Site icon hockeystaden.se

RANKING: Hockeyettans tio kvalseriekandidater

Vi är inne å de sista skälvande timmarna av juli och snart går lagen i Hockeyettan på is och vips så har de även börjat spela träningsmatcher. Seriepremiären är en och en halv månad bort. Men det passar ändå bra att redan nu ta en titt i kristallkulan och försöka komma fram till vilka lag som kommer göra upp om de fyra platserna till kvalserien.

Lagen har ännu inte värvat klart och en och annan prestigevärvning ska nog tillkännages innan pucken släpps i mitten på september. Men trupperna börjar sitta nu och granskar man dem ser man rätt tydligt att tio lag har utkristalliserat sig till att bära en viss favoritstämpel. Men tio lag kan inte gå till kvalserien. Här nedan ger jag mig i kast med att ranka de lag i tur och ordning efter hur jag tror deras chanser ser ut. Rankingen är en salig kompott av kunskap, sunt förnuft och magkänsla.

Tänk också på att mycket kan förändras under en säsong. Nyckelspelare kan skadas, spelare kan lämna för uppgifter högre upp i seriehierarkin, samtidigt som det kan förstärkas hejvilt bland de lag som märker att de har chansen att spela ända in i april.

10. Skövde IK
Det var ingen jätteskräll att Skövde tog sig till Allettan förra säsongen. Men det var heller inte väntat och jag vill nog påstå att laget överpresterade en liten, liten smula sett till förväntningarna.
Überskicklige tränaren Tomas Kempe tog laget till en sjunde plats i den södra Allettan och det var det kanske inte så många som trodde på från början.

Tomas Kempe är kvar som tränare och stjärnan/poängmaskinen Carl-Johan Sjögren fortsätter. Spelare som Oskar Back, och Alexander Henriksson tog rejäla kliv säsongen som var och till i år har Skaraborgsklubben förstärkt på ett bra sätt tycker jag.
Visst, man har tappat en del bra spelare, men å andra sidan har intressanta spelare som Anton Blomberg (Vita Hästen), Hampus Forsling (Asplöven) och Jesper Sellin (Grästorp) anslutit. De kommer höja kvalitén från förra säsongen. Egna produkten Albin Lindgren kommer åter efter en utflykt till Västerås och Kallinge/Ronneby under förra säsongen. Den offensive backen gjorde 30 poäng för Skövde 2015/2016 och 21-åringen lär kunna blomma ut än mer denna säsong när han är tillbaka på mammas gata.

Målet lär vaktas av talangfulle junioren Tim Hultstrand som hämtas in från Malmö. 19-åringen var på lån både till Hockeyettan och Hockeyallsvenskan förra säsongen och gjorde definitivt inte bort sig. Hultstrand känns som en målvakt med en SHL-framtid i sig. Det finns en del som är tveksamma till målvaktens kapacitet att stå många matcher på seniornivå, vilket det lär bli för honom i Skövde. Jag tror Hultstrand motbevisar tvivlarna och han lär nog sno en och annan poäng åt sitt lag.

Skövde IK lär nog behöva någon säsong till för att på allvar nämnas i snacket kring kvalserien. Men jag har en bra ”feeling” kring Tomas Kempes lag och det skulle inte få mig att trilla av stolen av förvåning om de blev säsongens överraskning och tog sig ända till säsongens avslutande serie. Mycket ska såklart falla på plats för att det ska ske, men tränaren har skrällt förr med sina lag.

9. Borlänge HF
Överraskade stort för två år sedan och tog sig till kvalserien. Förväntningarna var höga på gänget inför förra säsongen, främst för att inte blev sönderköpta efter succén, utan fick behålla de tongivande spelarna. Men det ville sig inte alls för Dalalaget och nu kanske förväntningarna är nere på en rimlig nivå igen, speciellt eftersom fokus i väst främst ligger på Västerås och Mariestad. Det tror jag kan passa Borlänge rätt bra faktiskt, att stångas lite underifrån.

Marcus Hellgren Smed gjorde det bra under debutsäsongen och lär vara en stabil sista utpost i vinter igen. Poängmakarna Marcus Andersson och Nils Eriksson stannar. Tillsammans gjorde över 100 poäng säsongen som var och nu får de intressanta lekkamrater i form av Kalle Östman (Vimmerby), Lucas Venuto (Brampton Beast) och Sebastian Bengtsson (HC Dalen).

