäng för Skövde 2015/2016 och 21-åringen lär kunna blomma ut än mer denna säsong när han är tillbaka på mammas gata.

En annan spelare som tidigare gjort det bra i Skövde är Henrik Thegel och de många anhängarna till klubben tog nog varsitt glädjeskutt när det i början av augusti stod klart att 27-åringen återvänder till klubben han spelade i mellan 2012 och 2014 och sprutade in hela 77 poäng för. Nu återvänder han alltså efter att ha gjort varsitt försök med Vita Hästen och Södertälje i allsvenskan. Just SSK var han med och sköt tillbaka 2015/2016.

Målet lär vaktas av talangfulle junioren Tim Hultstrand som hämtas in från Malmö. 19-åringen var på lån både till Hockeyettan och Hockeyallsvenskan förra säsongen och gjorde definitivt inte bort sig. Hultstrand känns som en målvakt med en SHL-framtid i sig. Det finns en del som är tveksamma till målvaktens kapacitet att stå många matcher på seniornivå, vilket det lär bli för honom i Skövde. Jag tror Hultstrand motbevisar tvivlarna och han lär nog sno en och annan poäng åt sitt lag.

3. Borlänge HF

Överraskade stort för två år sedan och tog sig till kvalserien. Förväntningarna var höga på gänget inför förra säsongen, främst för att inte blev sönderköpta efter succén, utan fick behålla de tongivande spelarna. Men det ville sig inte alls för Dalalaget och nu kanske förväntningarna är nere på en rimlig nivå igen, speciellt eftersom fokus i väst främst ligger på Västerås och Mariestad. Det tror jag kan passa Borlänge rätt bra faktiskt, att stångas lite underifrån.

Marcus Hellgren Smed gjorde det bra under debutsäsongen och lär vara en stabil sista utpost i vinter igen. Poängmakarna Marcus Andersson och Nils Eriksson stannar. Tillsammans gjorde de över 100 poäng säsongen som var och nu får de intressanta lekkamrater i form av Kalle Östman (Vimmerby), Lucas Venuto (Brampton Beast) och Sebastian Bengtsson (HC Dalen).

Backen Hampus Berg packade ihop redan efter två matcher i Vimmerby förra säsongen och drog hem till Stockholm och Haninge. Nu gör han ett nytt försök ute i landet och trivs han bättre i Dalarna än i Småland ska det bli enormt spännande att se vad den poängstarke backen kan uträtta. Isak Pantzare från Piteå gör också sina poäng och tillsammans med Mathias Wiklund känns det som att Borlänge fortsatt kommer ha en potent blålinje, trots tappen av Jonas Halvarsson till Kristianstad och Dick Ahlström till Lindlöven.

Borlänge känns väldigt intressanta och de lär inte ha några som helst problem att lägga beslag på topp tre i den här serien.

2. Västerås IK

Degraderades från Hockeyallsvenskan i våras och en hel radda av spelare har försvunnit från gulsvart. Men några spelare stannar kvar också. Målvakten Marcus Dahlbom valde att stanna liksom backarna Marcus Bergman och Jimmie Jansson. Men viktigast var kanske att rutinerade lagkaptenen Fredrik Johansson valde att stanna kvar. Johansson, med elva säsonger i klubben, lär visa vägen när det brinner till i vår.

In kommer starka namn som backarna Kenny Källström (Östersund), Morgan Hassel (Vita Hästen) och Robin Nilsson (Södertälje), samt anfallarna Fredrik Hetta (Björklöven), Niclas Lehmann (Troja) och  Johan Skiöld (Manglerud). Dessutom hämtar de den synnerligen poängstarka trion Kevin WeiskogOscar Pettersson och Petter Mattsson från Enköping.

Målet kommer vaktas av Marcus Dahlbom som är en toppmålvakt på den här nivån. Nu får han äntligen alla förutsättningar för att sno åt sig förstaspaden i Västerås, även om han kanske hade önskat att det skulle ske i Hockeyallsvenskan där han spenderat de två senaste säsongerna med klubben.

Jag vet för lite om tränaren Thomas Paananen, som mitt under brinnande kvalserie fick ta klivet upp från J20 för att försöka rädda kvar laget i Hockeyallsvenskan, en uppgift han inte lyckades med och jag tror faktiskt ingen hade lyckats med det i det läget klubben var i då.

Med tanke på laget de har på papperet ska de göra kaos med motståndare som Surahammar och Köping i höst. Men mot toppkonkurrenterna lär de få kämpa hårdare och jag skulle inte bli förvånad om Västerås tappar poäng lite här och var i matcherna mot Mariestad, Borlänge och Skövde. Med så många nya spelare behöver de en startsträcka för att kunna bli ett stabilt lag med ambitioner att ta sig tillbaka till Hockeyallsvenskan.

1. Mariestads BoIS

Förlorade en mycket rafflande matchserie mot Troja i playoff 3 i våras och var snubblande nära att slå ut storfavoriten och ta sig själva till kvalserien. Mariestad har i ett par år känts som ett bygge som växer lite år för år. Man bygger runt en kärna av spelare som varit länge i klubben och till i år har man förstärkt starkt med spelare som målvakten Tobias Sandberg (Borlänge) och poängmaskinen Eddie Davidsson från Västerås.
Sandberg hade kanske ingen supersäsong förra säsongen, men det var knappast hans fel att Borlänge hackade lite i slutet i våras. 23-åringen har kapacitet att vara hela ettans bästa målvakt och jag tror det är egenskaper han kan plocka fram i år.

Eddie Davidsson har firat stora triumfer förr i Mariestadströjan och vände 2014 hem till moderklubben Västerås där han gjort det bra under de tre allsvenska säsongerna. När Västerås degraderades i våras trodde nog många att Eddie Davidsson skulle byta klubb, men då till allsvenskan. Han bytte klubb, men valde att skriva på för blivande toppkonkurrenten Mariestad. Det måste svida bland fansen i Västmanland. Det måste svida rejält.

Målvakten Arvid Ljung slog igenom med dunder och brak förra säsongen och återfinns numera i Almtuna. Värvningen av Sandberg kompenserar upp en hel del av det tappet och jag tycker nästan att det går på ett ut.
Poängkungen Douglas Lögdal försvinner till Vita Hästen, men där borde värvningen av Davidsson kunna kompensera upp.
Landade dessutom två sena förvärv i Roman Semjonovs från Asplöven och återvändaren Erik Olsson från Vita Hästen. Det är forwards som kommer smälta in bra i Mariestads bygge.

Mariestad ser exakt lika starka ut som förra säsongen och med tanke på att de som är kvar från då nu är ett år äldre och rutinerade finns det absolut fog för att tippa laget som etta här.

Exit mobile version