Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Vilken väg väljer Vimmerby?

Topptippade Vimmerby befinner sig i en prekär situation. Två veckor innan seriestart valde nye tränaren Magnus Jansson att hoppa av sitt uppdrag på grund av personliga skäl. 

Innan seriespelet ens dragit igång händer det mycket kring lagen i Hockeyettan. Igår sparkades  Haninge ut ur ligan då de ej når upp till licenskraven. Fortsättning lär följa där.
Igår meddelade också Vimmerby HC att deras nye tränare Magnus Jansson hoppar av med omedelbar verkan då en situation uppstått som sorterar under personliga skäl.
Inte kul förstås, och det är bara att hoppas på att Magnus och hans nära och kära kommer ur situationen på bästa sätt. Vad det än må handla om.

För Vimmerby är det såklart ingen optimal situation att huvudtränaren lämnar så nära inpå seriestart. Träningsmatcher har spelats, spelfilosofi har gnuggats och detaljer har slipats. Nu försvinner den som lagt grunden och implementerat sina tankar och idéer i spelartruppen under ett par månaders tid.
Hade jag varit sportchef Daniel Stolt just nu hade jag haft sömnsvårigheter.

Vimmerby gick tidigare i somras ut på sin hemsida och deklarerade att man har som målsättning att avancera till Hockeyallsvenskan inom fem år. Spelartruppen de ställer upp med till säsongen 2017/2018 ska absolut ha kvalserien som ambition. Den ser stark ut och det finns all anledning att tro på att grunden till vinnarkultur och erfarenhet som (oftast) krävs för avancemang skulle kunna få sig en rejäl skjuts kommande säsong.
Allt annat än Allettan och spel i playoff vore nämligen att betrakta som ett fiasko för det här truppbygget. Ett bygge som dessutom började gro redan förra säsongen efter det att tränare Jeff Hällegard fått silkessnöret.

Då valde klubben att satsa på en hemvävd lösning där Eric KarlssonTobias Jahr och Krister Ström klev in och delade på ansvaret efter entledigade Hällegard. Det blev en rätt bra lösning och Vimmerby klev hela vägen till playoff 3, där hårdsatsande Kristianstad blev för svåra.

Det dröjde ett bra tag efter förra säsongen innan Daniel Stolt kunde presentera kommande säsongs tränarlösning. Många trodde nog att Eric Karlsson, som anses som en stor tränartalang, skulle få förtroendet som huvudtränare. Men Vimmerby ville bara ge honom en roll som assisterande och då drog 24-åringen till Boro/Vetlanda i division två istället.
Istället blev det Magnus Jansson som fick förtroendet.

Vilken väg ska då Vimmerby ta efter Janssons avhopp? Personligen tycker jag att man ska lyfta upp den kvarvarande assisterande tränaren Tobias Jahr som huvudtränare.
Han har funnits med under hela uppbyggnadsprocessen i sommar och fanns också med i fjolårets framgångsrika ledarteam.
I en intervju med Dagens Vimmerby medger Jahr att frågan diskuterats, men att han utöver sitt uppdrag i Vimmerby HC även har en familj, ett heltidsjobb och ett åtagande för Smålands TV-puck-lag att ta hänsyn till. Han kommer dock leda laget fram tills dess att en ersättare är på plats. Dock anser han sig vara mogen att ta ett huvudtränaruppdrag i Hockeyettan.

Men vad det verkar är det ofantligt många bitar som ska falla på plats för att Jahr ska ta sig an uppdraget, ursprungsplanen var att han skulle vara läktarcoach och finnas med på isträningarna under säsongen. Men att ha huvudansvaret är förstås en helt annan femma.
Min magkänsla säger att Jahr är det hetaste alternativet hos sportchef Stolt, men att det kommer bli nej tack på den.

Visar sig min profetia vara sann måste Vimmerby ge sig ut på värvarspåret, vilket självklart blir tufft så här nära inpå seriestart. De flesta skickliga tränare är redan upptagna.
Ett alternativ skulle vara att Daniel Stolt lassar upp hela Pippi Långstrumps kappsäck med guldpengar för att försöka få tillbaka Eric Karlsson från Boro. Men jag tvivlar på att det är ett alternativ för stunden om man ser till den ekonomiska aspekten. Jag har svårt att se att Landsbroklubben skulle släppa sin nye tränare utan ypperlig kompensation.
Ett annat alternativ är att kolla bland de tränare som faktiskt är lediga, eller har uppdrag i juniorlag/lägre divisioner. Det finns en del potentiella namn därute.

Mycket delikat situation detta som ska bli intressant att följa.

***

Avslutningsvis vill jag passa på att flagga för säsongstipset som jag ämnar släppa på denna sajt inom kort. Det kommer se något annorlunda ut än vanligt och jag kommer bara tippa de lag som jag anser har en rimlig chans att nå Allettan från de fyra serierna. Hur det kommer se ut i övrigt kan vi lika gärna vänta med till Allettorna och vårserierna ska dra igång. Så passa på att ladda era förråd med glåpord och hån mot mina tips. För snart kommer de ut.

Exit mobile version