Backen Hampus Berg packade ihop redan efter två matcher i Vimmerby förra säsongen och drog hem till Stockholm och Haninge. Nu gör han ett nytt försök ute i landet och trivs han bättre i Dalarna än i Småland ska det bli enormt spännande att se vad den poängstarke backen kan uträtta. Isak Pantzare från Piteå gör också sina poäng och tillsammans med Mathias Wiklund känns det som att Borlänge fortsatt kommer ha en potent blålinje, trots tappen av Jonas Halvarsson till Kristianstad och Dick Ahlström till Lindlöven.

Borlänge har ett lag för att ta sig långt under säsongen. Står stjärnorna rätt framåt mars kan det, med lite medstuds och flyt på vägen, leda hela vägen till kvalserien. Men för att det ska slå in ligger det en hel del jobb framför nye huvudtränaren Dennis Hall (assisterande förra säsongen) och hans lag.

8. Nybro IF
Efter några tunga år tog Nybro förra säsongen ett rejält kliv framåt och överraskade sig ända fram till en sjätteplats i Allettan och uttåg playoff 2 mot blivande kvalserietrean Kristianstad. Detta efter att smålänningarna på förhand tippades bli ett mittenlag i den södra grundserien som kanske skulle kunna krångla sig vidare till playoff via vårserie och förkval.

Tränaren Andreas Holfelt fick ihop spelarmaterialet till en väl fungerande enhet och det känns som att den spännande tränaren har kokat ihop ett väloljat grundspel nere i det småländska glasriket. Till kommande säsong tycker jag faktiskt att Nybro ser starkare ut på utespelarfronten. De har fått behålla tongivande spelare från förra säsongen som backarna Viktor Bolin, Erik Lindström och Erik Näslund, samt anfallarna Martin Olsson och Sebastian Borg.
Kim Runemark kom in sent från Kristianstad under säsongen och gjorde sju poäng på fyra kvalmatcher. Han lär ersätta den till Tingsryd flyktade poängkungen Kim Tallberg med bravur.

Bland nyförvärven hittar vi respektingivande namn som Markus Palmberg (Kristianstad) och Emil Larsson (Oskarshamn) som kommer vässa offensiven ännu mer.
Backsidan ser också stark ut och här har man adderat med Rasmus Johansson och Fredrik Falk (Väsby). Egne produkten Johansson vänder tillbaka efter utflykter till andra klubbar, senast i Troja, och det intressanta med honom är att han gått upp tre gånger men aldrig spelat en allsvensk match. Han vet vad det innebär att spela i ett topplag i ettan och hans rutin blir oerhört viktig.

Ett skarpt frågetecken bör dock höjas. Varken målvakterna Hugo Fagerblom eller Alexander Johansson känns som några som kan ta sitt lag långt. Det säger jag inte för att vara elak, utan pekar helt enkelt på bristen på rutin de bägge ungtupparna besitter. Här krävs det att någon kliver fram och tar över taktpinnen efter flyktade succémålvakten Viktor Östlund (Västervik).

7. Vimmerby HC
Smålänningarna tog sig till ända till playoff 3 förra säsongen innan Kristianstad blev för svåra. Jag tror på något liknande denna säsongen om de, som det så vackert heter, ”får ihop det”.

Poängkungen Kalle Östman har lämnat för Borlänge men ersätts av egna produkten Jakob Karlsson som nu är med från start efter att blivit inlånad från IK Pantern förra säsongen.
Lämnar gör också backen Karl Johansson som ska testa ifall vingarna bär i Hockeyallsvenskan och IK Oskarshamn. Men det tappet behöver inte bli så kännbart då duon Ludvig Jardeskog (Tyringe) och Albin Runesson (Sundsvall) känns som spännande backar som kan ta stora kliv framåt under säsongen.

Spelare som backarna Dennis Fröland och Petter Runesson, samt anfallarna Hampus Harlestam, Jesper Kokkonen, Markus Modigs och David Stenbacka stannar och det borgar för en fortsatt sylvass offensiv i kombination med att nämnde Karlsson återvänder. Får Markus Modigs en skadefri säsong lär han nog också kunna bjuda på fler poäng än de 20 han skrapade ihop på 24 matcher förra säsongen.

Den på papperet svagaste lagdelen som den nye tränaren Magnus Jansson förfogar över är målvaktssidan. Viktor Kokman har försvunnit till Vita Hästen och in kommer istället Johan Kallio (Örnsköldsvik) och Jonathan Stålberg (Skellefteå J20). Den senare är helt oprövad på nivån och Kallio lär vara den som får förtroendet från början som förstemålvakt. Pallar han att hålla en hög, jämn nivå i 30-40 matcher?

6. Västerås IK
Nej. Jag tycker inte att Västerås ser ut som en av de hetare kvalseriekandidaterna just för tillfället. Idag förlängde de med rutinerade lagkaptenen Fredrik Johansson och det var såklart enormt viktigt och en liten vägvisare om att det finns tro på laget, och tro på laget ska man absolut ha. In kommer starka namn som backarna Kenny Källström (Östersund), Morgan Hassel (Vita Hästen) och Robin Nilsson (Södertälje), samt anfallarna Fredrik Hetta (Björklöven), Niclas Lehmann (Troja) och  Johan Skiöld (Manglerud). Dessutom hämtar de den synnerligen poängstarka trion Kevin WeiskogOscar Pettersson och Petter Mattsson från Enköping.

Målet kommer vaktas av Marcus Dahlbom som är en toppmålvakt på den här nivån. Nu får han äntligen alla förutsättningar för att sno åt sig förstaspaden i Västerås, även om han kanske hade önskat att det skulle ske i Hockeyallsvenskan där han spenderat de två senaste säsongerna med klubben.

Jag vet för lite om tränaren Thomas Paananen, som mitt under brinnande kvalserie fick ta klivet upp från J20 för att försöka rädda kvar laget i Hockeyallsvenskan, en uppgift han inte lyckades med och jag tror faktiskt ingen hade lyckats med det i det läget klubben var i då.

Starkt lag, vassa spelare och ett varumärke som lär göra det lätt för sportchefen Patrik Zetterberg att förstärka framåt vårkanten. Men än så länge är jag återhållsam till den gamla elitserieklubbens kvalseriechanser. Förväntningarna på en snabb återkomst till allsvenskan lär vara höga från folket runtomkring. Pallar den till stora delar nykomponerade truppen den pressen? Sen ska vi veta det också att det inte är jättemånga i nuvarande lagsammansättning som varit med att ta lag till kvalserien. Så rutin av det saknas definitivt och kan eventuellt vara utslagsgivande i en tät playoffserie.
Rutinerade Fredrik Johansson och Kenny Källström lär få jobba för att ingjuta mod i sina lagkamrater när det börjar dra ihop sig.

Som ni märker finns det många frågetecken runt Västerås för stunden. På papperet ett starkt lag, men de ska få ihop det till en vinnande helhet också.

5. Visby/Roma HK
Tog sig för första gången någonsin till den Hockeyallsvenska kvalserien förra säsongen och till i år har man kvar nästan samma lag. Målvakten Sammy Gustafsson blir kvar. Viktiga backarna Fredrik Sandberg och Johan Eriksson har kritat nytt. Oskar Lundberg, Adam Eriksson och Mikael Adamsson stannar.

Visst har man gjort en del tunga tapp, men det känns som att Visby är ute på en resa uppåt med tränaren Mike Beharrell vid rodret som kommer pågå ett tag till. Förra säsongen tog man sig för första gången till kvalserien och nu när de vet hur man gör tror jag absolut inte att det är en omöjlighet att man kopierar den bedriften.

4. Mariestads BoIS
Förlorade en mycket rafflande matchserie mot Troja i playoff 3 i våras och var snubblande nära att slå ut storfavoriten och ta sig själva till kvalserien. Mariestad har i ett par år känts som ett bygge som växer lite år för år. Man bygger runt en kärna av spelare som varit länge i klubben och till i år har man förstärkt starkt med spelare som målvakten Tobias Sandberg (Borlänge) och poängmaskinen Eddie Davidsson från Västerås.
Sandberg hade kanske ingen supersäsong förra säsongen, men det var knappast hans fel att Borlänge hackade lite i slutet i våras. 23-åringen har kapacitet att vara hela ettans bästa målvakt och jag tror det är egenskaper han kan plocka fram i år.

Eddie Davidsson har firat stora triumfer förr i Mariestadströjan och vände 2014 hem till moderklubben Västerås där han gjort det bra under de tre allsvenska säsongerna. När Västerås degraderades i våras trodde nog många att Eddie Davidsson skulle byta klubb, men då till allsvenskan. Han bytte klubb, men valde att skriva på för blivande toppkonkurrenten Mariestad. Det måste svida bland fansen i Västmanland. Det måste svida rejält.

Målvakten Arvid Ljung slog igenom med dunder och brak förra säsongen och återfinns numera i Almtuna. Värvningen av Sandberg kompenserar upp en hel del av det tappet och jag tycker nästan att det går på ett ut.
Poängkungen Douglas Lögdal försvinner till Vita Hästen, men där borde värvningen av Davidsson kunna kompensera upp.

Mariestad ser exakt lika starka ut som förra säsongen och med tanke på att de som är kvar från då nu är ett år äldre och rutinerade finns det absolut fog för att nämna Mariestad som en av de hetare kvalseriekandidaterna.

3. Hudiksvalls HC
Klubben har minsann inte legat på latsidan i sommar gällande att fylla på sin trupp med slagkraftigt material. Spelare av idel, ädel Hockeyettanadel har skrivit kontrakt med Hudik och bland namnen som sticker ut hittar vi målvakten Magnus Åkerlund från Sundsvall, förre Brynäsbacken Simon Löf som besitter en större potential än vad han fått ut under de senaste säsongerna. På anfallssidan har man kryddat med ess som Patrik Elfsberg (Borlänge), Simon Lövgren och Viktor Hertzberg (Båda Sundsvall).

Tränaren Lars ”Lillis” Lövblom blev (till slut) kvar i klubben och han får till sin hjälp i båset den gamle storspelaren Magnus Nilsson, vilket jag tror är till gagn för hela föreningen.

Hudiksvall ska gå långt med et här gänget, det finns inget annat, och alla beståndsdelar till en riktigt lyckad säsong finns. Nu är det upp till dem själva.

2. Kristianstads IK
Var tillsammans med avancerande Troja Hockeyettans bästa lag ifjol och slutade tillslut på en tredjeplats i kvalserien. Det var skåningarnas första besök i kvalserien och när de nu brutit den förbannelsen ser jag inget direkt hinder för att de ska avancera dit igen.

Visst, de har tappat superbacken Joel Persson ända upp till SHL och Växjö, samt  Thom Flodqvist som vänder hem till moderklubben Södertälje i Hockeyallsvenskan. Men de får behålla rutinerade målvakten Joel Gistedt, som tillslut bestämde sig för att stanna, och assistkungen Fredrik Hansson. Likaså stannar Daniel Andersson och Viktor Holmkvist plus att man adderar starka namn som Mikael Johansson (Troja/KRIF), Sonny Karlsson (Östersund) och mycket intressante Marcus Sirén från Mora. 19-åringen gjorde 18 poäng på 16 matcher för Östersund och Kristianstad när han var på lån förra säsongen. Vad kan han uträtta en hel säsong i en och samma klubb?
Personligen är jag väldigt nyfiken på vad dansken Rasmus T. Andersson kan uträtta i Hockeyettan. 46 poäng blev det för HV71 i Superelit förra säsongen och klarar han bara steget från junior till senior kan han också vara med och bidra till en fin säsong för klubben.

Många hävdar att Joel Persson är ett jättetapp. Såklart är han det, men jag tror inte att Kristianstad som helhet kommer försvagas av att han lämnat för Växjö. Niklas Lindmark (Skövde) och Jonas Halvarsson (Borlänge) har båda kapacitet att tillsammans fylla ut Perssons poängskor.

Något/några namn till ska säkert in i truppen och Kristianstad lär bli sylvassa även i år. I båset vakar Mats Lusth över sitt manskap och det är en rutinerad räv som vet exakt hur han ska manövrera sitt lag över en hel säsong för att de ska vara med i tätklungan på upploppet.

1. Huddinge IK
Förra säsongen tog sig förortsgänget något överraskande till kvalserien. I år har de kvar nästan samma trupp och kvar i båset står tränaren Fredrik Mälberg som verkar fått gehör hos spelarna för sin filosofi.

Laget har gjort två blytunga tapp i backarna Erik Rosén och Christopher From Björk, som båda lagt av, men har å andra sidan fått in Adam Hansen från Södertälje med över 100 allsvenska matcher i bagaget, Marcus Lissäng, Martin Backholm (Åker/Strängnäs) och Jesper Eriksen (Troja) är inte heller de några duvungar.

Framåt stannar ett helt koppel av offensiv potens i form av  bland andra Måns Krüger, Robin Sjörén, Björn Jonason och Dennis Nordström, samt att Mathias Franzén ansluter från Sundsvall.

Mälberg och grabbarna har något på gång och jag tycker det luktar kvalserie lång väg om Huddinge IK anno 2017/2018.

Exit mobile version